Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

Șapte milioane de oameni încă mor anual din cauza poluării aerului

Poluarea aerului în orașele bogate s-a diminuat dar în țările sărace calitatea aerului este încă o problemă și poluarea încă omoară șapte milioane de oameni (anual) la nivel global.

Organizația Mondială a Sănătății a dat publicității un nou raport în care arăta că inegalitățile în privința aerului poluat cresc între țările bogate și cele sărace. În țările în curs de dezvoltare aproximativ șapte milioane de oameni mor anual din cauza poluării aerului. Nouă din zece oameni trăiesc respirând aer de proastă calitate sau chiar periculos pentru sănătate arată raportul OMS. Nivelul contaminării aerului depinde foarte mult de măsurile guvernamentale și de resursele financiare ale țărilor.

Pentru prima dată în istorie, OMS a dat publicității date care arată că între anii 2010 și 2016, în peste 57% dintre orașele din SUA și peste 61% dintre orașele din Europa calitatea aerului s-a ameliorat. Însă aceste câștiguri pe de o parte – nu se regăsesc în starea din ce în ce mai rea a aerului din alte regiuni.

Cea mai rapidă deteriorare a calității aerului se observă în sudul și sud-estul Asiei, acolo unde peste 70% dintre orașele sărace suferă din cauza poluării aerului. Și Orientul Mijlociu este afectat foarte mult. Delhi și Cairo sunt cele mai poluate mega-orașe din lume cu aer de peste 10 ori mai poluat decât prevăd normele de încadrare la aer respirabil ale OMS. Urmează Dhaka, Mumbai și Beijing cu poluare de peste 5 ori mai mare decât ar fi acceptabil.

“Chiar dacă lucrurile par să se îmbunătățească în unele părți ale lumii, șapte milioane de oameni care mor anul din cauza poluării aerului este o cifră de neacceptat. Și faptul că 92% din populația globului respiră încă aer de cea mai proastă calitate este o știre îngrijorătoare” spune Sophie Gumy, una dintre autoarele raportului.

Peste 90% dintre morțile cauzate de calitatea aerului sunt înregistrate în țările cu venituri mici și medii, majoritatea din Asia și Africa, urmate de cele din estul regiunilor mediterane, estul Europei și din zonele sărace ale Americii. Poluarea este cauzată în primul rând de mașini, fabrici, lemne de foc și provoacă infarct sau atacu cerebral, cancer pulmonar sau boli cronice ale aparatului respirator.

Reducerea unor astfel de riscuri ține foarte mult de politicieni, de opinia publică dar mai ales de veniturile țărilor.

În ianuarie 2018, Comisia Europeană i-a convocat pe reprezentanţii a 9 state membre, printre care şi pe cei ai ţării noastre, la un summit extraordinar. România are mari probleme cu poluarea în Iaşi, Braşov şi Bucureşti, unde praful, adică particulele mobile numite PM10 îi îmbolnăvesc pe oameni. În martie, România primea o păsuire de două luni pentru a rezolva problema poluării. Pe lângă asta, oficialii de la Bucureşti trebuie să adopte un pachet de normativ pentru calcularea noxelor provenite din carburanţi. Potrivit ultimelor date, 25.000 de decese anual sunt înregistrate în România din cauza poluării.

ARTICOLE SIMILARE

Modelul cu proteză bionică s-a căsătorit. Cum arată mireasa cu braț de aur

Andreea Damian

Cum l-a jignit Olivia Steer pe Raed Arafat

Andreea Damian

Radu Valcan, INSELAT de Adela Popescu!

Emmanuel Macron i-a promis lui Donald Trump că-i va trimite un nou copac

Andreea Damian

Singura celebritate pe care președintele Joe Biden o urmărește pe Twitter

Andreea Damian

Chris Martin și Gwyneth Paltrow și-au trimis fiica de 16 ani să lucreze într-un magazin de haine

Andreea Damian

Scrie un comentariu