Tabu
CULTURESlider

S.U.A.: Statuia gigantică și „obraznică” a lui Marilyn Monroe e subiectul unei controverse

Unul dintre administratorii muzeului în fața căruia a fost amplasată statuia Forever Marilyn avertizează că mesajul pe care lucrarea îl transmite despre imaginea femeii nu este unul sănătos.

O scupltură de 8 metri o înfățișează pe Marilyn Monroe într-o ipostază devenită legendară. O recreare de dimensiuni impresionante a scenei emblematice din comedia The Seven Year Itch, regizată de Billy Wider și apărută pe marile ecrane în 1955. 

Cu zâmbetul pe buze și mâinile pe coapse, într-un gest, deopotrivă, ludic și erotic, în timp ce vântul îi ridică faldurile rochiei albe, Marilyn încearcă să o țină lipită de corp.

Consiliul municipal al orașului Palm Springs din California a aprobat amplasarea statuii „obraznice” în fața Muzeului de Artă pentru următorii trei ani. Dar nu toată lumea este încântată de această decizie. 

„Vii la muzeu și primul lucru pe care îl vezi este o sculptură de 8 metri cu partea posterioară și lenjeria intimă la vedere a lui Marilyn Monroe.”, susținea directorul executiv al muzeului, Louis Grachos, în fața membrilor consiliului săptămâna trecută, conform The Desert Sun

„100 000 de școlari vin la muzeul nostru în fiecare an. Ce mesaj le transmitem tinerilor, vizitatorilor și comunității prin prezentarea unei statui care tratează femeia ca pe un obiect, are conotații sexuale și lipsite de respect?”, adăuga acesta.

Scupltorul Seward Johnson în fața creației sale controversate

Terminată în 2011 de scupltorul Seward Johnson, lucrarea de dimensiuni monumentale a fost înainte expusă într-o intersecție aglomerată, la doar câteva străzi de muzeu, în perioada 2012 – 2014. Chiar și la acea vreme, membrii comunității din Palm Springs au depus plângeri, fiindcă o considerau multe prea sexualizată și anacronică. 

Acum, noul loc în care este amplasată e mult mai aproape de instituția condusă de Grachos.  Acesta atrage atenția asupra faptului că o asociere cu o scupltură de acest gen, într-o societate orientată către justiție socială, nu este deloc în beneficiul muzeului. 

„Vă puteți imagina momentul în care #MeToo va pune mâna pe asta?”, îi întreabă Grachos pe oamenii din consiliu. „Nu nu mai că este în dauna muzeului, dar va afecta întreaga noastră comunitate.”

Steven H. Maloney, șeful consiliului director al muzeului, a fost în asentimentul lui Grachos prin scrisoarea adresată primarului orașului și Consiliului Municipal. 

„Expunând statuia în fața sau în proximitatea muzeului reiese atât că are aprobarea instituției, cât și că încurajează comportamentul frivol al femeilor.”, scrie Maloney. „De asemenea, interpretează greșit rolul instituțiilor culturale, care este acela de a atrage un public cât mai divers, cu o gamă variată de cultură și artă.

În același timp, la începutul decadei trecute au existat persoane care au considerat că Forever Marilyn este încântătoare. P.S. Resorts, un lanț de hoteluri interesat de dezvoltarea turismului local, se străduiește din 2014 să readucă scupltura pe străzile orașului. Anul trecut s-a anunțat oficial că P.S. Resorts a reușit ca lucrarea de artă să fie expusă permanent. 

„Marilyn a devenit un fel de simbol pentru Palm Springs, unii o iubesc, alții nu prea, dar la finalul zilei, ea face parte din brand-ul nostru.”, a spus consilierul J.R. la acea vreme.

De atunci, Consiliul Municipal și-a retras angajamentul, acceptând să păstreze statuia doar pe o perioadă de probă, care va dura trei ani. Compania P.S. Resorts s-a oferit să cumpere scupltura pentru 1 milion de dolari, dar acum lanțul hotelier ia în calcul și varianta închirierii.

Johnson, în vârstă de 89 ani, a încetat din viață în martie anul acesta. A fost cunoscut pentru scuplturile figurative din bronz, multe dintre ele recreând scene faimoase din istoria artei.

Printre creațiile artistului se numără două sculpturi reprezentând Dansul lui Matisse și cuplul din tabloul American Gothic, realizat de Grant Wood.

sursa: artnet news

ARTICOLE SIMILARE

Katy Perry trebuie să plătească milioane de dolari despăgubiri pentru cântecul pe care l-a plagiat

Andreea Damian

Drama uneia dintre cele mai frumoase femei din lume: „Sunt cu un picior în mormânt!”

Andreea Damian

Irina Columbeanu, schimbare uriașă de look. Cum arată acum fiica Monicăi Gabor

Andreea Damian

Cum arată acum și cu ce se ocupă Soso, primul câştigător Big Brother

Andreea Damian

George Burcea, reacție incredibilă după ce a incitat la violență domestică

Andreea Damian

HORROR: Cine l-a omorat pe BENDEAC? A fost, de fapt, SINUCIDERE?

Scrie un comentariu