Tabu
HEALTH

Lista cu medicamente esențiale, publicată de Comisia Europeană. Care sunt pastilele care ne trebuie oricând

Comisia Europeană a dat publicității lista cu medicamente esențiale, pusă la punct împreună cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Documentul include medicamente cu care suntem obișnuiți, cum ar fi analgezice, antibiotice, insulina, dar și unele vaccinuri. Acestea sunt grupate în funcție de organul sau sistemul asupra căruia acționează și de modul în care acționează, sistem de clasificare folosit și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Mai exact, găsim tratamente pentru ulcer, cum este Esomeprazol, pentru boli intestinale, pentru diabet este inclusă insulina, dar și medicamente pentru afecțiunile în legătură cu sângele, cele cardiovasculare, boli ale sistemului urinar sau dereglări hormonale.

De asemenea, sunt incluse medicamente din gama antiinfecțioaselor pentru uz sistemic, cum sunt și mai multe tipuri de antibiotice, precum ampicilina, doxiciclina, amoxicilina și penicilina. Și unele antivirale, cum este aciclovirul, sunt menționate.

Agenția Europeană consideră esențiali și anumiți agenți antineoplazici și imunomodulatori esențiali, dar și tratamente pentru sistemul musculo-scheletal, sistemul nervos, sistemul respirator și unele produse antiparazitare, insecticide și repelente sunt de importanță majoră. Unele dintre ele sunt cunoscute de fiecare dintre noi, cum sunt paracetamolul, cărbunele medicinal, metoclopramidul sau acetilcisteina (ACC).

Vaccinuri considerate esențiale

Printre vaccinurile considerate esențiale regăsim vaccinul meningococic, vaccinul HPV, vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (dTPa), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul rujeolă-oreion-rubeolă (ROR), vaccinul varicelic, dar și pe cel antigripal.

Pe lângă acestea, pe lista Agenției Europene regăsim vaccinul antiholeric, vaccinul pentru tifos, pentru encefalită, împotriva hepatitei A, a poliomielitei, a rabiei și a febrei galbene.

Acest document a fost elaborat după o metodologie strictă de evaluare a caracterului esențial și au fost consultați atât pacienții, cât și organizațiile profesionale din domeniul sănătății și asociațiile industriale. Pentru că vorbim despre o prioritate majoră pentru Comisie, documentul este foarte important pentru asigurarea aprovizionării neîntrerupte cu medicamentele esențiale. Lista va fi revizuită anual.

Medicamentele critice sunt evaluate pe baza relevanței lor pentru sănătatea publică. Sunt considerate critice medicamentele care au indicații terapeutice pentru boli cu riscuri grave și medii și care nu pot fi înlocuite fără un impact negativ asupra sănătății pacientului.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Hantavirus | Ce este, cum se transmite și ce simptome apar

Andreea Damian

Te ajută dieta pentru fertilitate să ai succes în conceperea unui copil? Părerea experților

Andreea Damian

Cazurile de rujeolă din Europa s-au triplat anul trecut, spune Organizația Mondială a Sănătății

realitatea

Covid-19: trucul simplu al unui medic pentru a evita contaminarea alimentelor

Andreea Damian

Eco-anxietatea – între frică și tristețe. O nouă formă de depresie

Andreea Damian

Alimentele care îți prelungesc speranța de viață cu 10 ani

Andreea Damian

Scrie un comentariu