Tabu
FASHION

Sex and the shoes

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker in Sex and the City) este, pentru multe si multi dintre noi, in­tru­chiparea sexualitatii moderne, urbane, femeia care detine controlul asupra vietii si alegerilor ei.

Dar ea nu ar putea face aceasta in lipsa pantofilor fabulosi pe care ii poarta cu dezinvoltura. Si ea nu este singura… Motanul Incaltat nu ar fi nimic fara cizmele sale rosii, Mercur nu ar putea transmite mesajele zeilor fara sandalele sale inaripate si, bineinteles, Cenusareasa nu si-ar fi reintalnit alesul inimii fara condurul de clestar. Niciun travestit care se respecta nu ar iesi pe scena fara cei cincizeci de centimetri de sex pur care se mai numesc si cizme. Pantofii – piedestalul corpului – sunt accesoriul care ne tradeaza cel mai usor – si mai intim. De la relatia noastra cu moda si societatea pana la (sau cel mai adesea) preferintele noastre sexuale, toate sunt afisate ochiului in textura, culoarea, materialul si forma pantofului si ale calapodului.

Scurta istorie a pantofilor

sex-and-the-shoes1Nu se stie exact cand au inceput oamenii sa isi protejeze picioarele, insa marturiile istorice ne arata forme elaborate de pantofi inca din timpuri faraonice. Sandalele vechilor egipteni marcau pozitia sociala – numai printii, regii si preotii puteau purta sandale cu varful intors spiralat…

Inaltimea sandalelor ofiterilor romani era semnul rangului lor militar. Iar in India pana in secolul al XVI-lea numai cei din castele superioare puteau purta „baboush“ – incaltamintea locului. Rafinamentul (fetis sexual al) Chinei im­periale a dat nastere celebrilor pantofi constrictori, care deformau piciorul sotiilor no­bi­lilor – acestea nu se puteau deplasa decat carate de o armata de servitori. Fetisul piciorului pare a fi universal, Europa dezvoltandu-si designul pantofilor in Evul Mediu si in Renastere.

sex-and-the-shoes2Anumite modele au starnit chiar indignare, cum a fost pantoful german „laba de urs“ interzis in secolul al XV-lea in Anglia. Era mult prea indecent… Secolul al XIX-lea a adus inovatii importante, cum ar fi inserarea in designul cizmelor a textilelor elastice sau fo­lo­sirea pieilor exotice (cro­­codil, cangur… era pe­ri­oa­da Imperiilor Euro­pene).

Tot cam pe atunci barbatii au renuntat la tocuri – pa­cat, nu-i asa? Desi mai mult de ju­ma­tate din populatia glo­bului poarta sandale, in­cal­ta­min­tea ramane mar­ca bunului (sau mai putin bu­nului) gust. Iar daca sun­teti pe cale de a va hotari sa pri­miti pe cineva in patul dum­neavoastra, uitati-va cu atentie la pantofi. Veti putea evita astfel surpri­­ze­le nepotrivirii…

Vezi si: 

http://www.tabu.ro/noua-colectie-primavara-vara-ecco-natural-imperfection/ 

http://www.tabu.ro/corsetul-scurta-istorie/ 

http://www.tabu.ro/scurt-istorie-a-hair-styling-ului/

ARTICOLE SIMILARE

Pantaloni la modă în sezonul toamnă-iarna 2022-2023

Andreea Damian

VINTAGE only: Oana Zaharia

realitatea

Cum să te îmbraci când ai un sân mai mare?

Andreea Damian

Natalia Vodianova, tarina suprema in Vogue Paris de aprilie

realitatea

Uma Thurman pe coperta W Magazine de octombrie

realitatea

I Heart, un nou stil de shopping

realitatea

Scrie un comentariu