Tabu
HEALTHSlider

Femeile care sforăie au un risc mai mare de boli cardiace decât bărbații

Femeile care suferă de sindromul de apnee obstructivă în somn (SOSA) pot prezenta un risc mai mare de a suferi de boli cardiovasculare decât bărbații, potrivit unei cercetări recente.

Sforăitul poate fi un semn al SOSA, care este o tulburare serioasă de somn în care respirația se oprește pentru o perioadă mai scurt sau mai lungă de timp ȋn timpul somnului, ceea ce determină o scădere a concentraţiei de oxigen în creier.

Iar cercetătorii de la Spitalul Universitar din Munchen au descoperit o legătură între apneea în somn și sforăit. Deși există mai multe simptome care indică prezența sindromului de apnee obstructivă în somn (SOSA), inclusiv senzația de uscăciune a gurii dimineața, dureri de cap, iritabilitate, lipsa de ae. Sforăitul puternic rămâne cel mai comun simptom dar care de multe ori trece neobservat.

Studiul a constatat că apneea în somn cauzează un risc mai mare de disfuncție ventriculară pe partea stângă a inimii și mai rar, o disfuncție ventriculară pe partea dreaptă. Rezultatele cercetării au indicat o hipertrofie ventriculară stângă, rezultată din creșterea dimensiunilor pereților ventriculului stâng, însoțită de dilatația lui, ceea ce face ca inima să funcționeze mai greu. Rezultatele au arătat că acest efect era mult mai comun la femei decât la bărbați.

Alăptarea scade riscul de boli cardiovasculare la mamă

„Am descoperit că funcționarea cordului este mult mai ușor afectată la femei, iar cele care sforăie sau au apnee au un risc mai ridicat de probleme cardiace.”, a spus autorul principal al studiului, Adrian Curta, de la Spitalul Universitar din Munchen din Germania.

Deși ambele sexe din grupurile care suferă de apnee și sforăie au masa ventriculei stângi mărită. Studiul a scos la iveală faptul că foarte multe persoane care sforăie nu sunt diagnosticate corect deși suferă de sindromul de apnee obstructivă în somn (SOSA) .

În studiu, cercetătorii au analizat informații despre 4.877 de pacienți care au făcut un RMN cardiac. Dintre acei pacienți, 118 sufereau de apnee, 1.886 au mărturisit că sforăie, iar 2.477 nu sufereau nici de apnee și nici nu sforăiau. Restul de 398 de pacienți nu au fost luați în considerare.

ARTICOLE SIMILARE

Povestea emoționantă a câinelui adoptat de designerul Stephan Pelger

Tabu Tabu

Alegeri Marea Britanie: premierul Boris Johnson spunea despre femei că sunt “vidre umede”

Dora Constantinovici

Ultimele cuvinte ale Halynei Hutchins. Ce a rostit în clipa în care glonțul lui Alec Baldwin i-a străpuns pieptul

Andreea Damian

Cum obții siropul de ridiche neagră, remediul popular pentru răceală

Andreea Damian

Se deschid teatrele din București

Andreea Damian

Cum să adopți tendința anilor șaptezeci fără să pari demodată

Andreea Damian

Scrie un comentariu