Tabu
Image default
LIFE & LOVE LIFESTYLE What's hot

Aceste clişee ne dor (6): Virginitatea e o virtute / un blestem

Continuăm serialul clişeelor cu acea etapă în viaţa  noastră amoroasă care constituie obiectul unui dublu clişeu: înapoiaţii care încă spală rufe în albia râului o  cred cea mai  preţioasă comoară a femeii, iar puştii de liceu, un blestem sinistru, piatra de moară legată de picior care te îneacă într-un ocean de plictis în timp ce toată lumea se distrează pe rupte.

Adevărul e că virginitatea nu e o virtute decât  pentru oameni prea proşti să merite băgaţi în seamă. Cei care evaluează un om după existenţa sau absenţa unei bucăţi de piele din zona intimă sunt oameni complexaţi, meschini, care au nevoie să-i descalifice şi să-i minimalizeze pe alţii pentru a se simţi ei mai bine cu propriile persoane. Nu te interesează să întrebi un astfel de om nici măcar unde e următoarea staţie de metrou, darămite să ai o relaţie cu el şi să-ţi infesteze zilnic creierii cu idei retrograd-retardate. Traiul cu fantezia zilnică “mamă, cum l-aş  ucide pe  ăsta în chinuri” nu  poate fi unul prea plăcut, zic eu.

Pe de altă parte, virginitatea nu e un blestem decât pentru oameni care nu ştiu să trăiască onest frumuseţea prezentului. Eu, una, îmi amintesc cu drag de virginitatea mea. De candoare, de naivitate, de modul în care mă tulbura fiecare sărut, de emoţia fiecărei strângeri de mână. E  o etapă frumoasă şi necesară.  Atâta timp cât nu ţi-o impune nimeni. Orice lucru frumos, dacă e băgat cu sila pe gât, devine o corvoadă, o povară şi o chestie detestabilă.

În plus, e o ipostază safe. N-ai de  luat anticoncepţionale, nu te temi că se rupe prezervativul, n-ai probleme cu eventuale BTS, nu te trezeşti în case în care nu ţii minte cum ai ajuns şi nici nu ai experienţe umilitoare cu câte o larvă ipocrită care începe să se împăuneze cu faptul că “te-a avut”, de parcă n-ar fi fost o simplă aventură de comun acord între oameni adulţi.

“Sunt adolescent, frumuseţea prezentului e o vorbă goală. Părinţii mă tratează ca pe un mucos, colegii râd de virginitatea mea şi-mi povestesc acte sexuale cu lux de amănunte, să mă crispeze şi mai mult, sexul opus râde de mine.”

Drag adolescent / dragă adolescentă, poate nu-ţi dai tu seama, dar sexul e mult mai la îndemână decât crezi tu. Toţi cei care o ard superior ar sări instant să o facă, dacă ţi-ai manifesta disponibilitatea. Atâta timp cât eşti tânăr(ă) şi fraged(ă), eşti o delicatesă de neratat.  Deci, n-ai de ce să te torturezi singur cu impresia că ratezi gluma aia bună pe care tot cartierul o înţelege şi să te arunci cu capul înainte în contexte jenante, doar ca să le demonstrezi  altora că ai tupeu. În clipa în care un om înţelege că unicul căruia are să-i demonstreze lucruri e el însuşi, se eliberează de orice stres legat de “ce zice lumea” şi devine  un om fericit, liber de manipulare.

Virginitatea e o etapă din viaţa ta, pe care eşti liber s-o păstrezi cât doreşti şi pe care eşti liber s-o pierzi când ai simţit că eşti pregătit să treci la altă etapă. Nu accepta restricţii şi reguli, nici dintr-o parte a barierei, nici din cealaltă. Tu eşti stăpânul (a) vieţii şi corpului tău.

Subclişee:

1. Sunt virgină, pentru că mă păstrez pentru căsătorie. 

Oricât de mult ţin doi oameni unul la celălalt, pot fi incompatibili sexual. Poate, după ce îţi începi viaţa sexuală, descoperi că tu, pentru orgasm, ai nevoie de sex furios cu dinţii încleştaţi, iar partenerul tău, de ritm molcom ardelenesc. De ce să descoperi asta  după o tonă de hârtii care să vă lege?

Dincolo de asta, ideea cu “păstrarea” te transformă într-un kilogram de cartofi congelaţi. În marfă care trebuie depozitată şi conservată în condiţii superioare, până vine cumpărătorul. Eşti un om, nu o marfă sau o ofrandă pe altarul cuiva. Comportă-te ca atare.

Şi nu e ca şi cum o să apară magic un Făt-Frumos care să te scoată din ghearele zmeilor, iar tu să te prinzi: ahaaa, ăsta e Făt-Frumos. Baza unei eventuale relaţii e tot intimitatea. Dacă tu alungi momente care ar putea fi frumoase, că nu au destulă tensiune dramatică şi nu seamănă cu Basmele Românilor (colecţia Petre Ispirescu), nu înseamnă că “te păstrezi”, înseamnă că refuzi să experimentezi. Ceea ce e alegerea ta, desigur. O alegere care se poate răzbuna în timp.

2. Sunt virgină, deci superioară! 

Mi se pare o tâmpenie să-ţi faci titlu de glorie din ce n-ai făcut. Uite, eu nu ştiu limba swahili, n-am fost niciodată la Kuala Lumpur, n-am mâncat niciodată piri piri şi nici n-am candidat în politică. Ce ziceţi, am o cârcă de merite, nu? 🙂

3.  Sunt virgină până la marea dragoste! 

Asta va crea o listă de aşteptări complet nerealiste faţă de bietul amărât care se va pomeni pe cap cu blestemul de a fi “marea dragoste”. El va trebui să citească gânduri, stări, frânturi de stări, toane, tonuri, semitonuri, ba chiar partituri, dacă se poate. Va trebui musai să-şi ia glob de cristal, pentru că tu o vei avea în cap numai pe aia cu “După ce m-am păstrat atâţia ani, merit şi eu…”

Iar omul: “Şi care Dumnezeu e vina mea, nu e ca şi cum te-aş fi ţinut eu la mănăstire. De ce să plătesc un fel de mâncare pe care nu l-am comandat?”

ARTICOLE SIMILARE

Săracii copii bogați ai planetei. Au strâns averi colosale

Andreea Damian

Zodii care nu ar trebui să se căsătorească niciodată

Andreea Damian

Femeile au nevoie de două ori mai multe toalete decât bărbații, spun experții în domeniul sănătății

Andreea Damian

Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun de unde ești

realitatea

Dr. Oetker lanseaza Cuore Pudding

Michael Schumacher este in coma si a fost operat pe creier in urma accidentului de schi

11 comentarii

alice popescu 20 August 2013 at 12:14

NEAH, un text prea alambicat şi fără un fir clar. Plin de frustrările tipice ale unei persoane care se consideră superioară doar pentru că s-a dezbărat de inhibiţii. Citind-o pe Lorena, întîlnesc aici TOATE frustrările ei, faţă de indivizii nefericiţi cu care a avut relaţii nefericite, faţă de oamenii care nu gîndesc ca ea.
Ştiu că acest comentariu nu va rămîne aici şi ţi-l destinez ţie, Lorena. Eşti polemică în mod ne-necesar iar mesajele tale despre viaţa sexuală şi feminitate sînt cumva… divergente. Atîta vreme cît priveşti cu atîta interes spre exploatarea sexuală, mie mi se pare imposibil să nu faci o corelaţie, în mintiuca ta, între delabrarea sexuală şi posibilitatea de a ajunge la exploatare.
Eşti polemică de dragul polemicii.

Răspunde
lorena 20 August 2013 at 12:18

Ba are un fir foarte clar.

Nu lăsaţi pe nimeni să vă oblige la virginitate, dar nici să vă manipuleze să renunţaţi la ea.

După partea cu atacul la persoană m-ai pierdut şi refuz să citesc restul comentariului.

Răspunde
diana 20 August 2013 at 13:35

Hmm, mie nu mi se pare alambicat textul (desi poate as fi adaugat sau as fi insistat pe restrictiile de ordin religios, sexul ca “pacat”, care “justifica” pentru oamenii respectivi pastrarea pana la casatorie, atitudinea superioara si toate psihozele care vin la pachet). Iar polemica mi se pare foarte justificata intr-un set de articole intitulat “Aceste clisee ne dor”, nu? 🙂

Răspunde
alice popescu 20 August 2013 at 12:25

Nu este clar. Paragrafele sunt prea pline de scriitura obişnuită de pe blog. Eu una, cu toate abilităţile mele de analiză pe text, n-am înţeles că textul de mai sus ar putea fi rezumat în modul absolut de bun simţ în care l-ai rezumat în comentariul de mai sus.
Eu aş mai lucra pe el.

Răspunde
lorena 20 August 2013 at 12:36

??? nu ştiu cum e scriitura obişnuită şi cum e cea neobişnuită. şi în ce măsură obişnuinţa sau neobişnuinţa scrierii e un argument în STRUCTURAREA IDEILOR. Dar sincer, refuz să acord interes părerii unei persoane care începe direct cu un atac la persoană plin de ură. O zi bună şi ţie.

