Tabu
HEALTHSlider

Trucuri eficiente pentru a combate foamea cauzată de anxietate și stres

Ritmul nostru modern de viață, munca și preocupările zilnice ne poate face foarte ușor să ne simțim stresați și anxioși. Și cel mai adesea, atunci când suntem anxioși sau manifestăm simptome ale acestor afecțiuni, apelăm la mâncare ca refugiu pentru a ne simți mai bine și pentru a ne liniști.

În acel moment, mâncarea poate deveni cel mai rău dușman al nostru: consumăm calorii inutile și apoi ne simțim vinovați pentru că le-am consumat. Devine un cerc vicios din care este greu să te eliberezi, dar, din fericire, există câteva soluții ușoare.

  1. Mestecă gumă

Guma de mestecat este un tratament foarte eficient atunci când vine vorba de reducerea stresului. Când începi să te simți neliniștit sau supărat, poți mesteca o gumă fără zahăr pentru a te ajuta să rămâi calm și concentrat. De asemenea, conform unui studiu, mestecarea gumei fără zahăr îți poate reduce aportul zilnic de calorii, crescând în același timp cantitatea de energie pe care o arzi în fiecare zi.

  1. Bea ceai

Infuziile pot fi aliați puternici atunci când vine vorba de a ne păcăli creierul să creadă că nu ne este foame. De fiecare dată când te simți anxios și dorești să deschizi frigiderul, fă-ți un ceai.

  1. Spune „nu” băuturilor stimulante

Cafeaua și orice tip de băutură care conține cofeină, adesea combinată cu zahăr, crește cantitatea de adrenalină prezentă în corp și agravează simptomele stresului și anxietății. Apoi, se declanșează un cerc vicios: te simți mai stresat și vrei să mănânci mai mult. De aceea, în loc să consumi o cafea la micul dejun sau să bei un suc acidulat la prânz, este mai bine să alegi o ceașcă de ceai sau un pahar de limonadă.

  1. Consumă mâncare picantă, dar nu în fiecare zi

Unele cercetări susțin că adăugând ardei iute la masă ar putea reduce pofta de mâncare. Capsaicina – substanța care face ardeii picanți – îți redă o senzație de sațietate și arde mai multe calorii decât alte alimente. Acest lucru se datorează faptului că organismul tău folosește mai multă energie pentru a procesa căldura de la ardeiul iute. Deci, dacă te simți anxios, poți încerca acest truc pentru a-ți satisface apetitul și pentru a evita să mănânci din nou la scurt timp după masă. Ai grijă însă să nu-l folosești zilnic, pentru că altfel corpul tău se va obișnui și nu va produce același efect.

  1. Evită să consumi alimente roșii și galbene

Culorile au o influență uriașă asupra poftei de mâncare. Când vedem preparate roșii sau galbene, creierul nostru declanșează o serie de mecanisme care ne fac să ne simțim flămânzi. De aceea, se recomandă să eviți alimentele cu aceste culori din alimentație dacă dorești să slăbești. În acest fel, îți va fi mai ușor să oprești pofta de a mânca atunci când te simți anxios sau stresat.

  1. Consumă alimente care te ajută să produci „hormonul fericirii”.

Serotonina este cunoscută sub numele de „hormonul fericirii”, deoarece în esență ajută la reglarea dispoziției noastre. Atunci când nivelul serotoninei este scăzut, avem tendința de a ne simți mai stresați și instabili din punct de vedere emoțional, ceea ce ne poate determina să dorim mai multă mâncare în cantități mai mari. Este esențial să reglăm corect nivelurile de serotonină ale corpului, pentru a avea o dietă echilibrată. În mod normal, corpul se ocupă de asta, dar putem mânca și alimente bogate în triptofan (o substanță care ajută la reglarea serotoninei), cum ar fi ananasul, spanacul, prunele și avocado.

  1. Mănâncă pâine cu ulei de măsline la micul dejun

Un studiu a constatat că unele alimente care sunt bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi avocado, ulei de măsline și nuci, sunt foarte eficiente atunci când vine vorba de a vă informa creierul că suntem sătui.

  1. Masa ar trebui să dureze măcar 20 până la 25 de minute

Uneori se întâmplă ca același ritm rapid și agitat în care trăim să ne determine să mâncăm în grabă. Poate ești genul de persoană care stă în fața computerului și mănâncă în timp ce lucrezi. Sau poate mănânci în timp ce îți verifici telefonul mobil sau e-mailurile. Dar masa ar trebui să fie aproape un ritual. Este foarte important să stai la masă cel puțin 20 până la 25 de minute pentru a mânca liniștit. În acest fel, vei da creierului timp necesar pentru a procesa ceea ce faci și în cele din urmă te vei simți sătul.

ARTICOLE SIMILARE

Părinții lui Miley Cyrus divorțează după 30 de ani de căsnicie

Andreea Damian

Covid-19: Ne poate proteja o răceală împotriva variantei Omicron?

Andreea Damian

Cântăreața Pink și fiul ei de 3 ani, infectați cu COVID-19

Andreea Damian

Smiley și-a lăsat soția și fetița în vacanță și s-a întors în România

Andreea Damian

3 zicale pe care ar trebui sa le evitam

realitatea

Pierderea mirosului îi ajută pe pacienții cu Covid-19 să devină creativi în bucătărie

Andreea Damian

Scrie un comentariu