Tabu
Image default
Concurs What's hot

Concurs: Femei Memorabile!

Odata cu sarbatorile dedicate femeilor, Tabu te provoaca la un altfel de concurs, unul cultural!

Cum functioneaza?

Zilnic va vom spune numele unei strazi din Bucuresti ce a fost denumita dupa o femeie ce a insemnat si inseamna ceva pentru romani. Tu ne vei lasa un comentariu la acest articol si ne vei spune, pe scurt, cine a fost femeia in cauza , pentru ce este renumita si vei completa datele tale de contact din campurile formularului de inscriere.

In fiecare zi vom avea un castigator, iar premiul consta intr-un set de 2 carti de la Editura All.

Astazi vedeta noastra este Matei Elina! Asadar asteptam comentariile voastre pana maine la ora 18.00, cand o alta doamna misterioasa ne va capta atentia!

Raspunsul corect la intrebarea de ieri este: Iulia Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, a fost o tanara scriitoare si intelectuala. A murit la 19 ani de tuberculoza, iar tatal sau a fost foarte afectat de disparitia ei si a construit un castel la Campina in memoria ei, cunoscut sub numele Castelul Iulia Hasdeu. Castigatorul este: Ivan Cristina Madalina!

ARTICOLE SIMILARE

CONCURS: Cea mai tare păcăleală de 1 aprilie!

realitatea

Jurnal de călătorie, Angi – Venus

realitatea

Jurnal de calatorie, Emanoil !

realitatea

Cu un zâmbet, poţi cuceri lumea!

Campionatul de Shopping Tabu, Marea Finala.

realitatea

De ce ne place sexul?

22 comentarii

Voinea Cristina Ramona 6 March 2015 at 18:26

A fost “una dintre femeile cele mai de seama ale neamului nostru” – Doamna Elena – ramasa mai cunoscuta sub numele de Elina – era sotia lui Matei Basarab, domn muntean sub a carui carmuire, lunga de peste doua decenii (1632-1654), Valahia a prosperat, imbogatindu-se cultural, intarindu-se politic, ridicandu-se economic.

Răspunde
Iancu Mihaela. 6 March 2015 at 18:32

Doamna Elena,sotia Domnitorului Tarii Romanesti,Matei Basarab.

Răspunde
Toderica Ionela 6 March 2015 at 18:52

Doamna Elena – ramasa mai cunoscuta sub numele de Elina – era sotia lui Matei Basarab, domn muntean sub a carui carmuire, lunga de peste doua decenii (1632-1654), Valahia a prosperat, imbogatindu-se cultural, intarindu-se politic, ridicandu-se economic.

Răspunde
Denisa Ivascu 6 March 2015 at 18:55

A fost sotia domnitorului Tarii Romanesti, Matei Basarab.

Răspunde
camelia ciuhureanu 6 March 2015 at 19:19

Matei Elina,doamna Elena,a fost sotia domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab.

Răspunde
laura maria 26 6 March 2015 at 21:07

Matei Elina a fost sotia domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab.

Răspunde
Ionitescu Gabriela 6 March 2015 at 22:04

Matei Elina-sotia lui Matei Basarab(domnitor al Tarii Romanesti) si cea de a patra fiica a marelui logofăt,Radu Năsturel.

Răspunde
Croitoru Anda 7 March 2015 at 0:25

Matei Elina a fost sotia domnitorului Tarii Romanesti,Matei Basarab (1580 – 1654). A fost a patara fiica a marelui logofat Radu Nasturel si sora lui Udriste Nasturel, alaturi de care s-a implicat in ntroducerea tiparului în Ţara Românească, reuşind să-l convingă pe domnitor să înfiinţeze trei tipografii, în mânăstirile Govora, Câmpulung şi Dealu, unde s-au tradus şi tipărit mai multe cărţi.
Sub influenţa sotiei sale, mult iubitoare de credinţă strămoşească şi artă, domnitorul a ridicat 46 de lăcaşuri de cult în toată ţara.

