Tabu
Image default
FASHIONSlider

Ceremonia de învestitură din SUA. Rochiile Primelor Doamne de-a lungul decenilor

Rochiile purtate de primele doamne ale Statelor Unite la ceremoniile de învestitură au capacitatea de a oferi un prim indiciu despre stilurile lor vestimentare.

La primul bal de învestitură, organizat în 1809, soţia preşedintelui James Madison, Dolley Madison, a stabilit un precedent, alegând o ţinută 100% americană – o rochie de culoare deschisă, din satin şi catifea, alături de bijuterii din perle – în loc să poarte diamante, apanajul reginelor.

De ce sunt americanii atât de interesaţi de ceea ce poartă primele doamne?

„Simţim că avem un interes de proprietar asupra primnei doamne. Ea ne aparţine tuturor şi ea ne reprezintă, aşadar avem sentimentul că avem dreptul să decidem dacă ea este potrivită pentru acest rol”, a explicat Lisa Kathleen Graddy, vicepreşedinte şi curator al departamentului de Istorie politică din cadrul Muzeului Naţional de Istorie Americană, afiliat reţelei muzeale Smithsonian.

Acest muzeu expune o colecţie foarte populară de rochii purtate de primele doamne americane. Fiecare primă doamnă donează de obicei acestui muzeu rochia pe care a purtat-o la ceremonia de învestire a soţului ei în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Rochiile Primelor Doamne ale Statelor Unite pot lansa designeri, dar pot face și istorie, atunci când exprimă crezuri politice. Publicul încearcă mereu să găsească declarații politice în spatele ținutelor alese la ceremonia de învestitură.

Rochiile care au făcut istorie la ceremoniile de învestire

Rochia lui Jackie Kennedy la învestirea soțului ei a fost cea care a dat tonul unei epoci a stilului și glamourului absolut. Pat Nixon a purtat o rochie din satin de mătase galben, în 1969, și una din organza turcoaz în 1973.

Nancy Reagan a impresionat prin eleganță. Prima sa rochie inaugurală, croită pe un umăr, brodată, din satin și dantelă, a fost o creație James Galanos. Cea de-a doua ținută, din 1985, a fost realizată de același designer și a fost brodată cu mărgele de sticlă în motive art deco.

Hillary Clinton a ales ținute clasice, semnate de Sarah Phillips și Oscar de la Renta, pentru ceremoniile de învestire. Laura Bush a purtat la prima sa ceremonie de învestire o rochie realizată de designerul texan Michael Faircloth. Pentru cea de-a doua a ales o rochie imaginată de un gigant al modei americane: Oscar de la Renta.

Michelle Obama a promovat tinerii designeri, așa cum vrea s-o facă, se pare, și Jill Biden. Soția lui Barack Obama a ales pentru ambele baluri inaugurale de la Casa Albă rochii semnate de Jason Wu.

Melania Trump și-a început parcursul ca Primă Doamnă într-un costum albastru semnat de Ralph Lauren, unul dintre cei mai importanți designeri americani, ca un mesaj de pace și un apel la bunăvoință către industria de modă din țară, orientată în majoritatea ei spre Partidul Democrat și care condamnase deja ferm, în 2017, la învestirea lui Donald Trump, acțiunile noului președinte.

ARTICOLE SIMILARE

Trust Motors oferă 3 autovehicule Peugeot Institutului „Matei Balș”, în urma apelului la solidaritate al Trustului Realitatea

Andreea Damian

RECENZIE: Paris Hilton, Fat Jewish și Slut Whisperer – circul ambulant de milioane de dolari de pe net

Dora Constantinovici

La 60 de ani, Isabella Rossellini este noua imagine Bulgari

Cum ar fi arătat stelele muzicii dacă ar mai fi trăit și azi. GALERIE FOTO

Andreea Damian

Va place aceasta rochie de seara?

MADALINA GHENEA arata de ce o place Gerard Butler! FOTO

Scrie un comentariu