Tabu
LIFESTYLE

Schimbări majore la cărțile de identitate. La ce trebuie să fii atent dacă te muți

Un nou proiect de lege prevede noi schimbări în regimul evidenţei populaţiei.

Persoanele fizice care nu mai locuiesc la adresa de reşedinţă stabilită vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la plecare, să notifice acest lucru la oricare serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, în caz contrar vor fi sancţionate cu amendă de la 75 lei la 150 lei, prevede o propunere legislativă depusă la Parlament.

Proiectul, iniţiat de 114 parlamentari PSD, AUR şi din grupul minorităţilor naţionale, modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Actul normativ prevede introducerea unui text nou la articolul 31 al OUG 97/2005 potrivit căruia ‘persoana fizică, care nu mai locuieşte la adresa la care şi-a stabilit reşedinţa, este obligată să notifice la oricare serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, despre încetarea valabilităţii menţiunii privind reşedinţa, în termen de 15 zile de Ia plecare’.

Amenzi pentru cei care nu anunță Poliția sau Evidența Populației

Proiectul mai prevede că persoanele care locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.

În reglementarea actuală, persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate doar să ceară în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă.

Potrivit proiectului, persoanele care găzduiesc alte persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, vor avea obligaţia de a anunţa Poliţia sau Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, cu excepţia cazurilor în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic.

În textul în vigoare, această obligaţie este stabilită în cazul în care persoanele găzduiesc alte persoane, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile.

ARTICOLE SIMILARE

Mama Monicăi Gabor, ucisă AZI de o stâncă /ACCIDENT straniu!

Fotomodel de talie internațională, apropiat lui Kate Moss, găsit mort în casă

Andreea Damian

Brad Pitt, la 50 de ani. Angelina i-a pregătit un cadou la care muritorii de rând doar visează

Actriţa Anca Sigartău a dat jos 16 kg, după ce A RENUNŢAT LA PASTILELE DE SLĂBIT!

Povestea tinerei care de 18 ani e captivă într-un corp de păpușă de porțelan

Andreea Damian

Cel mai tare DIVORT din 2014!

Scrie un comentariu