Home > beauty > Aerul poluat poate provoca pierderea părului

Aerul poluat poate provoca pierderea părului

pierderea părului

Poluarea aerului ar putea cauza pierderea părului, potrivit unui studiu care a testat efectul prafului și al particulelor de combustibil asupra celulelor scalpului omului.

Cercetătorii au descoperit că expunerea la poluanții obișnuiți a redus nivelurile a patru proteine ​​responsabile de creșterea părului și de retenția firului de păr. De asemenea, a arătat că efectul a crescut atunci când cantitatea de particule poluante a crescut – ceea ce sugerează că cei care locuiesc în orașe sau în apropiere de zonele industriale prezintă un risc mai mare de a cheli. S-a dovedit deja că poluarea aerului crește riscul de cancer și de boli cardiace și pulmonare. De asemenea, se estimează că provoacă 4,2 milioane de decese premature în fiecare an. Poluarea aerului a fost legată și de depresie și fertilitate scăzută.

Cel mai recent studiu, care a fost finanțat de o companie de cosmetice sud-coreeană, este primul care a găsit o relație între substanțele poluante din aer și căderea părului. Cu toate acestea, coordonatorul studiului Hyuk Chul Kwok a declarat că este necesară o cercetare suplimentară pentru a confirma efectul și în afara laboratorului.

Studiul a implicat expunerea celulelor foliculului uman la diferite concentrații de particule fine de praf cu un diametru de 10 micrometri sau particule diesel mai mici și minuscule. Cercetătorii au folosit apoi tehnic științifică western blotting pentru a detecta nivelurile de proteine ​​din celule. S-au descoperit niveluri scăzute de beta-catenină, o proteină implicată în creșterea părului și în procesul de generare și reglare a foliculilor. Alte trei proteine ​​responsabile de creșterea și retenția părului, ciclina D1, ciclina E și CDK2, au fost de asemenea afectate, cu scăderi mai mari observate atunci când celulele au fost expuse la niveluri mai mari de poluanți.

Articole asemanatoare
poluarea
India, țara cu cele mai multe decese cauzate de poluare la nivel mondial
cancer
Aerul pe care îl respirăm ne mai poate aduce un cancer
poluarea aerului
Poluarea aerului a provocat 400.000 de decese premature în Europa în 2016
avort
Aerul poluat ridică riscul de avort cu 50% – studiu

1 Response

Comenteaza acest articol

Aerul poluat poate provoca pierderea părului

by Andreea Damian   1 min
1