Tabu
FASHIONSlider

Săptămâna modei din Londra: moda englezilor suferă de Brexietate?

BEXIETATE = anxietate + Brexit

Septembrie este o lună plină de evenimente în calendarul modei, cu show-uri numeroase la New York, Londra, Milano și Paris. Fiecare oraș găzduiește o serie de evenimente pe parcursul a cinci zile, timp în care designeri de top își arată noile colecții.

Săptămâna trecută a fost rândul Londrei. Însă, cei prezenți spun că anul acesta, discuțiile dintre spectacole și de la petrecerile de după au fost confiscate de discuții despre – da, ați ghicit – Brexit. Toți, de la designeri până la modele și producători de îmbrăcăminte au vorbit despre impactul pe care-l va avea ieșirea englezilor din Uniunea Europeană asupra industriei lor, care valorează 32 miliarde de lire pentru economia Marii Britanii. (preluare BBC)

În ciuda temerilor cu privire la posibilul impact al Brexit-ului, London Fashion Week continuă să atragă cei mai talentați oameni de modă din întreaga lume, cu designeri din mai mult de 19 țări care își prezintă creațiile. “Scena modei din Marea Britanie este încă deschisă și incluzivă”, spune directorul de recrutare al London College of Fashion, Paul Yuille. Colegiul, care a produs branduri celebre precum Jimmy Choo și J W Anderson, a avut trei designeri în evenimentul din acest an. “Am avut o creștere a cererilor de la studenții europeni care doresc să studieze moda în Marea Britanie. A început după referendumul din 2016 și anul acesta nu a fost diferit.”

Dar perspectivele sale pozitive nu sunt împărtășite de toată lumea din industria sa. Henry Holland este fondatorul House of Holland, o etichetă de designer purtată de celebrități precum Kylie Jenner, Lizzo și Little Mix. Spectacolul său din Londra a prezentat, sâmbătă, rochii cu imprimeu leopard multicolor, tricouri cu slogan și machiaj sclipitor. Însă într-un interviu la Radio 1 Newsbeat el spune că incertitudinea cu privire la Brexit îi îngreunează afacerile și viața. El spune că cu atâtea necunoscute, este greu să planifici înainte ce vei face în următoarele luni. În industria modei, el era obișnuit ca mărcile să vândă înainte. În esență, hainele se vând la un anumit preț cu câteva luni înainte. Dar acum Holland spune că este greu să știi cum să vinzi lucrurile din cauza valorii schimbătoare a lirei.

Incertitudinea Brexit nu afectează doar designerii de ultimă generație, ci și moda hainelor în serie. Jenny Holloway conduce Fashion Enter, o fabrică de îmbrăcăminte care fabrică 10.000 de piese în fiecare săptămână pentru mărci, inclusiv ASOS, Marks și Spencer. Deși firma are sediul în nordul Londrei, 85% dintre muncitori sunt din estul Europei. Jenny spune că acum se luptă să recruteze personal nou. „A fost dezorientant și frustrant pentru forța de muncă, deoarece nimeni nu înțelege  cu adevărat cum le va afecta Brexit-ul viețile”. Întrebată de ce nu angajează mai mulți britanici, Jenny spune că nu există în prezent suficient de calificați.

 

Guvernul nu vrea ca designerii să intre în panică și spune că va „face tot ce poate pentru a sprijini industria modei din Marea Britanie”. Secretarul de stat pentru comerț internațional, Liz Truss, spune că „designerii, artiștii și creativii noștri sunt cei mai buni din lume, iar succesul lor face parte din ceea ce face Marea Britanie mare”. Însă nesiguranța plutește în aer pentru una dintre cele mai bănoase industrii cum e cea a modei.

ARTICOLE SIMILARE

Poluarea aerului ucide până la 30.000 de oameni într-un singur an

Andreea Damian

Ce religie are, în realitate, Antonia. Artista trebuie să respecte niște reguli foarte stricte

Andreea Damian

Cum a slăbit Cătălin Crișan peste 30 de kilograme în două luni

Andreea Damian

Ce-i interzice să facă Piero Ferrari soției sale, Romina Gingașu

Andreea Damian

Ți-o mai amintești pe Nicola? Uite cum arată acum! La 52 de ani e deja bunică

Andreea Damian

Cântăreața Pink și fiul ei de 3 ani, infectați cu COVID-19

Andreea Damian

Scrie un comentariu