Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Lipsa somnului îi face pe oameni mai puțin atrăgători din punct de vedere social

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au descoperit că oamenii care nu dorm suficient se simt mai singuri și mai puțin înclinați spre a socializa, evitând contactul apropiat cu ceilalți la fel de mult ca și oamenii care suferă de anxietate socială.

Energia alienantă (cu sens de înstrăinare) produsă de persoanele private de somn sau care nu dorm suficient le face mai puțin atrăgătoare din punct de vedere social. Studiul mai arată că oamenii odihniți se simt adesea singuri în preajma unui individ care a făcut noapte albă, arătând că izolarea socială poate fi contagioasă în anumite moduri.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după o serie de experimente care au implicat scanări RMN ale creierului, chestionare și simulări video. Aceștia au descoperit că scanările cerebrale ale persoanelor care suferă de lipsa somn în timp ce vizionează clipuri video cu străini care vin spre ei au prezentat o puternică activitate de repulsie socială în rețelele neuronale care sunt activate de obicei atunci când oamenii simt că spațiul lor personal este invadat. Lipsa somnului afectează de asemenea regiunile creierului care în mod normal încurajează comportamentul social.

Acest studiu este primul care arată legătura dintre privarea de somn și a fi izolat din punct de vedere social, punând într-o lumină nouă epidemia de singurătate la nivel global.

O altă parte a studiului a constat într-un sondaj online realizat pe mai mult de 1.000 de persoane care au vizionat clipuri video cu indivizi privați de somn. Respondenților li s-a cerut să evalueze cât de singuri cred ei că se simt respectivii și dacă ar dori să socializeze cu ei. Rezultatele sondajului nu i-a surprins pe cercetători: o persoană odihnită nu este interesată să-și petreacă timpul cu cineva care nu a dormit suficient, pentru că o văd respingătoare din punct de vedere social.

Nu este o coincidență faptul că în ultimele decenii s-a văzut o creștere a sentimentului de singurătate și o scădere dramatic a duratei somnului”, spune autorul principal al studiului, Eti Ben Simon, cercetător la Center for Human Sleep Science la Universitatea Berkeley. „Dacă nu dormim suficient, devenim niște indivizi izolați social, iar singurătatea se va instala curând”.

„Noi, oamenii, suntem o specie socială. Totuși, privarea de somn ne poate transforma în leproși sociali”, susține Matthew Walker, profesor de psihologie și neurologie la Berkeley, și autor al cărții Why We Sleep. „Cu cât dormi mai puțin, cu atât vrei să interacționezi mai puțin. Totodată, oamenii te percep ca fiind mai respingător din punct de vedere social, sporind în continuare impactul social de izolare al pierderii de somn. Acest cerc vicios poate fi un factor care contribuie semnificativ la criza de sănătate publică care este singurătatea”, a mai spus expertul.

Este nevoie doar de o singură noapte de somn – de șapte până la nouă ore – pentru a ajuta o persoană să se simtă mai prietenoasă și mai sigură din punct de vedere social, făcând-o totodată și mai atrăgătoare în ochii celorlalți.

ARTICOLE SIMILARE

Mesajul Adelei Popescu la împlinirea vârstei de 34 de ani

Tabu Tabu

Mihai de la 3 Sud-Est, infectat cu COVID-19: artistul este internat la ATI

Andreea Damian

Cele mai spectaculoase destinații de vacanță din lume. Numărul 5 te va impresiona cel mai tare

Andreea Damian

Ținuta spectaculoasă cu care Kate Middleton a furat toate privirile la Premiile BAFTA

Andreea Damian

Mirela Vaida, probleme de sănătate după vacanţa din Delta Dunării

Andreea Damian

Reguli de aur pentru un sistem imunitar puternic

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu