Tabu
CULTURE

Stiai ca Yves Saint Laurent a fost primul creator de moda care a folosit modele de culoare?

Yves Saint Laurent a debutat in lumea modei inca din adolescenta, lucrand pentru Christian Dior. La numai 19 ani, in anul 1954, a castigat concursul international Wool pentru designul realizat la rochia de cocktail.

Nefacand fata vietii de soldat, dupa o scurta perioada petrecuta in slujba armatei franceze, Laurent a fost internat la un sanatoriu unde a urmat tratament psihiatric. In timpul sederii in sanatoriu, Laurent a primit vestea concedierii sale de la compania Dior. Dupa perioada de covalescenta, si-a lansat propria companie impreuna cu partenerul sau de viata de atunci, Pierre Berge.

In 1966 a deschis magazinele cu colectii destinate femeilor, iar in 1970 pe cele cu tinute barbatesti. Cand in 1966, Laurent a deschis la Paris primul magazin cu tinute pret-a-porter, prima sa clienta nu a fost alta decat actrita Catherine Deneuve.
Laurent a promovat in permanenta look-ul extravagant, noncomformist cu jachete safari atat pentru barbati cat si pentru femei, pantalonii mulati si cizmle cu toc inalt. A incurajat de asemenea bluzele transparente, bluzele cu tendinte artizanale (iile), bolero-urile si costumele de dama cu pantaloni.

Geniul sau creator a fost recunoscut cu adevarat pentru prima oara cand a lansat faimosul frac “Smocking- pe care l-a adaptat de la varianta barbateasca la cea pentru femei.
Yves Saint Laurent a fost de asemenea primul creator de moda francez care a scos pe piata o intreaga line “pret-a-porter-.

Tot la capitolul noutati in lumea modei, Yves Saint Laurent a fost primul designer din lume care a folosit pentru prezentarea tinutelor create de el modele de culoare si printre primii care au folosit modele din Asia si Insulele Pacificului.
In 1983, Yves Saint Laurent a devenit primul designer in viata care a fost onorat de catre Muzeul Metropolitan de Arta printr-o expozitie unica a creatiilor sale.

In 2001, designerul francez a fost ridicat la rang de Comandant al Legiunii de Onoare de catre presedintele de atunci al Frantei, Jacques Chirac. Iar in 2007, a primit rangul de Mare Ofiter al Legiunii de Onoare de catre actualul presedinte al Frantei Nicolas Sarkozy.
Creatorul de moda, care suferea de cancer la creier, a incetat din viata in 2008, la Paris.

ARTICOLE SIMILARE

SANTANA in concert la Bucuresti!

realitatea

Lansare atipică pentru Wonder Woman 1984

Andreea Damian

Dezvăluiri din culisele serialului Anatomia lui Grey. Ellen Pompeo, la un pas să renunțe

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 21 mai!

realitatea

Când apare filmul Terminator 7? 

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Scrie un comentariu