Tabu
lifestyle

TOP 10 cele mai devastatoare dezastre naturale ale tuturor timpurilor

10. Inundațiile din Banqjao, China. 7 august 1975 a fost o dată nefastă pentru locuitorii provinciei Henan din China. A plouat într-o singură zi mai mult decât ar fi trebuit să plouă într-un an întreg, iar asta a  cauzat ruperea barajelor din zonă. Primul care s-a rupt a fost barajul Shimantan, iar apoi Banqjao, fapt care a dus la crearea unui val cu o lungime de 10 kilometri și înalt de 8 metri. Din păcate, multe dintre localitățile din zonă nu fuseseră evacuate din cauza faptului că cele mai multe căi de comunicație căzureră chiar din cauza condițiilor climatice. Rezultatul: între 90.000 și 230.000 de oameni au murit.

09. A doua zi de Crăciun va rămâne pentru totdeauna în mintea locuitorilor provinciei Haiyuan din China. 26 decembrie 1920, ora 20:06 minute, provincia a fost lovită de un cutremur estimat atunci la 7.8 pe Richter. Estimările ulterioare ar sugera chiar o forță de 8.5. Zeci de sate și orașe au fost îngropate cu tot cu locuitorii din ele. Nici supraviețuitorii nu au fost mai norocoși pentru că replicile ce au urmat au durat nu mai puțin de 3 ani. Bilanțul: 240.000 de persoane și-au pierdut viața.

08. Marele cutremur din Tangshan. Numele v-a spus deja că acțiunea s-a petrecut în China. Catastrofa a avut loc pe 28 iulie 1976 pe la 4 fără un sfert dimineața și a avut o intensitate de 7.8 pe scara Richter. E considerat cel mai devastator cutremur al secolului XX. Inițial autoritățile au anunțat că 655.000 de oameni au murit, dar, ulterior, cifra a scăzut la 242.000. Mulți dintre aceștia au murit în replica de 7.8 care a avut loc la 16 ore după cutremurul inițial.

07. Turcia a fost dintotdeauna victima cutremurelor. În mai 526, pe vremea Imperiului Bizantin, la Antioch s-a produs unul dintre cele mai devastatoare cutremure pe care le-au văzut turcii. Cel puțin 250.000 de persoane și-au pierdut viața atunci. Nu se știe câte grade a avut cutremurul, dar a fost atât de puternic încât portul Seleucia Pereira s-a înălțat cu 0,8 metri deasupra
nivelui mării pe care îl avea anterior dezastrului. Cutremurul a fost urmat de un incendiu de proporții care a pus la pământ toate clădirile rămase în picioare.

06. 25 noiembrie 1839, India. Un ciclon devastator a produs vânturi și curenți extrem de violenți, plus ploi abundente și creșteri ale nivelului apelor. Dar haideți să spunem că ăsta a fost cel mai mic rău pe care l-a făcut. Răul cel mare a constat în faptul că nivelul Oceanului Indian a crescut cu vreo 10-12 metri, iar asta a dus la inundarea unei zone extrem de vaste. 300.000 de oameni și-au pierdut viața atunci.

05. Toată lumea și-a petrecut a doua zi de Crăciun din 2004 cu ochii pe televizoare din cauza tsunami-ului care s-a produs în Oceanul Indian. Acesta a fost produs de un cutremur marin cu magnitudinea între 9,1 și 9,3 pe Richter care are cea mai lungă durată înregistrată vreodată: între 8,3 și 10 minute. Practic, toată planeta s-a mișcat atunci, iar unda de șoc a produs cutremure mai mici chiar și în Alaska. Valul format a atins cu violență coastele a 14 țări, printre care Indonezia, India, Sri Lanka și Tailanda. 230.000 de persoane au murit, iar alte 45.000 au fost date dipărute și asta doar în zonele în care cineva a numărat.

04. Pe 12 noiembrie 1970, ciclonul Bhola a lovit Bangladeshul și India cu o forță ucigătoare. Într-o singură zi 500.000 de mii de oameni și-au pierdut viața în cea mai mare parte din cauza creșterii nivelului mării care a inundat zone vaste de coastă și, în principal, delta Gange-lui. Numărul victimelor n-a putut fi niciodată estimat corect pentru că cei mai mulți locuiau fără acte în zonă. Ciclonul Bhola este considerat cel mai grav din punct de vedere al pierderilor de vieți omenești, iar autoritățile locale au fost aspru criticate pentru că nu au făcut nimic pentru a preveni dezastrul.

03.  Cutremurul din 1556 din Shaanxi, China este considerat cel mai mortal fenomen de acest fel din toate timpurile. 830.000 de oameni au pierit după ce 840 de kilometri pătrați au fost complet distruși. În China, la vremea respectivă, domnea dinastia Ming, iar în zona în care s-a produs calamitatea, cei mai mulți oameni locuiau într-un fel de peșteri de suprafață făcute de-a lungul timpului de vânt. Intensitatea și pagubele nu pot fi calculate, dar ceea ce poate fi spus cu certitudine este că 60% dintre locuitorii zonei au murit.

02. Fluviul Galben sau Huan He este, parcă, făcut să inunde din cauza faptului că între terenurile care se află de-a lungul apei nu exista nicio diferență de nivel. În 1887, cantitățile mari de precipitații căzute într-un timp foarte scurt au făcut ca fluviul să se reverse și să inunde cam 70.000 de hectare. Estimările vremii spun că între 900.000 și 2.000.000 de oameni și-au pierdut atunci viața. După inundații 2.000.000 de oameni au rămas fără case, iar lipsa de apă potabilă și răspăndirea rapidă a epidemiilor au dublat, practic, numărul victimelor.

01. Cele mai grave inundații și ăn același timp cea mai gravă calamitate naturală a avut loc tot în China. Centrul Chinei a fost sub ape din luna iulie până în noiembrie, anul 1931. Inundațiile s-au produs pe seama precipitațiilor abundente care au căzut după doi ani de secetă. Mai mult, zăpada acumulată peste iarnă s-a topit destul de târziu, ridicând și mai mult nivelul apelor. În luna iulie, 7 cicloni au lovit regiunea, producând un adevărat dezastru. Între 3,7 și 4 milioane de oameni au murit atunci. Este singura dată când Fluviul Galben, Yangtze și Huai au ieșit în același timp din matcă.

BONUS. 12 ianuarie 2010 ar putea fi momentul producerii celui mai grav cutremur produs în timpurile noastre din punct de vedere al victimelor. A avut loc în Haiti cu o magnitudine de 7.0 pe Richter. Imediat după producerea calamității, autoritățile au anunțat 100.000 de morți. la doar două zile după aceasta, s-a vehiculat că numărul morților ar putea ajunge la 500.000 doar în capitala statului, Port-au-Prince al cărei centru a fost pus în totalitate la pământ.

ARTICOLE SIMILARE

A purtat sau nu LENJERIE INTIMA Anda Adam la Media Music Awards?

Noul Superman este britanic

realitatea

Tabu de octombrie: Vizita

realitatea

Peruca lui Elizabeth Taylor din “Cleopatra”, scoasă la licitaţie. Vezi cât costă.

realitatea

Sarah Jessica Parker și-a luat gemenele acasă

realitatea

Cum să alegeți oglinda perfectă pentru baie

Tabu Tabu

Scrie un comentariu