Tabu
Image default
BEAUTY Slider

Aerul poluat poate provoca pierderea părului

Poluarea aerului ar putea cauza pierderea părului, potrivit unui studiu care a testat efectul prafului și al particulelor de combustibil asupra celulelor scalpului omului.

Cercetătorii au descoperit că expunerea la poluanții obișnuiți a redus nivelurile a patru proteine ​​responsabile de creșterea părului și de retenția firului de păr. De asemenea, a arătat că efectul a crescut atunci când cantitatea de particule poluante a crescut – ceea ce sugerează că cei care locuiesc în orașe sau în apropiere de zonele industriale prezintă un risc mai mare de a cheli. S-a dovedit deja că poluarea aerului crește riscul de cancer și de boli cardiace și pulmonare. De asemenea, se estimează că provoacă 4,2 milioane de decese premature în fiecare an. Poluarea aerului a fost legată și de depresie și fertilitate scăzută.

Cel mai recent studiu, care a fost finanțat de o companie de cosmetice sud-coreeană, este primul care a găsit o relație între substanțele poluante din aer și căderea părului. Cu toate acestea, coordonatorul studiului Hyuk Chul Kwok a declarat că este necesară o cercetare suplimentară pentru a confirma efectul și în afara laboratorului.

Studiul a implicat expunerea celulelor foliculului uman la diferite concentrații de particule fine de praf cu un diametru de 10 micrometri sau particule diesel mai mici și minuscule. Cercetătorii au folosit apoi tehnic științifică western blotting pentru a detecta nivelurile de proteine ​​din celule. S-au descoperit niveluri scăzute de beta-catenină, o proteină implicată în creșterea părului și în procesul de generare și reglare a foliculilor. Alte trei proteine ​​responsabile de creșterea și retenția părului, ciclina D1, ciclina E și CDK2, au fost de asemenea afectate, cu scăderi mai mari observate atunci când celulele au fost expuse la niveluri mai mari de poluanți.

ARTICOLE SIMILARE

Documentarul „Coachella: 20 de ani în deșert” va fi difuzat pe YouTube (premieră trailer)

realitatea

Japonezele îşi strică dantura ca să fie în trend

Semnele unui sistem imunitar slăbit

Andreea Damian

Cristina Cioran va deveni mamă pentru prima oară, la 43 de ani

Andreea Damian

Luminita Anghel isi pune silicoane: “Dupa ce nasc, imi remodelez sanii!”

Apa e bună, e sănătos să bei cât mai multă apă – ni se zice. Dar cât e legendă și cât e realitate?

realitatea

1 comentariu

Dobre 31 October 2019 at 11:37

Si follixinul e un produs care poate ajuta la stoparea caderii parului!

Răspunde

Scrie un comentariu