Tabu
LIFESTYLE Slider

În China milioane de cetățeni sunt blocați de guvern din cauza lipsei de credit social

În timp ce în restul lumii scenariul încă face parte dintr-o lume imposibilă și distopică, în China, milioane de cetățeni chinezi au zborurile sau rezervările de tren blocate, în timp ce Beijingul încearcă să pună în aplicare controversatul său sistem de “credit social”.

Sistemul va permite guvernului să monitorizeze îndeaproape fiecare dintre cei 1,3 miliarde de cetățeni, pe baza comportamentului și activității lor de pe rețelele sociale. El va fi lansat până în 2020 și își propune să facă “dificilă mișcarea” pentru cei considerați “nepotriviți”, potrivit unui plan detaliat al proiectului, publicat săptămâna aceasta de guvern.

De asemenea, noul sistem va fi folosit pentru a recompensa sau pedepsi oamenii și organizațiile pentru “încrederea” cu care întâmpină o serie de măsuri luate de guvern. O parte esențială a planului nu implică doar înregistrarea pe liste negre a persoanelor cu scoruri scăzute de credibilitate socială, ci și “dezvăluirea în mod public a înregistrărilor comportamentelor neregulamentare a întreprinderilor și indivizilor”.

Planul anunță că: “Vom îmbunătăți sistemul unei liste negre a creditelor, vom dezvălui în mod regulat înregistrările negative ale întreprinderilor și lipsa de seriozitate a persoanelor și vom aplica pedepse”. Pentru cei considerați nepotriviți, “circulația este limitată și va fi dificil să se miște dintr-un loc în altul, astfel încât cei care încalcă legea și pierd încrederea vor plăti un preț greu”. Sistemul de credite este deja lansat în unele zone, iar în ultimele luni statul chinez a blocat milioane de oameni care își rezervaseră zboruri și călătorii cu trenurile de mare viteză. Potrivit site-ului de știri condus de stat Global Times, începând cu luna mai a acestui an, guvernul a blocat 11,14 milioane de persoane care doreau să circule cu avionul și 4,25 milioane de la efectuarea călătoriilor cu trenuri de mare viteză.

De asemenea, statul a început să reducă opțiunile de lux: 3 milioane de persoane nu mai pot beneficia de bilete de tren de clasă business, potrivit Channel News Asia. Scopul, potrivit lui Hou Yunchun, fost director adjunct al Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare al Consiliului de Stat, este acela de a face ca “oamenii discreditați să intre în faliment”, a spus el la începutul acestui an. Statul estic Hangzou, la sud-vest de Shanghai, este o zonă în care există deja un sistem de credite sociale. Oamenii primesc puncte de credit pentru activități cum ar fi voluntariatul și donarea de sânge, în timp ce cei care încalcă legile privind traficul și plătesc șpăgi sunt pedepsiți. Alte infracțiuni includ fumatul în zonele pentru nefumători, cumpărarea prea multor jocuri video și publicarea de știri false online.

Pedepsele pentru fiecare dintre aceste infracțiuni nu sunt încă clar detaliate în planul guvernamental, dar se consideră că, dincolo de dificultatea în efectuarea călătoriilor, este inclusă încetinirea vitezei internetului, reducerea accesului la școli bune pentru persoane fizice sau copii, interzicerea persoanelor să obțină locuri de muncă, interzicerea rezervărilor la anumite hoteluri și pierderea dreptului de a deține animale de companie proprii. Când planurile pentru schema de credite sociale au fost anunțate pentru prima dată în 2014, guvernul a declarat că scopul este acela de a “crea un climat plin de încredere”.

ARTICOLE SIMILARE

Retete de toamna – Gogosari in suc de rosii

realitatea

Machiajul ochilor pentru toamna aceasta. Culorile puternice, preferatele vedetelor

Andreea Damian

Bebe Rexha a dezvăluit că suferă de tulburare bipolară într-o postare emoționantă pe Twitter

Andreea Damian

Cum a fost sărbătorită în izolare de manechine celebre Donatella Versace de ziua ei

Tabu Tabu

MONICA GABOR e gravida din nou!

Fiul lui Valeriu Lazarov s-a insurat, la Miami, cu o romanca !

Scrie un comentariu