Tabu
HEALTH Slider

Ce este toxemia de sarcină și cum luptăm cu ea – semne și simptome

toxemia

Toxemia este cunoscută mai bine sub denumirea de preeclampsie. Această stare patologică apare după a 20-a săptămână de sarcină și se caracterizează prin hipertensiune arterială, prin prezența proteinelor în urină și o creștere bruscă în greutate, cu edem (umflătură).

Preeclampsia se manifestă prin dureri de cap, prin senzații vizuale anormale, zbârnâituri în urechi, edeme ale membrelor și ale feței și o hipertensiune arterială ridicată. Netratată, preeclampsia poate fi foarte gravă, atat pentru copil, cat si pentru mama.

Beyonce a dezvăluit într-un interviu acordat revistei Vogue că a suferit de toxemie în timpul sarcinii cu gemenii Rumi și Sir. Din această cauză, bebelușii ei riscau să moară la naștere, iar vedeta a fost supusă unei operații de cezariană de urgență. Există și complicații materne, eclapsia – apariția de convulsii, hematom retroplacentar – colecția de sânge între placentă și peretele uterin, insuficiență renală acută, edem cerebral, hemoragii masive și tulburări ale coagulării sangvine.

Din fericire, medicii au depistat la timp toxemia, care afectează 8% dintre femeile însărcinate. Toxemia este o complicație care poate fi mortală atât pentru mamă, cât și pentru făt, în cazul în care nu este depistată și tratată la timp.

https://www.instagram.com/p/BWg8ZWyghFy/?taken-by=beyonce

„Aveam 98 de kilograme în ziua în care i-am născut pe Rumi și Sir. Eram umflată de la toxemie și stăteam la pat de mai bine de o lună. Sănătatea mea și a bebelușilor mei erau în pericol, și am fost operată de urgență. Am petrecut multe săptămâni în NICU (Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală)”, a mărturisit artista.

O preeclampsie impune o spitalizare și odihnă completă, tratament al hipertensiunii arteriale și supraveghere îndeaproape a femeii gravide precum și a fătului cu ajutorul unei monitorizări permanente. Cu scopul de a evita punerea în pericol a vieții copilului și a mamei, se poate decide provocarea unei nașteri înainte de termen.

 

ARTICOLE SIMILARE

Nunțile formale au fost înlocuite de cele rustic-șic în ultimii 10 ani

realitatea

Animalele pe cale de dispariție cântă despre supraviețuire într-o animație care te va face să plângi

realitatea

Sex, obsesie, bizar, tabu….normal?!

realitatea

Prima femeie cu sindrom Down care a câștigat un concurs internațional de frumusețe

Andreea Damian

Racoarea verii – Rulada inghetata in trei straturi

realitatea

Unde petrecem sarbatorile de Pasti

realitatea

Scrie un comentariu