Tabu
HEALTH

Consumul de argilă, noua tendință periculoasă de pe TikTok

Pe TikTok, mulți oameni s-au filmat mâncând un tip de argilă albă, numită „caolin”. Cu toate acestea, această practică nu este lipsită de pericole pentru sănătate.

TikTok este o rețea de socializare plină de tendințe, fiecare mai originală decât alta. Dar unele nu sunt neapărat bune de urmat: acesta este cazul pentru degustarea unei anumite argile albe, numită „caolin”. Pe platforma chinezeascî, mulți oameni, adesea tineri, s-au filmat mâncând-o. Dar ce este mai exact?

Caolinul este o argilă albă folosită în mai multe domenii

Caolinul este o argilă albă compusă în principal din caolinit, care este silicat de aluminiu hidratat. După cum explică Stanislas Agbo, medic generalist, într-un videoclip, este folosit în cosmetică și medicină, dar și în industria porțelanului, sticlei și hârtiei. Se prezintă adesea sub formă de blocuri mici, conținute în plicuri transparente.

Consumul de caolin nu este nou: într-adevăr, potrivit lui Olivier Spatzierer, șeful unității de gastroenterologie a Spitalului American din Paris, această practică era deja observată „în medicina tradițională, în esență africană”. Se spune că acesta are anumite „ proprietăți terapeutice ”, în special în ceea ce privește vindecarea rănilor.

Consumul de caolin poate avea unele consecințe asupra sănătății

Cu toate acestea, consumul acestuia nu este lipsit de pericole. Stanislas Agbo susține că „consumul excesiv” poate duce la „dependență”. „Când consumi prea mult, poate duce la adevărate blocaje digestive”, avertizează Olivier Spatzierer. Pentru el, există așadar riscuri de „sindroame ocluzive sau sub-ocluzive” și chiar de anemie „relativ profundă”. Într-un articol publicat de Franceinfo, Véronique Lambert, medic și cercetător, precizează că această argilă tinde într-adevăr să „absoarbă fierul”.

Ea adaugă că acest tip de argilă albă este de cele mai multe ori „extras din soluri adesea bogate în mod natural în metale grele, precum plumbul, aluminiul sau chiar arsenul”. Ingestia de caolin poate fi așadar extrem de dăunătoare sănătății: este mai bine să vă abțineți de la a urma tendința și deci de a-l consuma!

ARTICOLE SIMILARE

Lista cu medicamente esențiale, publicată de Comisia Europeană. Care sunt pastilele care ne trebuie oricând

Andreea Damian

Cum modifică smartphone-ul și tableta creierul copilului?

Andreea Damian

De ce persoanele cu ochi căprui sunt mai afectate de depresia de iarnă

Andreea Damian

Ce se întâmplă cu corpul tău când porți colanți în fiecare zi

Andreea Damian

Greșelile pe care să nu le faci niciodată atunci când ții post. Cele cinci reguli esențiale de la medicul Tudor Ciuhodaru

Andreea Damian

Antrenoarea celebrităților de la Hollywood a murit în condiții suspecte

Andreea Damian

Scrie un comentariu