Printre acestea se regăsesc mănăstirile Arnota, Căldăruşani, Sadova, Măxineni, Cornăţel, casa tipografiei din curtea Episcopiei Râmnicului, precum şi o serie de biserici: Sărindar din Bucureşti, Sfântul Dumitru din Craiova, Sfinţii Împăraţi şi Sfântul Nicolae – Androneşti din Târgovişte, Sf.Apostoli din Ploieşti, Sf.Gheorghe din Piteşti ş.a. La randul sau, Doamna Elina
singură ridicarea bisericii din Horeşti, Ilfov şi reface mânăstirea Slătioarele din Ocnele Mari, apropiindu-se prin acestea cu sufletul de artă şi frumuseţea acestorPentru epoca în care a trăit şi pentru statutul ei, a fost ocrotitoarea Bisericii, literaturii şi a artei.
Elina Năsturel Herescu (1598-1653) a fost înmormântată în Biserica Domnească din Târgovişte

Răspunde
filimon ioana-violeta 7 March 2015 at 9:27

Elina Matei a fost sotia lui Matei Basarab domn al Tarii Romanesti,fiind a patra fiica al marelui logofat,Radu Nasturel.

Răspunde
olimpia 7 March 2015 at 9:31

Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Matei Basarab alaturi de care a ajutat la ridicarea mai multor biserici in Tara Romaneasca si introducerea tiparului la manastirilie Govora, Campulung si Dealu, a sprijinit traducerea si tiparirea de carti.

Răspunde
dragos 7 March 2015 at 9:33

Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab, se implica in ctitoria de biserici si publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

Răspunde
sorin 7 March 2015 at 9:37

Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab, se implica in ctitoria de biserici (Sarindar in Bucuresti, Sf. Apostoli in Ploiesti, Sf. Nicolae Andronesti in Targoviste, Sf. Dumitru in Craiova)si manastiri(Arnota, Caldarusani, Horasti, etc.) si publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

Răspunde
lili 7 March 2015 at 9:39

Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Matei Basarab, se implica in ctitoria de biserici si manastiri in Tara romaneasca, traducerea si publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

Răspunde
maria 7 March 2015 at 9:41

Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Matei Basarab, numele ei este legat de ctitoria mai multor biserici si manastiri (Arnota, Sarindar, Caldarusani, Catedrala episcopala din Ramnic, Horesti), precum si de traducerea publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

Răspunde
ioan 7 March 2015 at 9:43

Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab, se implica activ in ridicarea mai multor biserici si manastiri (Arnota, Sarindar, Caldarusani, Catedrala episcopala din Ramnic, Sf.Gheorghe din Pitesti, Horesti), dar si in publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

Răspunde
iulian 7 March 2015 at 9:46

Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Matei Basarab alaturi de care a ctitorit mai multe biserici si manastiri in Tara Romanesca (Arnota, Sarindar, Caldarusani, Catedrala episcopala din Ramnic, Horesti si altele), de asemenea lanseaza traducerea si publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

Răspunde
Criclevit Cristina 7 March 2015 at 10:13

Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Matei Basarab alaturi de care a ajutat la ridicarea mai multor biserici in Tara Romaneasca si introducerea tiparului la manastirilie Govora, Campulung si Dealu, a sprijinit traducerea si tiparirea de carti.

Răspunde
Constanta Voinea 7 March 2015 at 13:46

Matei Elina a fost sotia domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab

Răspunde
Dodoi Daniela 7 March 2015 at 13:56

Matei Elina a fost sotia domnitorului Tarii Romanesti,Matei Basarab.

Răspunde
Petre Elena Luminita 7 March 2015 at 14:10

Matei Elina a fost sotia domnitorului Tarii Romanesti,Matei Basarab si fiica postelnicului Radu Nasturel.Putea scrie si citi in slavona si greaca,fiind pasionata de arta,istorie si literatura.

Răspunde
Gologan Raluca 7 March 2015 at 15:03

Matei Elina a fost sotia domnitorului Tarii Romanesti,Matei Basarab.

Răspunde
CRICLEVIT SERGIU 7 March 2015 at 16:32

Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab, se implica in ctitoria de biserici si publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

Răspunde

Scrie un comentariu