Home > concurs > Concurs: Femei Memorabile!

Concurs: Femei Memorabile!

Odata cu sarbatorile dedicate femeilor, Tabu te provoaca la un altfel de concurs, unul cultural!

Cum functioneaza?

Zilnic va vom spune numele unei strazi din Bucuresti ce a fost denumita dupa o femeie ce a insemnat si inseamna ceva pentru romani. Tu ne vei lasa un comentariu la acest articol si ne vei spune, pe scurt, cine a fost femeia in cauza , pentru ce este renumita si vei completa datele tale de contact din campurile formularului de inscriere.

In fiecare zi vom avea un castigator, iar premiul consta intr-un set de 2 carti de la Editura All.

Astazi vedeta noastra este Matei Elina! Asadar asteptam comentariile voastre pana maine la ora 18.00, cand o alta doamna misterioasa ne va capta atentia!

Raspunsul corect la intrebarea de ieri este: Iulia Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, a fost o tanara scriitoare si intelectuala. A murit la 19 ani de tuberculoza, iar tatal sau a fost foarte afectat de disparitia ei si a construit un castel la Campina in memoria ei, cunoscut sub numele Castelul Iulia Hasdeu. Castigatorul este: Ivan Cristina Madalina!

Articole asemanatoare
Mirosurile sunt parte din moștenirile culturale ale țărilor, regiunilor, orașelor
De ce adoră francezii cuvântul NU și ce legătură are asta cu istoria unui popor protestatar
bebeluș
Un cuplu din State a „câștigat” un bebeluș la un concurs la radio
Costumat în UNICORN și cântând, Ryan Reynolds i-a șocat pe coreeni

22 Responses

  1. Voinea Cristina Ramona

    A fost “una dintre femeile cele mai de seama ale neamului nostru” – Doamna Elena – ramasa mai cunoscuta sub numele de Elina – era sotia lui Matei Basarab, domn muntean sub a carui carmuire, lunga de peste doua decenii (1632-1654), Valahia a prosperat, imbogatindu-se cultural, intarindu-se politic, ridicandu-se economic.

  2. Toderica Ionela

    Doamna Elena – ramasa mai cunoscuta sub numele de Elina – era sotia lui Matei Basarab, domn muntean sub a carui carmuire, lunga de peste doua decenii (1632-1654), Valahia a prosperat, imbogatindu-se cultural, intarindu-se politic, ridicandu-se economic.

  3. Ionitescu Gabriela

    Matei Elina-sotia lui Matei Basarab(domnitor al Tarii Romanesti) si cea de a patra fiica a marelui logofăt,Radu Năsturel.

  4. Croitoru Anda

    Matei Elina a fost sotia domnitorului Tarii Romanesti,Matei Basarab (1580 – 1654). A fost a patara fiica a marelui logofat Radu Nasturel si sora lui Udriste Nasturel, alaturi de care s-a implicat in ntroducerea tiparului în Ţara Românească, reuşind să-l convingă pe domnitor să înfiinţeze trei tipografii, în mânăstirile Govora, Câmpulung şi Dealu, unde s-au tradus şi tipărit mai multe cărţi.
    Sub influenţa sotiei sale, mult iubitoare de credinţă strămoşească şi artă, domnitorul a ridicat 46 de lăcaşuri de cult în toată ţara.

    Printre acestea se regăsesc mănăstirile Arnota, Căldăruşani, Sadova, Măxineni, Cornăţel, casa tipografiei din curtea Episcopiei Râmnicului, precum şi o serie de biserici: Sărindar din Bucureşti, Sfântul Dumitru din Craiova, Sfinţii Împăraţi şi Sfântul Nicolae – Androneşti din Târgovişte, Sf.Apostoli din Ploieşti, Sf.Gheorghe din Piteşti ş.a. La randul sau, Doamna Elina
    singură ridicarea bisericii din Horeşti, Ilfov şi reface mânăstirea Slătioarele din Ocnele Mari, apropiindu-se prin acestea cu sufletul de artă şi frumuseţea acestorPentru epoca în care a trăit şi pentru statutul ei, a fost ocrotitoarea Bisericii, literaturii şi a artei.
    Elina Năsturel Herescu (1598-1653) a fost înmormântată în Biserica Domnească din Târgovişte

  5. filimon ioana-violeta

    Elina Matei a fost sotia lui Matei Basarab domn al Tarii Romanesti,fiind a patra fiica al marelui logofat,Radu Nasturel.

  6. olimpia

    Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Matei Basarab alaturi de care a ajutat la ridicarea mai multor biserici in Tara Romaneasca si introducerea tiparului la manastirilie Govora, Campulung si Dealu, a sprijinit traducerea si tiparirea de carti.

  7. dragos

    Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab, se implica in ctitoria de biserici si publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

  8. sorin

    Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab, se implica in ctitoria de biserici (Sarindar in Bucuresti, Sf. Apostoli in Ploiesti, Sf. Nicolae Andronesti in Targoviste, Sf. Dumitru in Craiova)si manastiri(Arnota, Caldarusani, Horasti, etc.) si publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

  9. lili

    Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Matei Basarab, se implica in ctitoria de biserici si manastiri in Tara romaneasca, traducerea si publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

  10. maria

    Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Matei Basarab, numele ei este legat de ctitoria mai multor biserici si manastiri (Arnota, Sarindar, Caldarusani, Catedrala episcopala din Ramnic, Horesti), precum si de traducerea publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

  11. ioan

    Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab, se implica activ in ridicarea mai multor biserici si manastiri (Arnota, Sarindar, Caldarusani, Catedrala episcopala din Ramnic, Sf.Gheorghe din Pitesti, Horesti), dar si in publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

  12. iulian

    Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Matei Basarab alaturi de care a ctitorit mai multe biserici si manastiri in Tara Romanesca (Arnota, Sarindar, Caldarusani, Catedrala episcopala din Ramnic, Horesti si altele), de asemenea lanseaza traducerea si publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

  13. Criclevit Cristina

    Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Matei Basarab alaturi de care a ajutat la ridicarea mai multor biserici in Tara Romaneasca si introducerea tiparului la manastirilie Govora, Campulung si Dealu, a sprijinit traducerea si tiparirea de carti.

  14. Petre Elena Luminita

    Matei Elina a fost sotia domnitorului Tarii Romanesti,Matei Basarab si fiica postelnicului Radu Nasturel.Putea scrie si citi in slavona si greaca,fiind pasionata de arta,istorie si literatura.

  15. CRICLEVIT SERGIU

    Matei Elina (1598-1653), sotia domnitorului Tarii Romanesti Matei Basarab, se implica in ctitoria de biserici si publicarea de carti prin introducerea tiparului la manastirile Dealu, Govora, Campulung.

Comenteaza acest articol

Concurs: Femei Memorabile!

by   1 min
22