Tabu
CULTURE

Stiai ca Alice Anderson are o obsesie pentru Rapunzel?

Povestea lui Rapunzel, asa cum a fost spusa de Fratii Grimm, este despre o fata foarte dorita de parintii sai, care este crescuta de catre o vrajitoare, inchisa intr-un turn. Parul lui Rapunzel este obiectul fetis al povestii: fata il lasa sa creasca si in cele din urma un print il va folosi ca sa urce pe el si sa isi viziteze aleasa. Cand vrajitoarea afla, ii taie parul si printul cade din turn.

Alice Anderson s-a jucat, in instalatiile ei, cu multe personaje de poveste, printre ele Alice in Wonderland si Peter Pan. Dar si Rapunzel, roscata ca si artista, si-a gasit locul in filmuletele si sculpturile lui Anderson, care au devenit un fel de lucrari autobiografice fictive. Anderson isi reinventeaza copilaria punand povestile care au impresionat-o in straturi, examinandu-le si dandu-le semnificatii personale. Memoria este asumata, in acest caz, ca ceea ce este de fapt: reconstructia unei reconstructii, un fenomen in continua schimbare. Lumile paralele create de copii sunt exploatate de Anderson in munca ei (compulsiva si obsesiva), urmand gandurile filosofului Henri Bergson: “Ca sa putem vorbi despre trecut, trebuie sa visam”. Inca din 1999, cand a debutat cu “My Mother”, Alice Anderson continua sa exploreze familia in toata complexitatea ei psihologica. “Familia este o amprenta a organizatiilor politice. Este o forma originala in care avem nenumarate aspecte ale relatiilor si traditiilor. In relatia intre mama si fiica nu sunt doar doi actori, ci trei: puterea este al treilea element.”

Alice Anderson s-a nascut la Londra in 1976, si a crescut in sudul Frantei. Aici a inceput sa construiasca povesti si sa isi picteze familia, apoi a studiat Bele Arte la Paris si la colegiul Goldsmiths din Londra, unde traieste din 2004. Lucrarile ei au fost expuse la Tate Modern, Tate Britain, Pompidou, Grand Palais, Leon Museum si Mudam Museum. In ultimii doi ani a avut o serie de expozitii solo la muzeul Picasso, Frac Paca si Marc Chagall National Museum, cu instalatia gigant facuta din mai mult de 3000 de metri de par roscat de papusa, numita Rapunzel.

ARTICOLE SIMILARE

Premiile GRAMMY 2022 | Cel mai bun cântec al anului. Lista câștigătorilor

Andreea Damian

Denzel Washington, Isabelle Huppert și Daniel Day-Lewis, cei mai buni actori ai secolului conform New York Times

Ciocîrlan

Sărbătoritul zilei

realitatea

CM de Fotbal 2018 din Rusia: meciurile și protestele ultimelor zile

Dora Constantinovici

MARUTA i-a facut o farsa macabra ANDREEI ESCA

Majoritatea delfinilor sunt „dreptaci”, spun cercetătorii

realitatea

Scrie un comentariu