Tabu
CULTURE

Hedy Lamarr a fost inventatoare?

Hedy Lamarr este foarte cunoscuta pentru faptul ca a aparut intr-o scena nud in filmul Ecstasy din 1933. Dar ceea ce nu prea stie lumea este ca faimoasa actrita a si inventat un sistem care a stat la baza comunicatiilor wireless.

Hedy Lamarr s-a nascut in noiembrie 1914 in Austria, intr-o familie de evrei, cu numele de Hedwig Eva Maria Kiesler. La 10 ani studia baletul si pianul, ca orice fetita din lumea buna, iar in adolescenta a inceput sa joace in filme germane, alaturi de Heinz Ruhmann si Hans Moser. Dupa o intalnire cu Louis B. Mayer la Londra, actrita si-a schimbat numele si asa s-a nascut starul de cinema pe care il cunoastem astazi drept Hedy Lamarr. S-a mutat la Hollywood, a jucat in Algiers, Boom Town, White Cargo si Tortilla Flat, si le-a avut colege de platou pe Lana Turner si Judy Garland in musicalul Ziegfeld Girl din 1941. A fost numita cea mai frumoasa femeie din lume si a avut sase soti. A fost acuzata de doua ori pentru furt din magazine, iar Andy Warhol a facut chiar un film despre acest subiect.

Insa, dincolo de viata ei pasionala, se stiu putine lucruri despre inventatoarea Hedy Lamarr. Primul ei sot, Friedrich Mandl, a fost cel care, involuntar, a ajutat-o sa ajunga la inventie. Pentru ca nu ii placea cariera de actrita a sotiei lui, Mandl a obligat-o sa il insoteasca la intalniri cu tehnicieni si oameni de afaceri. Asa a ajuns Lamarr sa cunoasca tehnologie militara, iar, la una dintre aceste intalniri, l-a cunoscut si pe compozitorul George Antheil. Impreuna au ajuns la concluzia ca pot sa faca torpilele radioghidate mai greu de detectat pentru inamic daca folosesc o rola de pian ca sa schimbe tot timpul frecventele de ghidare. Inventia lor a fost patentata in 1942 si folosita de armata Statelor Unite in 1962. Inventia celor doi a fost premiata in 1997 de catre Electronic Frontier Foundation, ca fiind cea care a stat la baza tehnologiei de comunicare cu spectru larg.

 

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Academia Americană de Film a anunțat cine va fi gazda Oscarurilor 2019

Andreea Damian

CHA CHA LITIX! Episodul 83. În țara fără autostrăzi nici măcar trenurile nu merg

Tabu Tabu

De Crăciun, românii își amintesc de execuția unui dictator. Rănile deschise ale Revoluției din 1989

Andreea Damian

Untold 2023. Lista completă a artiștilor care vor urca pe cele opt scene ale festivalului 

Andreea Damian

Când cartea bate viaţa – interviu cu Doina Ruşti

Scrie un comentariu