Tabu
LIFESTYLESlider

Hai că ne-am mai găsit un erou – Kolinda Grabar-Kitarović, legenda din Croația

Am văzut știrea falsă – minciuna despre președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović. Sunt feministă, mi-ar fi plăcut ca toate acele calități și fapte de vitejie să fie adevărate. Doar că nu sunt.

Doamna președinte Kolinda știe bine cât de important este marketingul personal. Dar când spun bine, ceea ce vreau de fapt să spun este – foarte bine. Majoritatea oamenilor (românilor mai ales) au aflat despre ea după ce în perioada întregului Campionat Mondial de Fotbal din Rusia a avut grijă să călătorească la clasa economy, și-a cumpărat singură și din banii ei biletele de avion, și-a luat concediu fără plată ca să-și susțină echipa națională la meciuri, a văzut meciurile (și) din tribuna care nu era destinată VIP-urilor sau oficialităților și da, a purtat tricoul naționalei cu mândrie. Wow, lovitură la genunchi pentru toată lumea care încă mai dă trei cepe degerate pe schemele astea. Pentru ea, personal, toate lucrurile menționate mai sus au adus un plus de 25% din atenția publicului care n-a mai fost curios de istoria jucătorilor ci de ceea ce mai face doamna președinte. Nu e rău deloc. 80% dintre poveștile cu și despre doamna Kolinda au fost pozitive. Jurnalistul croat Boris Dežulović a spus chiar că aparițiile sale la Campionatul Mondial (mai ales pe ideea, wow, femeie singură în Rusia, pe banii ei, fără frică) au fost parte dintr-o precampanie electorală grăbită.

Dar. Să nu uităm că președintele Kolinda Grabar-Kitarović a câștigat alegerile în 2015 după ce a fost reprezentată drept o imagine mai curată a partidului conservator Uniunea Democrată Croată (HDZ), un partid care a fost acuzat de corupție de nenumărate ori până atunci, plin ochi de foști generali și ofițeri corupți. Cu care ea s-a avut bine și înainte și după ce a candidat.

Nu știu cine a inventat știrea cum că președintele Croației Kolinda Grabar-Kitarovic ar fi vândut avionul prezidențial, a vândut cele 35 Mercedes Benz care erau atribuite miniștrilor și altor oficiali și a returnat banii în trezoreria statului, și-a redus propriul salariu și ale miniștrilor la jumătate, că datorită ei costurile și salariile ambasadorilor și consulilor au fost coborâte la 60%, că a mărit salariul minim în sectorul privat și a eliminat pensiile speciale pentru senatori și deputați.

În realitate, Kolinda Grabar-Kitarovic, președintele Croației promovează naționalismul și biserica, vorbește doar patru limbi străine (ceea ce desigur este impresionant dar este departe de șapte limbi străine câte se povestește că ar vorbi), a fost birocrată toată viața, a zburat dintr-o funcție în alta ba pe la NATO, ba prin diverse ministere și în 2010, pe când era ambasador în SUA, soțul ei a fost implicat într-un scandal pentru că a folosit una dintre mașinile ambasadei în scopuri personale.

Anul acesta, vicepreședintele Federației Croate de Fotbal și președinte al Dinamo Zagreb, Zdravko Mamic a fost condamnat la șase ani de închisoare alături de fratele său într-un dosar de escrocherie, cu deturnare de fonduri și pentru că n-a plătit nicio taxă fiscului strângând astfel o sumă frumușică de câteva zeci de milioane de euro. Domnul Mamic s-a refugiat în Bosnia unde și-a făcut rapid rost de cetățenie pentru ca să evite extrădarea. Asta nu l-a oprit să organizeze din când în când câte o cină drăguță pentru doamna președinte. Iar la meciul dintre Croația și Rusia, doamna Kolinda Grabar-Kitarovic a urmărit echipa națională croată alături de Danir Vrbanovic, actualul director general al Federației Croate de Fotbal, condamnat și el în același dosar cu Zdravko Mamic la trei ani de închisoare tot cu executare. Deci această emblemă anticorupție cum este considerată doamna președinte a Croației a văzut practic meciul alături de un om judecat și găsit vinovat într-un dosar de corupție și n-a părut deloc deranjată de această vecinătate.

Pot să pricep că majoritatea românilor au fost alături de Croația în finala Campionatului Mondial de Fotbal. Că țară mică, țară ca a noastră, că balcanici ca noi, că naționaliști, conservatori, ce-or fi. Dar nu pot să pricep de unde atâta admirație ascunsă în tot felul de legende urbane despre președintele Croației și despre ce politician drept și corect vorbim atunci când vorbim despre Kolinda Grabar-Kitarović.

ARTICOLE SIMILARE

Liviu Dragnea i-a dat papucii iubitei mai tinere.  Ce l-a scos din minți pe fostul lider PSD

Andreea Damian

Andreea Marin, inca o data mamica!

Cadoul pe care regina Elisabeta a II-a îl oferă de Crăciun fiecăruia dintre cei 550 de angajați

Andreea Damian

Evenimente in weekend, 4-6 noimebrie

realitatea

Ce nu stiati despre prezervativ

realitatea

Fii curioasa pentru copilul tau!

1 comentariu

Scrie un comentariu