Tabu
lifestyle

Lungul drum al carnivorului către vegan raw

Înainte de a începe redactarea acestui articol, am savurat un delicios piept de pui umplut cu șuncă și cașcaval și o felie de cheescake absolut divin. În timp ce mâncam, am contemplat ideea că aceasta va fi ultima masă din viața mea în care am mâncat carne, brânză sau ouă. Chiar și ca simplu experiment imaginativ, gândul m-a cutremurat. Am cunoscut însă pe cineva care a renunțat la carne de 10 ani, la lapte, ouă și brânză de 1 an, și care acum jumătate de an a trecut la raw food, mâncare nepreparată termic.

Ina Todoran avea 13 ani când a devenit vegetariană convinsă. A fost suficient să fie martora uciderii mielului cu care se împrietenise ca să-și jure că nu se va mai atinge de carne niciodată. Decizie care nu putea fi acceptată cu ușurință de o familie pentru care carnea era „cea mai bună legumă”.

„Mama și bunica nu se puteau împăca cu gândul unui vegetarian în familie. Era prea de tot. „Nici un pic de carne? Vai, draga de tine, ai să te usuci pe picioare. Omul gras e frumos, mamă. Tu ce-ai să te faci?” Da, auzeam asta la nesfârșit, ani de-a randul.”, își amintește Ina. Bunica, de altfel, n-a renunțat nici pe patul de moarte la speranța că nepoata se va întoarce pe „calea cea dreaptă”.

Ina n-a revenit însă la sentimente mai bune față de carne și a rămas ovo-lacto-vegetariană, dar, așa cum recunoaște acum, cu un regim alimentar nesănătos. Prăjituri cu mult zahăr și multă făină, budinci, chiftele sau șnițele vegetale prăjite în baie de ulei, mâncăruri abundente în maioneză și pâine albă – toate acestea s-au soldat cu probleme digestive și hormonale, cu creștere în greutate și cu un organism slăbit.

Așa că Ina a luat a doua decizie drastică din viața ei: renunțarea la orice produs de origine animală. Recunoaște că această a doua renunțare a fost mult mai grea decât prima, deoarece e mare amatoare de lactate. Însă Ina spune că motivația ei de a-și recăpăta sănătatea a fost mult mai puternică decât plăcerile culinare și, la finalul câtorva luni de eforturi, gustul iaurtului și al cașului mult iubit au devenit amintire.

La scurt timp după acest moment, Ina a descoperit online primele informații despre raw food (hrana crudă). Conștiincioasă, a studiat luni în șir principiile acestei tehnici de gătit fără preparare termică (fierbere, coacere, prăjire etc.). Astfel, acum un an ea lansa blogul retete-vegane.blogspot.com, unde avea sa posteze primele rețete vegane crude.

Deși trecerea de la o dietă vegană la una preponderant raw a fost relativ ușoară, Ina recunoaște că s-a pregătit pentru tot ce e mai rău din punct de vedere fizic. Aflase că această schimbare presupune o detoxifiere profundă a organismului care se poate manifesta în cele mai neplăcute moduri: diaree, vomă, cefalee, frisoane, transpirație abundentă și urât mirositoare, amețeli etc. Datorită faptului că era vegetariană de câțiva ani, efectele fizice în cazul ei au fost minime, dar nu de aceeași evoluție s-a bucurat o prietenă carnivoră, care a stat în pat cu frisoane câteva zile.

Efectele dietei raw vegan au șocat-o, însă: a slăbit 5 kilograme în două săptămâni (kilograme pe care nu le-a mai pus la loc de atunci), și-a rezolvat toate problemele hormonale și digestive și a descoperit o energie nouă.

Astăzi, Ina gătește și scrie cu multă pasiune pe cele două bloguri culinare ale ei http://floridecires7.blogspot.ro/ și https://accounts.google.com/ServiceLogin?service=blogger&hl=ro&passive=1209600&continue=https://www.blogger.com/blogin.g?blogspotURL%3Dhttp://retete-vegane.blogspot.ro/)%26zx%3D3f30f1ru54ma&ltmpl=private atrăgând din ce în ce mai mulți adepți ai raw food-ului. Spune cu modestie că se bucură când cineva îi scrie și o anunță că a devenit vegan raw urmând modelul ei. Pe viitor, Ina își dorește să scrie o carte cu rețete vegane crude, să lanseze o revistă de specialitate și să organizeze cursuri de gătit raw în toată țara.

Deși singurul fel de mâncare raw care mă atrage e sushi, răsfoind blogurile apetisante ale Inei îmi dau seama că ea poate face oricând dintr-un carnivor un raw food-ist convins. Vă avertizez că dacă dați click, o faceți pe propria răspundere.

ARTICOLE SIMILARE

MAMA si FIICA – pictorial NUD! Cine e ACTRITA?

realitatea

Povești despre succes

realitatea

Drama lui REGHE: Anamaria Prodan a pierdut sarcina!

Ce să vezi în week-end: Brideshead revisited

realitatea

Ghici cine

realitatea

S-a lansat Punchline.ro, primul portal de stand-up comedy din România

realitatea

Scrie un comentariu