Răspunde
cata mustata 20 August 2013 at 14:06

Alice Popescu, eu chiar nu inteleg ce vrei, in afara de faptul ca ne demonstrezi abilitatile tale de analiza pe text, din care e clar ca nu ai inteles nimic. Intr-o societate in care educatia sexuala este tabu si aproape inexistenta, iar asta produce frustrari si comportamente deviante, cred ca sunt foarte necesare astfel de abordari. Ma rog, pentru lumea ta, a criticilor-literari-bagatori-in-seama, nu are nici o importanta subiectul in sine. Stilul de a scrie al Lorenei, mie mi se pare superb, uneori dezlantuit, dar profund si usor de urmarit. Dar eu nu sunt critic, sunt doar un cititor fascinat.

Răspunde
, 20 August 2013 at 16:53

încerc si eu sa spun ceva fară nicio aluzie doar ca o simplă părere.de priceput va pricepe fiecare după putință, voință și pricepere.

virginitatea este doar o alegere.la fel ca si homoxexualitatea, prostituția și multe altele.
asta înseamna din start că este inutil orice comentariu.mai mult ca orice comentariu înseamna doar vorbe goale,fără fundament.
mai mult, alegerile țin de intimitate iar respectarea acesteia este stindardul unei societăți evoluate.
cu atîta mai mult cînd cineva, prin tot ce spune si face își proclamă independența în toate cele,cind luptă să răzbească pe mai multe fronturi,se impune de la sine ca sa respecte alegerile fără a le discuta.
este minunat sa vezi ca doi interlocutori sunt de acord sau se admira reciproc. dar foarte benefic unei discuții,este ca si in cazul in care partile nu sunt de acord să înțeleagă că fiecare de fapt vrea sa spună ceva .mai neputincios imi pare cel care respinge puncte de vedere diferite de ale lui considerîndu-le mereu un atac.
în fine…pînă la urma sunt tot alegeri.unele ne țin pe loc iar altele ne ajută 🙂

Răspunde
lorena 20 August 2013 at 17:24

Dragă virgulă,

Remarc plăcerea ta de a ignora adevărul și de a emite ce-ți convine ție să emiți. “NEAH, un text prea alambicat şi fără un fir clar.” – asta e despre text și la asta am răspuns. De la “plin de frustrările etc.” e atac la persoană și, de acolo, refuz să citesc și să răspund. E perfect ok să nu mă placi; dar e de-a dreptul jenant să negi evidentul de dragul… a ce, până la urmă?

Răspunde
, 21 August 2013 at 8:53

Lorena dragă.Faptul că dăm interpretări diferite unor termeni sau că nu-ți cînt osanale nu înseamnă nimic. O logică simplă, însă, ar trebui să-ți spună (clar)că nu mi-aș pierde timpul citindu-te
și urmărindu-ți activitatea dacă nu aveam măcar o dîră de simpatie.Apropo de interpretări, ai înțeles cu totul greșit
spusele mele cu toate că am atenționat cititorul din prima frază.Dacă recitești,
poate, vei întelege că nu am făcut referire la tine ci la termenul de virginitate răsucit pe toate părțile și mai ales la conotațiile vehiculate.Sincer citind astfel de articole mă simt ca atunci cînd în hipermarket întilnesc pe cineva care îsi aruncă insistent ochii în cosul meu facind inventarul si permițîndu-si comentarii pe margine.
Deci, spun deci de abordarea subiectului e vorba și aș prefera ca spusele-mi să nu fie răsucite ci luate la modul cel mai simplu posibil.Ce îți pot spune deschis este că-ți admir tenacitatea dar mai ales ca eu consider că timpul te va ajuta să răzbați.Sunt multe de spus dar condiția esențială este ca la dialog sa participe doi.E foarte probabil ca eu văzînd lipsa de înțelegere a ceea ce zic să dispar.In mod sigur nu voi sta să-mi traduc mereu spusele sau să le explic.

Răspunde
, 21 August 2013 at 11:20

în completare, spun ca amesteci lucrurile si oamenii .nu sunt aceiasi persoană cu alice si nici nu este necesar să-mi pui în cîrcă zicerile ei.sper doar să fie o simplă întîmplare NU și un mod de a sustine un punct de vedere.

Răspunde
BCV 20 August 2013 at 22:17

Exista virgine experte sexual, cu repertoriu considerat (de catre unii) pervers, precum si demultdeflorate, a caror naivitate demonstreaza o feciorie cel putin psihica. Himenul devine uneori insignifiant iar abordarea virginitatii ca virtute sau blestem nu suporta reguli, fiind diferita, dependenta de o multitudine de factori…

Răspunde

Scrie un comentariu