Tabu
CULTURESlider

China germinează prima sămânță pe Lună

O plantă mică de bumbac crește la bordul Chang’e 4 care se află pe Lună, confirmă oamenii de știință iar fotografia acesteia a circulat ieri peste tot în lume.

“Aceasta este prima dată când oamenii au efectuat experimente de creștere biologică pe suprafața lunară”, a spus Xie Gengxin, care conduce proiectul experimental.

Planta a apărut dintr-o structură tip “lattice” în interiorul unui recipient special, după ce Lander Chang’e 4 a atins Luna la începutul acestei luni, potrivit unei serii de fotografii publicate de Institutul de Cercetare Tehnologică avansată de la Universitatea Chongqing. Plantele au fost cultivate anterior pe Stația Spațială Internațională, dar aceasta este prima dată când o sămânță a crescut pe Lună. Abilitatea de a cultiva plante în spațiu este considerată crucială pentru misiunile spațiale pe termen lung și pentru stabilirea unor colonii umane în altă parte a sistemului solar, cum ar fi Marte.

Recoltarea alimentelor în spațiu, folosind în mod ideal apă găsită local, ar însemna că astronauții ar putea supraviețui mult mai mult fără a se întoarce pe Pământ pentru aprovizionare. Sondajul Chang’e 4 – numit după zeița lunii chinezești – a aterizat pentru prima dată pe latura îndepărtată a lunii, la 3 ianuarie, un pas important pentru ambițiile Chinei de a deveni o superputere spațială.

Oamenii de știință de la Universitatea Chongqing, care au creat experimentul “biosferei mini-lunare”, au trimis un recipient de 18 cm, care conține aer, apă și sol. În interior se găsește bumbac, arabidopsis – o plantă mică din familia muștarului – și semințe de cartofi.

Imaginile trimise înapoi de sonda arată că o plantă de bumbac a crescut bine, dar până acum niciuna dintre celelalte plante nu a germinat. Chang’e 4 este va studia mediul lunar, radiația cosmică și interacțiunea dintre vântul solar și suprafața lunii. De asemenea, a fost lansat un rover, poreclit Yutu 2, care va efectua experimente în craterul Von Kármán. Agenția a declarat că sunt planificate încă patru misiuni lunare, care confirmă lansarea lui Chang’e 5 până la sfârșitul anului, când va fi pentru prima dată după anii 1970 când se vor trimite probe de pe Lună pe Pământ.

ARTICOLE SIMILARE

Mișcarea #MeToo. Megan Fox a preferat să tacă de rușine

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 14 iunie

realitatea

Moduri uimitoare în care să-ți petreci ziua de naștere în izolare socială

Andreea Damian

Summer Well 2022 – SOLD OUT: abonamentele pentru a 11-a ediție s-au epuizat

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 17 noiembrie

realitatea

10 obiceiuri sănătoase pe care le putem învăța de la familia regală britanică

Andreea Damian

Scrie un comentariu