Tabu
HEALTH

Siesta prelungită: iata cele 3 riscuri asociate, dacă dormi prea mult!

După o zi lungă de muncă, tentația de a trage un pui de somn este mare, adesea foarte mare. Dacă acest obicei este foarte popular, ar putea fi riscant să abuzezi de el. 

Aceasta este observația făcută de cercetătorii americani de la Brigham and Women’s Hospital (Statele Unite), într-un studiu publicat pe 26 aprilie 2023 în jurnalul Obesity. Ei au descoperit că oamenii care trag un pui mai lung de somn sunt mai predispuși să fie supraponderali, să aibă hipertensiune arterială și diabet.

Mai mult de 30 de minute de somn ar avea un impact asupra obezității, hipertensiunii arteriale și diabetului

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat date de la 3.275 de adulți care trăiesc în regiunea Murcia (Spania). A fost realizat un sondaj privind stilul de viață al participanților. Apoi, voluntarii au fost clasificați în trei categorii:

cei care trag un pui de somn mai mic de 30 de minute;
cei care iau un pui de somn mai mare de 30 de minute;
cei care nu fac asta deloc.

Rezultat? Autorii studiului au observat că persoanele care obișnuiau să tragă somn lung aveau un indice de masă corporală (IMC) mai mare. În plus, în comparație cu grupul fără pui de somn, grupul care a dormit mai mult a avut și valori mai mari pentru circumferința taliei, glicemia in jeun, precum și tensiunea arterială.

Pui de somn scurt, cheia sănătății bune?

Pentru oamenii de știință, rezultatele acestui studiu indică faptul că somnul scurt ar putea fi cheia pentru o sănătate bună. „Acest studiu arată importanța luării în considerare a duratei somnului și ridică întrebarea dacă somnul scurt poate oferi beneficii unice. Multe instituții recomandă un scurt pui de somn, în primul rând pentru productivitatea la locul de muncă, dar și din ce în ce mai mult pentru sănătate în general”, explică Frank Scheer, coautor al studiului.

Aceasta nu este prima dată când cercetătorii au investigat beneficiile pentru sănătate ale somnului. Într-adevăr, într-un studiu prezentat la ESC Preventive Cardiology, un congres științific al Societății Europene de Cardiologie, cercetătorii spanioli au descoperit că somnul lung ar putea avea, de asemenea, un impact asupra inimii. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Cele 8 alimente de evitat în timpul menopauzei

Andreea Damian

Terapie alimentară pentru combaterea stresului și anxietății

Andreea Damian

Alimentele fermentate sunt cele mai importante pentru sănătate. 5 alegeri înțelepte

Andreea Damian

Băutura verii: Limonada din pepene roșu – Rețeta ideală pe timp de caniculă

Tabu Tabu

Cafeaua de după-amiază ne tulbură într-adevăr somnul?

Andreea Damian

Ce vitamine sunt recomandate în această perioadă a anului?

Andreea Ditcov

Scrie un comentariu