Tabu
Image default
CULTURE

Must-see la TIFF: Ziua HBO și Doc-™n-™Roll

 Trei lungmetraje de top produse de HBO, câștigătoare de Premii Emmy, Globuri de Aur sau selecționate în festivaluri dintre cele mai importante, precum Veneția ori Sundance, alcătuiesc una dintre cele mai diversificate secțiuni ale TIFF-ului, în care fiecare spectator va găsi ceva pe gustul său.
Bineînțeles, highlight-ul selecției HBO este documentarul lui Spike Lee, Katrina: Recviem în patru acte / When the Levees Broke: Requiem in Four Acts, un film-maraton de 4 ore și jumătate care analizează consecințele cutremurătoare ale lipsei de reacție a autorităților americane în fața distrugerilor produse de uraganul Katrina în 2005.
Pelicula i-a adus cunoscutului regizor american 3 premii Emmy și alte 4 nominalizări, Premiul Venice Horizons Documentary și trofeul Human Rights Film Network la Fesitvalul de la Veneția.

Pe lângă filmul lui Lee, HBO le-a mai pregătit spectatorilor de la Cluj-Napoca doua filme unul și unul: documentarul selecționat la Festivalul Sundance Insomnia / Wide Awake, o impresionantă mărturie a regizorului-protagonist Alan Berliner, suferind din naștere de insomnie și Mrs. Harris al regizoarei Phyllis Nagy, pelicula cu Annette Bening și Ben Kingsley în rolurile principale, nominalizată la 12 Premii Emmy și 3 Globuri de Aur în 2006.

Pe lângă secțiunea pe care o găzduiește, HBO este, în acest an, partenerul unei alte secțiuni tradiționale a festivalului clujean: Doc’n’Roll. Secțiunea show-case de documentar muzical a festivalului cuprinde, în 2008, unul dintre filmele-eveniment ale TIFF-ului, un must-see pe lista oricărui cinefil și meloman: în premieră în România și într-o unică proiecție la Cluj-Napoca, Shine a Light, mult-discutatul lungmetraj al lui Martin Scorsese despre și cu legendara trupă rock Rolling Stones, prezent în deschiderea oficială a Berlinalei din luna februrarie, strălucește într-o selecție de 11 documentare dedicate unor mari muzicieni ai secolului XX. Filmul câștigătorului de la Cannes pentru Regie în 2007, Julian Schnabel, Lou Reed’s Berlin, este la fel de ambițios ca demersul pe care îl folosește ca premisă: concertul extraordinar al lui Lou Reed din 2006 cu albumul său din 1973, Berlin.
Kurt Cobain: About a Son
(r. AJ Schnack) este un alt film de neratat pentru orice iubitor al muzicii grunge sau pur și simplu pentru oricine a fredonat, la un moment dat, Smells Like Teen Spirit: vocea solistului formației Nirvana, Kurt Cobain, editată din 25 de ore de interviuri nedifuzate, va însoți spectatorii pe tot parcursul unei călătorii în muzică și imagini prin locurile în care a trăit și a cântat Cobain.

Un alt grup de legendă al muzicii alternative, The Pixies, artiștii care s-au reunit în 2004 după 15 ani de pauză, sunt protagoniștii emoționantului film al regizorilor Steven Cantor și Matthew Galkin, Pixies: LoudQuietLoud. Red Hot Chili Peppers, Joe Strummer, Patti Smith sunt doar câțiva dintre ceilalți artiști-cap de afiș ai filmelor din secțiunea Doc’n Roll de la TIFF 2008, o colecție de filme docu-musical contemporane în premieră absolută în România.

In cadrul galei TIFF ce va avea loc sâmbătă, 7 iunie, veți putea afla câștigătorii Concursului Național de Scenarii inițiat de HBO și organizat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania. Anul acesta s-au înscris în concurs 236 de scenarii, dintre care 180 de scurtmetraj și 56 de lungmetraj. Cei 6 finaliști ai celor două categorii de scenarii vor fi anuntați de către organizatori până la data de 19 mai și vor fi invitați la Cluj pentru 3 zile de festival. Valoarea premiului pentru scenariul de lungmetraj câștigător este de 3000 USD, iar pentru scenariul de scurtmetraj câștigător – 1500 USD. Scenariile finaliste vor fi publicate pe www.liternet.ro cu acordul autorilor.

ARTICOLE SIMILARE

QREATOR ⎪Brâncuși he[ART]beat, ediția a 6-a

Ciocîrlan

Kapushon, cel mai fierbinte drog al Republicii Moldova

realitatea

Guvernul a adoptat ordonanța prin care programul “Prima Casă” s-a transformat în “Noua Casă”

Tabu Tabu

Premiile Grammy 2024. Taylor Swift stabileşte un record – lista câștigătorilor

Andreea Damian

Cinci capodopere scrise de femei

realitatea

Nu, selecționerul Croației, Dalic n-a scris scrisoarea. Ce crede adevăratul autor

Dora Constantinovici

Scrie un comentariu