Tabu
CULTURESlider

Emtithal Mahmoud, cea mai puternică voce feminină din poezia modernă

A discutat cu președinți, a fost consolată de Dalai Lama și a fost numită una dintre personalitățile cele mai influente care oferă un exemplu tuturor femeilor din lume dar de fapt, Emtithal Mahmoud este mai mult de atât, este o poetă excepțională.

Emtithal Mahmoud era plină de furie și se simțea mizerabil când s-a așezat să scrie poezia Mama. Bunica ei tocmai murise în Sudan iar mama ei era în avion spre înmormântare.

‚Am scris-o într-unul dintre cele mai întunecate momente din viața mea”, spune ea. “Mi s-a părut că bunica mea a supraviețuit tuturor, războiului, foametei și, în cele din urmă, ceea ce a învins-o nu a fost doar cancerul, ci lipsa accesului la cercetarea medicală adecvată. A fost o perioadă foarte întunecată din viața mea iar poezia asta m-a ajutat să trec peste ea.”

La doar câteva ore după ce a scris poezia Mama, Emtithal Mahmoud – cunoscută și ca Emi, care s-a născut în Darfur, dar s-a mutat în Statele Unite în copilărie, a recitat-o la Festivalul de Poezie de la Washington. A fost apoi invitată În Marea Britanie – la Birmingham, unde a vorbit despre turneul Good Philanthropy Age. Plină de carismă, Emtithal are atât de multe de spus, de la munca ei din taberele de refugiați din Grecia la întâlnirea cu Dalai Lama, practic este neobosită. Așa se face că la scurt timp după ce a câștigat premiul cel mare al Festivalului de Poezie de la Washington, încă studentă la Yale, unde studiază biologia și antropologia moleculară, celulară și de dezvoltare, Emtithal Mahmoud a fost aleasă una dintre cele mai inspiraționale 100 de femei de către BBC în 2015 și a scris pentru a marca evenimentul și poezia Lucrurile pe care ea mi le-a spus.

Apoi, în mijlocul uneia dintre sesiunile de la facultate, ea a fost invitată de către Academia Americană de Arte și Științe să vorbească la o conferință de etică în domeniul nuclear. “A fost teribil”, spune ea. “M-am gândit că mă vor folosi” însă unul dintre profesorii ei i-a spus: “Toți vor veni cu propriile lor agende, să rămâneți conștienți de felul în care doriți să fiți percepuți când plecați de acolo”.

Emtithal Mahmo a ascultat sfatul profesorului și a vorbit timp de o oră, intercalându-și poezia în discurs, a vorbit despre drama refugiaților și atrocităților din Darfur. De atunci a mai participat la discuții la Casa Albă, inclusiv cu Barack Obama, a vorbit în deschidere pentru Ban Ki-Moon la evenimente ONU și a vorbit în New Delhi alături de câștigătorul premiului Nobel pentru pace, Kailash Satyarthi. Este aproape mereu cea mai tânără persoană dintr-o cameră.

Poezia ei, spune ea, exprimă emoțiile reale din spatele titlurilor. “Este greu, în lumea asta a noastră, e violență peste tot – și ne-am desensibilizat”, spune ea. “Ceea ce încerc să fac este să schimb abordarea, să îi ajut pe oameni să simtă că este OK să simtă din nou și să recunoască că este înfricoșător și că se simt răniți și că e bine să plângi, să te descarci.”.

De când a absolvit, s-a întors frecvent în Sudan, înființând “cercuri de poezie” pentru ca localnicii să-și împărtășească gândurile într-un spațiu sigur. La începutul acestui an, ea a mers de la Darfur la Khartoum într-un turneu de 30 de zile pentru a promova pacea. Părinții săi au fost amenințați cu moartea în fiecare zi din cele 30 de zile cât a durat turneul dar Emtithal nu renunță, în iulie se va întoarce în Sudan pentru a vorbi despre pace.

ARTICOLE SIMILARE

Azi apar numele tuturor refugiaților care au murit căutând adăpost în UE

Dora Constantinovici

Alec Baldwin, tată pentru a șaptea oară la 62 de ani: e fetiță! Prima poză cu bebelușul

Andreea Damian

ZARA LOVE ⎥ Colecție-capsulă de Valentine’s Day

Ciocîrlan

Autorul George R. R. Martin: Game of Thrones ar fi putut avea 13 sezoane

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

CHA CHA LITIX! Episodul 34. Copiii lui Abi Talent ar putea fi săraci

Andreea Damian

Scrie un comentariu