Tabu
Image default
CULTURE Slider

Cannes 2021 | Lungmetrajul „Titane”, premiat cu Palme d’Or. Lista câștigătorilor

Lungmetrajul fantasy-horror „Titane”, regizat de franțuzoaica Julia Ducournau, a fost recompensat sâmbătă seară cu trofeul Palme d’Or, la finalul celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

Din cauza unei gafe, ceremonia a fost lipsită de suspans. Din greșeală, preşedintele juriului, Spike Lee, a dezvăluit numele marelui câștigător la începutul galei. Julia Ducournau nu a urcat imediat pe scenă pentru a accepta premiul, ci a aşteptat până la anunţul formal de la sfârşitul ceremoniei.

Ediţia din 2020 a fost transformată complet din cauza pandemiei. Filmele selectate au fost prezentate, sub eticheta Cannes 2020, în alte festivaluri de renume, iar un eveniment de trei zile a avut loc în toamnă, unde, deşi nu au fost acordate principalele trofee, în cadrul unor evenimente restrânse au fost premiate producţii din competiţia Cinéfondation şi a fost acordat Palme d’Or pentru scurtmetraj.

După ce mai mulţi cineaşti au aşteptat revenirea festivalului la o formă pe cât posibil de „normală”, pentru ediţia de anul acesta au fost înscrise aproximativ 2.000 de producţii. În competiţie au fost selectate 24 de lungmetraje, cu trei mai multe decât în urmă cu doi ani. Între regizorii care au concurat pentru trofeul Palme d’Or s-au numărat nume importante ale cinematografiei mondiale, ca Asghar Farhadi, Wes Anderson, Paul Verhoeven, Apichatpong Weerasethakul, Sean Penn, Leos Carax, Jacques Audiard şi François Ozon.

După un an de pauză, trofeul Palme d’Or este din nou acordat. În 2019, el a revenit sud-coreeanului Bong Joon Ho, pentru „Parasite”.

Festivalul a fost deschis de actriţa, regizoarea şi producătoarea americană Jodie Foster, care a primit trofeul Palme d’Or onorific, în semn de recunoştinţă pentru întreaga carieră.

Cineastul italian Marco Bellocchio a fost recompensat cu un trofeu Palme d’Or onorific, la gala de închidere. El şi-a prezentat în festival cel mai recent lungmetraj, documentarul „Marx può aspettare”. Paolo Sorrentino, un alt exponent al cinematografiei italiene, i-a înmânat trofeul şi a spus că Bellocchio reprezintă un model pentru el, fiind un cineast cu un parcurs „coerent”.

Bellochio a dedicat trofeul actorului francez Michel Piccoli, care a murit în mai 2020 şi cu care el a colaborat.

Invitaţi speciali au fost şi Bong Joon Ho, Matt Damon, Isabelle Huppert şi Steve McQueen, care s-au întâlnit cu publicul în cadrul seriei „Rendez-vous with…”.

Prima producţie proiectată anul acesta la Cannes a fost filmul romantic muzical „Annette”, regizat de Leos Carax, cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale.

Lungmetrajul „OSS 117, Alerte rouge en Afrique noire”, regizat de Nicolas Bedos, va fi proiectat la Grand Théâtre Lumière, pe 17 iulie, în încheierea celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes.

România a fost reprezentată la Cannes de „La civil”, regizat de Teodora Mihai şi produs de Cristian Mungiu, în competiţia Un Certain Regard, de scurtmetrajul „Interfon 15”, de Andrei Epure, în competiţia secţiunii Semaine de la Critique, şi de lungmetrajul „Întregalde”, de Radu Muntean, inclus în selecţia programului Quinzaine des Réalisateurs, secţiune necompetiţională paralelă festivalului. În plus, Mungiu a fost preşedintele juriului Semaine de la Critique, iar producţia românească „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC), se numără între filmele selectate în concursul dedicat şcolilor de film, Cinéfondation.

