Tabu
CULTUREHEALTHSlider

Poluarea cu microplastic se revarsă peste locuitorii oraşelor

Poluarea cu microplastic se revarsă peste locuitorii oraşelor, cercetările dezvăluind că Londra are cel mai ridicat nivel înregistrat până acum, scrie The Guardian. Efectele inspirării şi înghiţirii miniparticulelor de plastic asupra sănătăţii sunt necunoscute, iar specialiștii spun că e nevoie de studii urgente pentru evaluarea riscurilor. Numai patru oraşe au fost investigate deocamdată, însă toate au prezentat poluare cu microplastic în aer.

Cercetătorii cred că fiecare oraş va fi contaminat, întrucât sursele de microplastic precum îmbrăcămintea şi ambalajele se găsesc pretutindeni. Cercetări recente arată că întreaga planetă pare a fi contaminată. S-a găsit microplastic oriunde a fost căutat, din zăpada arctică şi solurile montane până la numeroase râuri şi abisurile oceanelor. Alte cercetări relevă că particulele pot fi purtate de vânt în toată lumea.

Volumul microplasticelor descoperit în aerul londonez i-a surprins pe oamenii de știință. „Am găsit o mare abundenţă de microplastic, mult mai mare decât se raportase anterior”, a declarat şefa studiului, Stephanie Wrightfrom de la Kings College din Londra. „Dar [în] orice oraş din lume trebuie să fie ceva similar.” În fiecare an se produc aproximativ 335 de milioane de tone de plastic nou și o mare parte din cantitate ajunge în mediu. Studiul, publicat în revista Environment International, s-a realizat prin colectarea microplasticului căzut pe acoperişul unei clădiri cu nouă etaje din centrul Londrei. Fapt care a asigurat că tot microplasticul colectat a provenit exclusiv din atmosferă.

Oamenii de știință au găsit microplastic în toate cele opt mostre, cu ratele depunerii variind de la 575 la 1.008 bucăţi per metru pătrat per zi, şi s-au identificat 15 tipuri de plastic. Cele mai multe microplastice erau fibre acrilice provenite cel mai probabil de la îmbrăcăminte. Doar 8% era sub formă de particule, iar acestea erau preponderent polistiren şi polietilenă, ambele utilizate uzual în industria ambalajelor alimentare.

Rata depunerii microplasticului măsurată la Londra este de 20 de ori mai mare decât la Dongguan, China, de şapte ori mai mare decât la Paris, Franţa, şi aproape de trei ori mai mare decât la Hamburg, Germania. Cercetătorii nu cunosc motivele variaţiei, dar în parte pot fi responsabile metodele experimentale diferite.

Un studiu global cuprinzător realizat în 2019 a conchis că poluarea aerului poate afecta orice organ şi, practic, orice celulă din organismul uman. Însă efectele potenţiale asupra sănătăţii provocate de inhalarea particulelor de microplastic din atmosferă sau de înghiţirea lor odată cu hrana şi apa sunt necunoscute. Oamenii înghit minim 50.000 de particule de microplastic pe an, conform unui studiu. Plasticul poate conţine chimicale toxice şi poate adăposti microbi dăunători, iar puţinele cercetări efectuate până acum au probat doar răul pe care-l face unor vieţuitoare marine. Singura evaluare a prezenţei microplasticului în plămânii umani, publicată în 1998, a descoperit fibre inhalate în mostre de plămân canceros.

Microplasticele se găsesc, de asemenea, în apa de băut, iar în luna august, o evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății arată că este nevoie de mai multe cercetări.

ARTICOLE SIMILARE

Cel mai bun remediu natural pentru tratarea durerilor de dinți

Andreea Damian

Carmen Brumă, sfaturi să nu te îngrași de Sărbători

Andreea Damian

Bucharest Fashion Film Festival are loc exclusiv online

Andreea Damian

Reciclezi si te distrezi la Gradina cu Filme!

realitatea

Hărțuirea sexuală poate duce la boli serioase în rândul femeilor

Andreea Damian

Celebritățile „verzi” care îmbracă rochii durabile la Oscar

Andreea Damian

Scrie un comentariu