Tabu
HEALTH Slider

Ce este toxemia de sarcină și cum luptăm cu ea – semne și simptome

toxemia

Toxemia este cunoscută mai bine sub denumirea de preeclampsie. Această stare patologică apare după a 20-a săptămână de sarcină și se caracterizează prin hipertensiune arterială, prin prezența proteinelor în urină și o creștere bruscă în greutate, cu edem (umflătură).

Preeclampsia se manifestă prin dureri de cap, prin senzații vizuale anormale, zbârnâituri în urechi, edeme ale membrelor și ale feței și o hipertensiune arterială ridicată. Netratată, preeclampsia poate fi foarte gravă, atat pentru copil, cat si pentru mama.

Beyonce a dezvăluit într-un interviu acordat revistei Vogue că a suferit de toxemie în timpul sarcinii cu gemenii Rumi și Sir. Din această cauză, bebelușii ei riscau să moară la naștere, iar vedeta a fost supusă unei operații de cezariană de urgență. Există și complicații materne, eclapsia – apariția de convulsii, hematom retroplacentar – colecția de sânge între placentă și peretele uterin, insuficiență renală acută, edem cerebral, hemoragii masive și tulburări ale coagulării sangvine.

Din fericire, medicii au depistat la timp toxemia, care afectează 8% dintre femeile însărcinate. Toxemia este o complicație care poate fi mortală atât pentru mamă, cât și pentru făt, în cazul în care nu este depistată și tratată la timp.

https://www.instagram.com/p/BWg8ZWyghFy/?taken-by=beyonce

„Aveam 98 de kilograme în ziua în care i-am născut pe Rumi și Sir. Eram umflată de la toxemie și stăteam la pat de mai bine de o lună. Sănătatea mea și a bebelușilor mei erau în pericol, și am fost operată de urgență. Am petrecut multe săptămâni în NICU (Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală)”, a mărturisit artista.

O preeclampsie impune o spitalizare și odihnă completă, tratament al hipertensiunii arteriale și supraveghere îndeaproape a femeii gravide precum și a fătului cu ajutorul unei monitorizări permanente. Cu scopul de a evita punerea în pericol a vieții copilului și a mamei, se poate decide provocarea unei nașteri înainte de termen.

 

ARTICOLE SIMILARE

Rochia ideală de vară pe care toată lumea de pe Instagram o poartă

Andreea Damian

Noua generație de prinți pe Instagram. Cum se distrează tinerii monarhiști în vacanțe

Andreea Damian

De ce persoanele cu ochi căprui sunt mai afectate de depresia de iarnă

Andreea Damian

Ce și-a dorit Majda Aboulumosha de ziua de naștere

Tabu Tabu

Dietele vegane și vegetariene ar putea fi legate de un risc mai mare de AVC

realitatea

Un ocean de gunoaie menajere lângă insula Bali din Indonezia

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu