Tabu
Image default
FASHIONSlider

Cum a inspirat moda Rebelde o generație pop-punk latino

Telenovela mexicană difuzată în 2004 a avut un impact de durată asupra stilului adolescenților rebeli – și i-a încurajat să-și îmbrățișeze rădăcinile.

Difuzat de Televisa, una dintre cele mai mari rețele de cablu din Mexic, acțiunea serialului se concentrează în jurul elevilor dintr-un internat și a dorinței lor de a forma o formație pop. Publicul vorbitor de spaniolă a crescut alături de actorii Christopher Von Uckermann, Christian Chávez, Anahí, Alfonso Herrera, Dulce María și Maite Perroni, urmărindu-i transformându-se din tineri adolescenți în icoane muzicale pe o perioadă de 440 de episoade. Protagoniștii din Rebelde și-au creat propria trupă, RBD, care a plecat într-un turneu mondial, care a rivalizat cu Green Day și Paramore.

La fel ca majoritatea elementelor culturii Latino de atunci, moda din Rebelde a fost filtrată printr-o lentilă americană. Designerii de costume Gabriela Ortiz, Hector Flores și José Tapia s-au asigurat ca fetele It din serial să poarte tendințele Y2K văzute în Statele Unite. Cardiganele tricotate, poșetele cu paiete și denimul strălucit au personificat o generație fictivă care trăiește în bogăție. Este o fantezie pe care mulți au încercat să o imite, spune scriitorul și designerul José Criales-Unzueta pentru BAZAAR.com.

La acea vreme, Rebelde era singurul serial care se simțea ca o adevărată reprezentare a sexualității conduse de femei, spune Mario Lugo, un consultant de publicitate. Personajele au purtat ceea ce și-au dorit pur și simplu pentru că au avut chef, inspirând telespectatorii să facă același lucru. Când un personaj precum Mia Colucci sau Roberta Pardo a apărut în mall cu tocuri înalte și un top de bikini, ținuta nu a fost folosită în primul rând pentru a distrage bărbații, ci mai degrabă pentru a întruchipa stilul ei personal.

În timp ce RBD se afla în turnee, nu a fost greu să găsești pe scenă corsete din piele, rochii în carouri și cizme groase. Estetica pop-punk, catapultată de vedete ale vremii precum Avril Lavigne și Hayley Williams din Paramore, și-a găsit drumul prin America Latină și peste hotare. Pentru o societate construită pe machismo toxic, Rebelde a fost un șoc cultural pentru sistem. A arătat că femeile care s-au îmbrăcat revelator ar putea avea creier. Că bărbații care și-au vopsit părul ca Giovanni Méndez López nu erau niște ciudați. Că oamenii care purtau blugi zdrențuiți la școală și foloseau argou puteau fi respectați, chiar sărbătoriți.

Pe măsură ce o versiune reboot a Rebelde se pregătește să ajungă pe Netflix anul viitor, mulți sunt curioși să vadă dacă stilul original de a împinge limitele se va traduce în noul deceniu.

ARTICOLE SIMILARE

The Witcher a fost filmat la castelele reale din Ungaria, Austria și Polonia

realitatea

Tom Cruise trebuie să mai îndeplinească două „misiuni imposibile”

Andreea Damian

H&M se prăbușește din cauza pandemiei. Ce va face cu stocul de haine nevândute

Andreea Damian

Gina Pistol, prima reacție după ce a fost înlocuită la „Chefi la cuțite”

Andreea Damian

Globurile de Aur 2019. Actrițele care au purtat jeans sub rochie și pantofi de 45 $

Andreea Damian

Rosii ca focul sa-ti surada norocul

1 comentariu

Mari 31 October 2021 at 22:39

Serialul Rebelde si trupa Rbd au fost un fenomen; inca au sute de mii de fani si dupa 13 ani de la despartire
Astept cu nerabdare insa si noul Rebelde, vor canta aceleasi melodii Ale trupei Rbd , sper ca va fi interesant.

Răspunde

Scrie un comentariu