Cannes 2021. Lista câştigătorilor

Competiţie

Palme d’Or – „Titane”
Marele Premiu al Juriului – ex aequo – „A Hero”, de Asghar Farhadi, şi „Hitty NRO 6”, de Juho Kuosmanen
Premiul Juriului – ex aequo – „Memoria”, de Apichatpong Weerasethakul, şi „Ha’berech”, de Nadav Lapid
Premiul pentru regie – Leos Carax, pentru „Annette”
Premiul pentru scenariu – „Drive My Car”, de Ryusuke Hamaguchi şi Takamasa Oe
Premiul pentru interpretare masculină – Caleb Lanry Jones, pentru „Nitram” (r. Justin Kurzel)
Premiul pentru interpretare feminină – Renate Reinsve, pentru „Julie (en 12 chapitres)” (r. Joachim Trier)
Caméra d’Or – „Murina”, lungmetraj de debut semnat de Antoneta Alamat Kusijanovic
Palme d’Or pentru scurtmetraj – „Tian Xia Wu Ya”, de Tang Yi
Menţiune specială a juriului pentru scurtmetraj – „Ceu de agosto”, de Jasmin Tenucci
Palme d’Or onorific – Jodie Foster; Marco Bellocchio

Un Certain Regard

Marele Premiu – „Unclenching The Fists”, de Kira Kovalenko
Premiul Juriului – „Grosse Freiheit”, de Sebastian Meise
Premiul pentru ansamblu– „Bonne mère”, de Hafsia Herzi
Premiul pentru curaj – „La civil”, de Teodora Ana Mihai
Premiul pentru originalitate – „Lamb”, de Valdimar Jóhannsson
Menţiune specială – „Noche de fuego”, de Tatiana Huezo

Cinéfondation

Premiul I – „L’enfant salamandre”, de Théo Degen (Belgia)
Premiul al II-lea – „Cicada”, de Yoon Daewoen (Coreea de Sud)
Premiul al III-lea – ex aequo – „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (România); şi „Cantareira”, de Rodrigo Ribeyro (Brazilia)

Semaine de la Critique

Marele Premiu (Grand Prix Nespresso) – „Feathers”, de Omar El Zohairy
Prix Fondation Louis Roederer de la Révélation – Sandra Melissa Torres, pentru interpretarea din „Amparo”, regizat de Simón Mesa Soto
Prix Fondation Gan à la Diffusion – Zero Fucks Given”, regizat de Emmanuel Marre şi Julie Lecoustre
SACD – „Olga”, scris de Elie Grappe şi Raphaëlle Desplechin

Quinzaine des Réalisateurs, secţiune paralelă

Premiul SACD – „ Les magnétiques”, de Vincent Maël Cardona
Premiul Europa Cinemas Label – „A chiara”, de Jonas Carpignano
Carrosse d’Or – Frederick Wiseman

Trofeul Queer Palm, premiul LGBT, a revenit anul acesta lungmetrajului „La Fracture”, de Catherine Corsini, cu Valeria Bruni Tedeschi şi Marina Foïs în distribuţie.
Distincţia Palm Dog, acordată celui mai bun câine dintr-un film, a fost oferită ex aequo pentru Dora, Rosie şi Snowbear, care au apărut alături de Tilda Swinton în „The Souvenir: Part II”.

ARTICOLE SIMILARE

Melania Trump, sumă „ridicol” de mare plătită pentru câteva ore de cazare la un hotel din Cairo

Andreea Damian

CHA CHA LITIX! Episodul 109. Ședință foto cu inamicul global nr. 1

Andreea Damian

Cum să reaplici protecția solară fără să-ți strici machiajul

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Primul “te iubesc” și primul sărut pe care Gina Pistol i le-a dat lui Smiley în direct

Tabu Tabu

Billie Marten: depresia m-a făcut să compun cel mai fericit cântec pop

realitatea

Scrie un comentariu