Tabu
Image default
CULTURELIFESTYLESlider

Avocado-ul mexican este noua marfă criminală din lume

Creșterea globală a popularității fructelor a alimentat exporturile și a atras cartelele violente către comerțul cu „aur verde”.

Cele 19 cadavre mutilate, nouă agățate semi-dezbrăcate de un pod din orașul mexican Uruguay, au fost percepute inițial ca fiind rezultatul unei ciocniri între bandele de droguri rivale. Dar cartelul Jalisco New Generation, care și-a revendicat crimele din august, se crede că luptă pentru ceva mai mult decât drogurile extra-cunoscute. El dorește să domine comerțul local de avocado. Mexicul este cel mai mare producător de avocado din lume. Exporturile de „aur verde” din Michoacán, care produce cea mai mare parte a avocadoului din Mexic, au avut o valoare de 2,4 miliarde de dolari anul trecut.

Acum, grupul de analiză a riscului – Verisk Maplecroft a avertizat într-o nouă analiză că avocado-ul mexican riscă să devină următoarea „marfă de conflict”, asemănătoare cu „diamantele sângerii” în Angola și Sierra Leone și mineralele rare din Republica Democratică Congo.

Analiza examinează o serie de factori care contribuie la creșterea profilului de risc al avocado-ului mexican, inclusiv implicarea tot mai mare a cartelelor criminale și a violenței asociate, precum și utilizarea muncii forțate și exploatarea copiilor în agricultură. De asemenea, se examinează defrișarea ilegală, exploatarea ilegală și defrișarea pădurilor pentru cultivare. Situația mediului a fost agravată din cauza activității cartelelor, „întrucât grupurile infracționale curăță pădurile protejate pentru a face loc pentru avocado”, potrivit raportului.

„Creșterea exponențială a popularității avocado-ului are o semnificație mixtă pentru comunitățile și fermierii din Mexic”, spune analistul american Verisk Maplecroft, Christian Wagner, în raport. „În timp ce majoritatea au beneficiat de pe urma prețurilor record, mulți alții au atras asupra lor atenția grupurilor de infracțiuni organizate care fac orice pentru profit. De la cultivare, la transport, violență și corupție, acum există o rețea a lanțului de aprovizionare din Mexic – în special în Michoacán, cu multă, multă violență criminală. Asemănările cu mineralele rare este izbitoare pentru companiile care produc avocado în regiune. Asocierea cu uciderea, sclavia modernă, exploatarea copilului și degradarea mediului devine un risc din ce în ce mai mare atunci când avem de-a face cu furnizorii și cultivatorii din Michoacán, mai ales atunci când stabilirea trasabilității este din ce în ce mai grea. ”

Avocado a fost lăudat de dieteticieni pentru conținutul lui nutritiv ridicat și grăsimile „bune”. În Mexic, industria este populară, deoarece se plătește de până la 12 ori salariul minim mexican, potrivit studiului. Țara ocupă lista exportatorilor mondiali, în fața Olandei, un important exportator neproductor și Peru. Majoritatea avocado-ului din Mexic se duce în SUA, în ciuda producției interne din California și Florida. Avocado-urile din supermarketurile din Marea Britanie provin în mare parte din Spania, Israel, Africa de Sud, Peru și Chile. Fructele sunt, de asemenea, la cerere mare în China, care a importat de 1.000 de ori mai mult produs în 2017 decât cu șase ani mai devreme.

Consumul de avocado din Europa este de 1 kg pe persoană pe an, potrivit Centrului olandez pentru promovarea importurilor, în timp ce SUA consumă de patru ori mai mult. Franța este cea mai mare piață a fructelor din Europa. În Mexic, cartelurile s-au îndreptat către alte activități, în special avocado, în fața războiului împotriva drogurilor, potrivit Verisk Maplecroft. Studiul menționează că „în anul 2019 s-a înregistrat ascensiunea organizațiilor criminale care se comportă la fel ca și cartelurile de droguri, dar nici măcar nu sunt angajate în trafic de droguri. În Michoacán, industria avocado oferă veniturile diversificate pe care grupurile infracționale le obțin prin furtul de combustibil în altă parte din Mexic.”

Cel puțin 12 grupuri infracționale operează în regiune.

ARTICOLE SIMILARE

Alimentația în timpul postului

Andreea Damian

Măruță n-are noroc la fini! Ce spune despre divorțul lui Pepe

Tabu Tabu

Trucuri pentru a obține un păr cu volum

Andreea Damian

Bijuteriile de 200.000 de euro ale Monicai Gabor au fost gasite la tara sub un cotet de caine!

Monica Gabor RUPE TĂCEREA despre ADEVĂRATA RELAȚIE cu iubitul său , Mr. Pink

Secretele optimiștilor pentru a rămâne pozitivi și fericiți

Andreea Damian

Scrie un comentariu