Tabu
lifestyle

Competiţia celor mai buni sommelieri la Barmaniada 2011

Bucureşti, 22 noiembrie: Marţi seara, în cadrul celei de-a 5-a etape a competiţiei Barmanida, se vor întrece cei mai buni somelieri din ţară pentru titlul de Wine Master  2011. Etapa de Sommelier din cadrul Barmaniada reuneşte cei mai pricepuţi maeştrii ai vinului care îşi vor demostra calităţile în faţa juriului de specialitate şi a publicului.

Această etapă va avea loc la Experimental Bar, locaţie recent deschisă în Calea Victorie nr. 41. Competiţia se va desfăşura într-o atmosferă rafinată pe acorduri de canţonete şi de jazz, reunind specialiştii vinului dar şi pasionaţii acestui domeniu. Etapa de Somelier este organizată şi prezentată de Laurenţiu Achim, Preşedintele Federaţiei Sommelierilor din România.

Invitat special al Etapei de Somelier şi preşedinte al juriului este Umberto Lucio Amore, maestru somelier deţinător al titlurilor de Wine Master la Academia Italiană Sommelier din Milano,  Gran Maestro la Academia Italiană a Maeştrilor Somelieri din Bologna, Cavaler al Republicii Franceze din partea „L’Ordre Des Champagne”. Umberto Lucio Amore este ziarist specializat în viticultură, enologie şi marketing viticol şi este autorul cărţii „In Vero Vinitas”, publicată în România de Editura CNI-Coresi. Înainte de a da startul competiţiei, Umberto Lucio Amore va prezenta această carte care demontează unele dintre cele mai cunoscute mituri despre vin şi va oferi autografe tututor celor pasionaţi de domeniu.

Probe

Cei 15 somelieri din toată ţara înscrişi în competiţie,  vor fi supuşi unui test teoretic, în urma căruia se vor alege 9 finalişti. Pentru aceştia, provocarea pentru titlul de Wine Master of the Year va consta în 3 probe care trebuie finalizate în numai 15 minute:

  • Blind tasting analitic care constă în degustarea şi evaluarea mai multor tipuri de vin, bazându-se pe cele cinci simţuri şi mai ales pe gust, miros şi văz;
  • Corectarea unui meniu de vin atât din punct de vedere ortografic cât şi al aşezării în pagină, cât şi sesizarea greşelilor  în descrierea  tipului de vin ;
  • Probă practică constă în servirea unei sticle de şampanie, servirea unui vin alb, decantarea unui vin roşu, servirea unui cognac sau aprinderea unei ţigări de foi.

Membri Juriului

  • Umberto Lucio Amore, Maestru Sommelier, Preşedinte al Juriului
  • Alexandru Neuman – Chef Cuisinier
  • Prof. Univ. Dr. Constantin Croitoru – Oenolog
  • Valentin Ceafalau – Redactor Sef Vinul.ro
  • Bogdan Dumitrescu – Sommelier

Premii

Cei mai buni sommelieri România vor fi recompensaţi cu următoarele premii: locul I – 400 €, locul II – 250 € şi locul III – 150 €.

Competiţia de Sommelier este cea de-a cincea etapă a Barmaniadei, la finalul căreia va fi desemnat “Barmanul Anului 2011 în România”, concurentul cu cele mai multe puncte acumulate de-a lungul tuturor probelor de concurs. Premiul acordat va fi de 1000 € şi o croazieră de 2 persoane oferită de Croaziere.net.

Cele 6 etape ale competiţie sunt:

Speed Service – 26 Iulie

Bere – 30 August

Barista –  27 Septembrie

Mixologie – 25 Octombrie

Sommelier – 22 Noiembrie

Working Flair & Exhibition – 13 Decembrie

BARMANIADA este cea mai complexă competiţie anuală de bartending din România. Obiectivul ei este să dezvolte nivelul de profesionalism din spatele barului şi să creeze o comunitate de barmani care să interacţioneze şi să facă schimb de experienţă, punând din ce în ce mai mult accent pe evoluţie în meseria lor.

BARMANIADA s-a aflat la cea de-a patra ediţie. Deţinătorii titlului de Barmanul Anului sunt: Marjan Kukuneshoski (Make) în 2009 şi Sergiu Biriş în 2010.

Organizatori: BARMANIA şi TONKA SOUL CAFÉ

ARTICOLE SIMILARE

Katie Holmes, la un pas de a lua foc

realitatea

Simboluri LGBT – Triunghiul Roz

realitatea

Lady GaGa: Prezervativele sunt cele mai tari accesorii!

realitatea

Always susţine femeile active!

Învățăturile mamaiei

realitatea

Sânii lui Kate Moss s-au mărit peste noapte

realitatea

Scrie un comentariu