Home > Agenda > Nasa a plasat un ceas atomic care dacă va funcționa corect va revoluționa călătoriile în spațiu

Nasa a plasat un ceas atomic care dacă va funcționa corect va revoluționa călătoriile în spațiu

Nasa a pus pe orbită un ceas atomic de mărimea unui prăjitor de pâine despre care crede că poate revoluționa navigația în spațiu.

Deși mărimea ceasului este mult redusă, se spune că dispozitivul are o acuratețe de 50 de ori mai mare decât cea a ceasurilor existente deja în spațiu, cum ar fi cele operate cu sateliți GPS. Dacă tehnologia se va dovedi performantă în cursul anului viitor, Nasa va instala ceasul și pe viitoarele sonde planetare.

Ceasul atomic cu mercur este o inovație în domeniu iar sondele trimise în spațiul adânc sunt urmărite de-a lungul sistemului solar prin intermediul semnalelor radio. Ceasurile atomice folosite în prezent pe Pământ pentru navigație în spațiu sunt de dimensiunea unor frigidere. Inginerii JPL au tot redus dimensiunea acestora până la una care poate fi mai ușor montată pe o navă spațială. Specialiștii spun că “navele spațiale care se conduc de unele singure” fac parte dintre tehnologiile de vârf necesare pentru a pune oamenii pe Marte.

Navigarea autonomă la bord înseamnă că o navă spațială își poate decide propria navigație în timp real, fără a aștepta direcționarea de la navigatorii aflați aici, pe Pământ. Și cu această capacitate, o navă spațială echipată cu oameni poate fi livrată în siguranță, în viitor, într-un loc în care să aterizeze cu mai puțină incertitudine și mai în siguranță.

Potrivit lui Don Cornwell, de la Programul de Comunicatii si Navigatie Spatiala NASA “Datorită designului ceasului atomic de spațiu acesta ar trebui să câștige sau să piardă mai puțin de 2 nanosecunde pe zi sau o eroare de o secundă în nouă milioane de ani”.

Articole asemanatoare
NASA oferă întreaga bibliotecă media gratuit și fără drepturi de autor publicului
Lună
NASA promite că va trimite prima femeie pe Lună în 2024. Dar are nevoie de 1,6 mld. $
Prima misiune NASA efectuată în spațiu de o echipă alcătuită exclusiv din femei tocmai a fost anulată
corali
Apa murdară din viituri a ajuns la Marea Barieră de Corali iar poluarea se vede din spațiu

Nasa a plasat un ceas atomic care dacă va funcționa corect va revoluționa călătoriile în spațiu

by realitatea   1 min
1