Tabu
HEALTHSlider

Promisiunile false ale superalimentelor

Superalimentele sunt din ce în ce mai populare și foarte multe persoane se bucură deja de beneficiile pe care acestea le oferă. Ele sunt o colecție diversă de alimente foarte bogate în nutrienți. În această categorie vom găsi fructe de pădure, cereale, semințe, alge, legume și fructe care pot să aibă un efect benefic asupra organismului.

Un articol publicat pe 4 martie în revista franceză 60 millions de consommateurs ne avertizează că aceste superalimente conțin uneori produse toxice. E „marketing pur”, arată un sondaj. Nici o dovadă științifică nu le-a validat vreodată presupusele beneficii.

Mai bine sigur decât rău, spun autorii sondajului realizat de publicația amintită mai sus. Această logică poate afecta, mai ales în contextul suplimentării în cazul unei deficiențe, a unei patologii dovedite sau a unei diete specifice. Spirulina, de exemplu, este populară printre sportivi, vegetarieni și vegani pentru conținutul său ridicat de proteine. Dar, la o inspecție mai atentă, există și betacaroten care, consumat în doze mari (20 până la 30 mg pe zi), „crește riscul de cancer pulmonar și de stomac la fumători”, relatează revista pe baza unui raport al Agenției Naționale pentru Siguranța alimentară, a mediului și a sănătății în muncă (ANSES) din Franța.

În schimb, alte superalimente conțin doze mici de nutrienți. Pentru a beneficia de acestea, ar fi necesar să ingerăm doze excesiv de mari. Acesta este cazul semințelor de in, o sursă de omega 3, desigur, dar pentru a beneficia de el ar trebui să consumăm un castron întreg pe zi. Ca să nu mai vorbim că semințele „riscă să producă durere abdominală în patologia digestivă, cum ar fi diverticulita, indică 60 millions de consommateurs. Același lucru este valabil și pentru turmeric, care pentru a obține un efect antiinflamator ar trebui să consumăm minimum 2,5 g de curcumină.

Pesticide și metale grele

Calitatea producției de superalimente lasă de dorit. „În 2016, analizele efectuate în Olanda pe aproximativ treizeci de mostre de fructe de goji din diferite origini, inclusiv China, au relevat prezența pesticidelor interzise în Europa și a dozelor alarmante în comparație cu nivelurile legale”, potrivit autorilor sondajului. Urme de metale grele și toxine au fost găsite și în spirulina importată din străinătate. Pentru a ne feri de acest lucru, este mai bine să optăm pentru produsele locale.

ARTICOLE SIMILARE

Meghan Markle își găsește inspirația pe YouTube, când vine vorba de machiaj

Andreea Damian

Vlad Gherman, sărut pasional cu o altă femeie. Cum a reacționat Oana Moșneagu, iubita sa

Andreea Damian

Jennifer Lopez investește într-o companie care vinde Viagra

Andreea Damian

Mallorca și Ibiza va împiedica consumul excesiv de alcool al turiștilor – în câteva zone

realitatea

Penelope Cruz renunță la părul lung și adoptă tunsoarea sezonului

Andreea Damian

Smiley a fost jefuit. Anunțul făcut de artist pe rețelele de socializare

Andreea Damian

Scrie un comentariu