Tabu
HEALTH

6 căi promițătoare pentru combaterea rezistenței la antibiotice

Pentru a lupta împotriva bacteriilor, antibioticele nu mai sunt suficiente. În prezent sunt testate mai multe strategii pentru a ocoli problema rezistenței la antibiotice.

În ultimii șaptezeci de ani, antibioticele au salvat nenumărate vieți și au permis dezvoltarea medicinei moderne. Aceste medicamente care distrug bacteriile sau le împiedică să se dezvolte sunt esențiale pentru tratarea unui ulcer de stomac, a unei infecții ale tractului urinar sau a unor boli mai grave, cum ar fi tuberculoza și lepra. 
De asemenea, sunt prescrise preventiv și aproape sistematic înainte de orice intervenție chirurgicală. Problema e că bacteriile s-au adaptat acestui mediu supramedicalizat devenind mai puțin sau chiar mai sensibile la aceste medicamente.

1. Anticorpi monoclonali, o armă de precizie masivă

Fabricați în laborator pe modelul anticorpilor naturali, anticorpii monoclonali sunt printre cele mai promițătoare medicamente. Motivul: sunt capabili să se fixeze pe o țintă specifică și să recruteze sistemul imunitar astfel încât să distrugă celulele care poartă această țintă. Cu alte cuvinte, ele nu sunt direcționate numai împotriva agentului patogen, spre deosebire de antibacteriene tradiționale. De asemenea, ajută pacientul să se apere mai bine. Anticorpii monoclonali sunt astfel folosiți în oncologie, în lupta împotriva virusurilor și de câțiva ani, împotriva toxinelor produse de bacterii, explică farmacistul Olivier Barraud, bacteriolog la Spitalul Universitar din Limoges și cercetător, potrivit Femme Actuelle.

2. Agenți ai sistemului imunitar, împotriva infecțiilor complexe sau locale

O altă cale, peptidele antimicrobiene. Aceste molecule mici produse în mod natural de diferite ființe vii (om, animale, bacterii etc.) joacă un rol cheie în imunitate deoarece deconstruiesc membrana protectoare a bacteriilor patogene, făcându-le astfel permeabile și vulnerabile la mediul lor. Puține sunt dezvoltate în prezent în medicină, din cauza dificultăților de fabricație și a efectelor adverse, dar există câteva, în principal colistina și polimixina B, utilizate sub formă de aerosoli sau intravenos pentru tratarea infecțiilor complexe și rezistente la alte tratamente. Altele sunt în dezvoltare, în principal sub formă de spray-uri sau unguente pentru tratarea infecțiilor locale.

3. Viruși care devorează bacteriile, împotriva infecțiilor osoase

Terapia fagică constă în utilizarea bacteriofagelor, adică viruși care doar infectează bacteriile și le distrug. Descoperită cu mai bine de un secol în urmă și încă folosită în anumite țări din Europa de Est, această metodă a fost abandonataă în favoarea antibioticelor, care sunt mult mai ușor de folosit. 

4. Microbiota intestinală împotriva anumitor infecții digestive

Știm că microbii din microbiota noastră digestivă ne apără împotriva bacteriilor rele și ne stimulează sistemul imunitar. De aici și ideea de a folosi transplanturi fecale pentru a trata anumite infecții digestive recurente cauzate de bacteria „Clostrioides difficile”: o probă din microbiota digestivă a unei persoane sănătoase este colectată prin scaunele acesteia. Acestea sunt apoi diluate în ser fiziologic, apoi preparatul filtrat este transplantat în colonul unui pacient. Rezultatele sunt excelente.

5. Întărește acțiunea medicamentelor actuale

Beta-lactamele sunt cea mai veche familie de antibiotice. Acestea includ penicilinele (inclusiv amoxicilină) care continuă să fie cele mai prescrise astăzi, în special împotriva infecțiilor ORL. Problema este că tot mai multe bacterii produc astăzi enzime (beta-lactamaze) capabile să inactiveze aceste antibiotice. Tocmai împotriva acestor enzime acționează inhibitorii de beta-lactamaze: dezvoltați din anii 1980, aceștia sunt combinați cu un antibiotic pentru a bloca posibila rezistență a bacteriilor vizate. Cel mai vechi și cel mai cunoscut este acidul clavulanic care, combinat cu amoxicilină, dă faimosul Augmentin. Cel mai recent este avibactam, comercializat de mai puțin de 10 ani împotriva infecțiilor severe sau complicate. 

6. Speranță pentru noi antibiotice

De la descoperirea în 1984 a daptomicinei, comercializată de la începutul anilor 2000 împotriva anumitor infecții grave ale inimii, pielii și țesuturilor moi, rarele antibiotice noi au derivat cel mai adesea din molecule existente. Dar descoperirile de teixobactin (în 2015) și clovibactin (în 2023), izolate din probe prelevate din sol, au trezit speranță. Testate în laborator și pe șoareci infectați cu tuberculoză, pneumococ și Staphylococcus aureus, aceste medicamente s-au dovedit a fi eficiente. Și asta, fără să apară vreun fenomen de rezistență. 

Citește și:

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Terapia prin râs și efectele sale incredibile asupra sănătății

Andreea Damian

Alimentație | Iată cum să calculezi porțiile ideale cu mâinile

Andreea Damian

Obiceiuri sanatoase la micul dejun, pranz si cina

realitatea

Cum sa-ti pregatesti corpul pentru sarcina

realitatea

Bucataria dietetica – orez cu ardei copti

realitatea

OMS: Numărul cazurilor de rujeolă s-a triplat în primul trimestru din 2019

Andreea Damian

Scrie un comentariu