Tabu
LIFESTYLESlider

Consum responsabil. Gesturi mici ca să faci economii la buget

Pe 16 octombrie s-a sărbătorit Ziua Mondială a Alimentației și lupta împotriva risipei alimentare. Acesta este momentul potrivit pentru a adopta acțiunile care permit tuturor să contribuie la reducerea cantității de deșeuri, estimată la 7 milioane de tone pe an în România.

Și întrucât lupta împotriva deșeurilor este și o sursă de economii semnificative, profităm de ocazie pentru a găsi originea cheltuielilor inutile în toată casa.

Alimente

Mergi la cumpărături cu listuță. A merge la supermarket fără a-ți cunoaște nevoile precise și starea stocurilor înseamnă să-ți asumi riscul de a reveni cu un coș nepotrivit. Pregătește o listă de cumpărături, dacă este posibil după ce ai făcut meniuri. Iar pentru anumite alimente (cereale, leguminoase, semințe oleaginoase) cumpără la vrac, care îți va permite să cumperi cantitatea potrivită necesară unei rețete.

Alege produse „urâte”. Fructele și legumele ciudate, brânzeturile, cerealele sau fructele uscate cu un defect de aspect, produsele „urâte” au totuși aceleași gust și calități nutritive ca și celelalte. Uneori se aplică și reducere la aceste produse.

Fii atent la datele de expirare. În primul rând, trebuie să știm că odată ce ambalajul este deschis, termenul de valabilitate este cu mult redus. O cutie de lapte UHT trebuie refrigerată și băută în 3 zile, iar prăjiturile uscate nu vor fi gustoase după câteva zile.

Să nu ai ochii mai mari decât stomacul. Mersul la cumpărături atunci când îți este foame te face să cumperi peste măsură. De asemenea, când îți pregătești meniul pentru o săptămână, cumpără exact ingredientele de care ai nevoie.

Gestionează rezervele. Când sunt depozitate corect în frigider, alimentele se vor păstra mai mult timp. Așează carnea și peștele în partea cea mai rece. Legumele pot rezista la o temperatură puțin mai rece. În orice caz, nu trebuie uitate un borcan deschis sau felii de șuncă. Asigurați-vă că rămân la vedere. Și monitorizați periodic data de expirare a acestora.

Gătește resturile. Aruncarea resturilor la gunoi este un reflex prea sistematic… O bază de paste, legume uscate, pâine uscată: resturile tale mai pot fi folosite! Gândește-te la o supă, la un sos, un compot și arată-ți creativitatea culinară.

Ia la pachet. Uneori e imposibil de terminat un fel de mâncare prea generos în restaurant. De aceea, trebuie să știi că ți se pune la dispoziție o caserolă ca să iei restul de mâncare acasă.

Modă

Cumpără la mâna a doua. Pe internet și nu numai, există haine și accesorii cool și în stare bună de îmbrăcat întreaga familie. Și chiar și o rochie de mărime mai mare poate fi tăiată pentru a o face unică.

Personalizați piesele vechi. Unghii, împletituri, petice brodate… sunt suficiente pentru a personaliza rochii, pantaloni, jachete uitate în fundul unui dulap, și să găsești dorința de a le purta din nou.

Vopsește părțile decolorate. Astăzi, vopselele de îmbrăcăminte sunt ușor de utilizat în mașină. Profităm de ocazie pentru a reînvia o jachetă neagră ușor decolorată și a o readuce la nunața inițială. Sau pentru a salva o cămașă albă pătată cu curry.

Frumuseţe

Folosește produse solide. Șampon, săpun, demachiant, astăzi găsim aproape totul într-o formulă uscată ușor de utilizat, evitând supradozajul.

Utilizează doza potrivită. Pentru ca sticlele să nu se golească prea repede, este ideal să optezi pentru un recipient cu pompă, cu condiția să te mulțumești cu una sau două pompări. Folosind mult gel de duș sau șampon nu se curăță mai bine. Doza potrivită? O linguriță.

Până la ultima picătură. Nu ezităm să deschidem tubul sau sticla de plastic cu ceva pentru ao goli complet. Adesea, există suficient produs pentru mai multe utilizări.

Folosiți șervețele lavabile în locul celor de unică folosință.

Electricitate

Limitați consumul, înlocuind becurile normale cu modele LED. De asemenea, utilizați becuri cu o putere mai mică.

Deconectați dispozitivele. Un televizor în standby, precum și încărcătorul de telefon lăsat în priză, iar împreună aceste dispozitive sunt la fel de lacome ca un frigider în funcțiune tot timpul anului. Limitați acest consum inutil și deconectați tot ce se poate.

Întreține-ți aparatele. Multe defecțiuni ale aparatelor se datorează lipsei de întreținere. Prin urmare, curățarea filtrelor mașinilor de spălat sau a vaselor este esențială pentru a prelungi durata de viață a pompei.

Repară unde se poate. Un dispozitiv stricat nu este un dispozitiv bun de aruncat! Soluțiile există pentru a efectua un diagnostic și a le repara la un cost mai mic.

Folosește produse cu un consum mic de electricitate.

Încălzire

Adaptează temperatura camerei. Un dormitor sau o cameră de serviciu nu trebuie să fie la fel de bine încălzită ca o cameră de zi. Adaptează temperaturile în funcție de zone și perioadele de ocupare, și închide ușile încăperilor mai puțin încălzite pentru a evita pierderile de energie.

Aerisește caloriferele. În timp, aerul care circulă în țevi se acumulează în radiatoare, provocând pierderea eficienței acestora. Acest lucru necesită creșterea încălzirii pentru a obține temperatura dorită. O măsură de întreținere precum și de economisire a energiei, este de a evacua aerul care s-a depus în circuitele de apă de două ori pe an.

Instalează un termostat inteligent.

Apă

Limitează fluxul. Când faci duș sau speli vasele nu lăsa apa să curgă în neștire.

Verifică instalația ca să nu existe scurgeri. Un robinet care picura, un bazin de WC defect, toate aceasta poate reprezenta până la o sută de litri de apă irosită în fiecare zi.

Folosește mașina de spălat vase. În ciclul „eco”, o mașină de spălat vase folosește 9 până la 12 litri de apă.

ARTICOLE SIMILARE

S-A REDESCHIS NOUL SEZON PUROBEACH BLACK SEA

Il recunosti? Acum e cel mai iubit prezentator de televiziune de la noi!

CALINA, blonda lui Mutu …sau de ce nu cade bila de pe ASE!

Dieta cu ajutorul căreia Elena Udrea a slăbit 12 kg în 2 luni

realitatea

Netflix pregătește o surpriză pentru abonați

Andreea Damian

Cum sa arati bine goala / REGULILE Larei Stone

realitatea

Scrie un comentariu