Tabu
Image default
CULTURE

Stiai ca obiceiul de a bea este contagios?

O noua teorie in domeniul sanatatii sustine ca prietenele noastre bautoare ne pot influenta, in rau, obiceiurile legate de consumul de alcool. Eu, una, as putea sa jur ca teoria asta este corecta.

Un studiu aparut in Annals of Internal Medicine sustine ca, daca avem prietene care beau mult alcool, este foarte posibil ca si noi sa fim tentate sa le imitam comportamentul. Se pare ca nu barbatii, care ies, in mod normal, la mai multe beri decat femeile, sunt cei care ne conving sa consumam mai mult alcool, ci chiar prietenele noastre femei. Daca o buna prietena a unei femei consuma alcool, sansele ca femeia care nu consuma sa ajunga la randul ei o consumatoare sunt de 154%. Studiul care a ajuns la aceasta concluzie a adunat date stranse in peste 3 decenii despre 12 mii de persoane urmarite in proiectul de cercetare Framingham Heart Study initiat de Harvard.

Daca va intrebati de ce tocmai femeile ne influenteaza atat de mult, raspunsul este relativ simplu. O femeie cu un pahar in mana poate sa trezeasca intr-un barbat spiritual de competitie, pe principiul “pot sa tin pasul cu o femeie”, si chiar si alte femei pot sa gandeasca acelasi lucru.

Totusi, autorii studiului de la Harvard Medical School spun ca numai vederea unei femei care bea mult este suficienta ca sa ne schimbe perceptiile asupra cantitatilor normale de alcool care pot fi baute fara prejudicii pentru sanatate, asta pentru ca femeile sunt considerate in mod normal ca persoane care nu consuma mult alcool. Totusi, notiunea de prea mult alcool este relativa. In unele tari, precum Franta si Italia, consumul de alcool la fiecare masa este considerat normal.

In acelasi timp, si faptul de a ne invinovati prietenele pentru proastele noastre obiceiuri este la fel de relativ, pentru ca este posibil ca aici sa functioneze zicala aceea care spune ca cine se aseamana se aduna, si de aceea tindem sa avem prietene care beau. Pentru ca ne place si noua.   

ARTICOLE SIMILARE

Rance, o dinastie de parfumieri

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Designul tragic al rochiei de mireasă

realitatea

Arhiva trupei Radiohead e publică și este foarte utilă fanilor și nu numai

realitatea

MATADOR, filmul de debut al artistului MARIAN CAPET / Full VIDEO in exclusivitate!

Scrie un comentariu