Tabu
FASHIONSlider

Cum a inspirat moda Rebelde o generație pop-punk latino

Telenovela mexicană difuzată în 2004 a avut un impact de durată asupra stilului adolescenților rebeli – și i-a încurajat să-și îmbrățișeze rădăcinile.

Difuzat de Televisa, una dintre cele mai mari rețele de cablu din Mexic, acțiunea serialului se concentrează în jurul elevilor dintr-un internat și a dorinței lor de a forma o formație pop. Publicul vorbitor de spaniolă a crescut alături de actorii Christopher Von Uckermann, Christian Chávez, Anahí, Alfonso Herrera, Dulce María și Maite Perroni, urmărindu-i transformându-se din tineri adolescenți în icoane muzicale pe o perioadă de 440 de episoade. Protagoniștii din Rebelde și-au creat propria trupă, RBD, care a plecat într-un turneu mondial, care a rivalizat cu Green Day și Paramore.

La fel ca majoritatea elementelor culturii Latino de atunci, moda din Rebelde a fost filtrată printr-o lentilă americană. Designerii de costume Gabriela Ortiz, Hector Flores și José Tapia s-au asigurat ca fetele It din serial să poarte tendințele Y2K văzute în Statele Unite. Cardiganele tricotate, poșetele cu paiete și denimul strălucit au personificat o generație fictivă care trăiește în bogăție. Este o fantezie pe care mulți au încercat să o imite, spune scriitorul și designerul José Criales-Unzueta pentru BAZAAR.com.

La acea vreme, Rebelde era singurul serial care se simțea ca o adevărată reprezentare a sexualității conduse de femei, spune Mario Lugo, un consultant de publicitate. Personajele au purtat ceea ce și-au dorit pur și simplu pentru că au avut chef, inspirând telespectatorii să facă același lucru. Când un personaj precum Mia Colucci sau Roberta Pardo a apărut în mall cu tocuri înalte și un top de bikini, ținuta nu a fost folosită în primul rând pentru a distrage bărbații, ci mai degrabă pentru a întruchipa stilul ei personal.

În timp ce RBD se afla în turnee, nu a fost greu să găsești pe scenă corsete din piele, rochii în carouri și cizme groase. Estetica pop-punk, catapultată de vedete ale vremii precum Avril Lavigne și Hayley Williams din Paramore, și-a găsit drumul prin America Latină și peste hotare. Pentru o societate construită pe machismo toxic, Rebelde a fost un șoc cultural pentru sistem. A arătat că femeile care s-au îmbrăcat revelator ar putea avea creier. Că bărbații care și-au vopsit părul ca Giovanni Méndez López nu erau niște ciudați. Că oamenii care purtau blugi zdrențuiți la școală și foloseau argou puteau fi respectați, chiar sărbătoriți.

Pe măsură ce o versiune reboot a Rebelde se pregătește să ajungă pe Netflix anul viitor, mulți sunt curioși să vadă dacă stilul original de a împinge limitele se va traduce în noul deceniu.

ARTICOLE SIMILARE

Jennifer Lopez, îmbrăcată de Maria Lucia Hohan pentru “American Idol”

Jennifer Lopez şi logodnicul ei le oferă hrană elevilor unei şcoli americane, pentru un an

Andreea Damian

Pierce Brosnan l-a numit pe următorul James Bond

Andreea Damian

S-a mai descoperit un beneficiu al consumului de vin roșu

Andreea Damian

Andreea Berecleanu, gest prețios în memoria Cristinei Țopescu

Tabu Tabu

Ce spune Gabriela Prisăcariu despre diferența de înălțime dintre ea și Dani Oțil

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu