Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

Trei lei pe o plajă: o sculptură tristă pentru epoca Brexit-ului

Leii britanici nu ar trebui să arate așa în mod normal. Ei sunt înfățișați de obicei ca fiind puternici, stăpâni asupra tuturor. Dar cele trei creaturi de pe plaja Dover par bolnave, emaciate și epuizate. Par să se grăbească spre spre propria lor moarte.

Aceste sculpturi au fost recent instalate sub Falezele Albe de către artistul Jason deCaires Taylor, care le numește The Pride of Brexit (Mândria Brexitului). „Ele transmit”, spune artistul britanic, „sentimentul unei pierderi profunde pe care mulți dintre noi o vor simți toată viața.” Instalația lui este menită să fie „un monument al uneia dintre cele mai nepatriotice evenimente pe care Britania le-a văzut vreodată”.

De ce leii? Pentru că sunt „un simbol în heraldica noastră, reprezentând puterea națiunii”. Și de ce acest țărm? „Falezele albe sunt chintesențial britanice. Iar Dover este (era) poarta britanică a Europei.

Există mai mulți lei de-ai săi, lei în pragul morții, la Londra, sculptați chiar lângă Parlament. Fiecare astfel de ființă tristă și zdrobită de viață a fost marcată cu sloganuri Brexit: „TAKE BACK CONTROL”, „BREXIT MEANS BREXIT”, „ENEMIES OF THE PEOPLE”, „GET IT DONE”. Starea lor de sănătate contrastează clar cu măreția Parlamentului”.

Nu este prima dată când Taylor și-a aruncat fiarele sculptate în fața politicienilor din Westminster. Prima sa instalație s-a numit The Rising Tide, o alegorie a celor patru călăreți ai apocalipsei, în râul Thames din apropierea Parlamentului și viza industria combustibililor fosili.

De ce să faci o astfel de artă politică? „Toată arta este politică prin faptul că încearcă să exprime, sub formă vizuală, provocările cu care ne confruntăm.”

 

ARTICOLE SIMILARE

ADEVARUL despre salvarea victimelor din Apuseni

Bucurestiul in weekend, 27-29 ianuarie

realitatea

Cardurile de energie: Cum arată, când vor fi distribuite şi când se vor face primele plăţi

Andreea Damian

COSTEL BUSUIOC, zidarul-tenor, si-a luat amanta, parasindu-si cei 4 copii

Ce pensie are artista Maria Dragomiroiu, după 40 de ani de activitate: „Cam cum aş putea să trăiesc eu?”

Andreea Damian

Globurile de Aur 2023. Cele mai frumoase apariții de pe covorul roșu

Andreea Damian

Scrie un comentariu