Home > Agenda > Nasa a plasat un ceas atomic care dacă va funcționa corect va revoluționa călătoriile în spațiu

Nasa a plasat un ceas atomic care dacă va funcționa corect va revoluționa călătoriile în spațiu

Nasa a pus pe orbită un ceas atomic de mărimea unui prăjitor de pâine despre care crede că poate revoluționa navigația în spațiu.

Deși mărimea ceasului este mult redusă, se spune că dispozitivul are o acuratețe de 50 de ori mai mare decât cea a ceasurilor existente deja în spațiu, cum ar fi cele operate cu sateliți GPS. Dacă tehnologia se va dovedi performantă în cursul anului viitor, Nasa va instala ceasul și pe viitoarele sonde planetare.

Ceasul atomic cu mercur este o inovație în domeniu iar sondele trimise în spațiul adânc sunt urmărite de-a lungul sistemului solar prin intermediul semnalelor radio. Ceasurile atomice folosite în prezent pe Pământ pentru navigație în spațiu sunt de dimensiunea unor frigidere. Inginerii JPL au tot redus dimensiunea acestora până la una care poate fi mai ușor montată pe o navă spațială. Specialiștii spun că “navele spațiale care se conduc de unele singure” fac parte dintre tehnologiile de vârf necesare pentru a pune oamenii pe Marte.

Navigarea autonomă la bord înseamnă că o navă spațială își poate decide propria navigație în timp real, fără a aștepta direcționarea de la navigatorii aflați aici, pe Pământ. Și cu această capacitate, o navă spațială echipată cu oameni poate fi livrată în siguranță, în viitor, într-un loc în care să aterizeze cu mai puțină incertitudine și mai în siguranță.

Potrivit lui Don Cornwell, de la Programul de Comunicatii si Navigatie Spatiala NASA “Datorită designului ceasului atomic de spațiu acesta ar trebui să câștige sau să piardă mai puțin de 2 nanosecunde pe zi sau o eroare de o secundă în nouă milioane de ani”.

Articole asemanatoare
Incendii Australia: Fumul rezultat în urma incendiilor va circula complet în jurul globului, spune Nasa
spațiu
De ce spațiul cosmic afectează diferit femeile și bărbații
Astronautele Nasa sunt pregătite pentru prima ieșire a unei echipe exclusiv feminină
NASA
Misiunea NASA de exploatare a lunii lui Jupiter, cu un pas mai aproape de lansare

Nasa a plasat un ceas atomic care dacă va funcționa corect va revoluționa călătoriile în spațiu

by realitatea   1 min
1