Tabu
LIFE & LOVE

Cum a apărut Ziua Îndrăgostiților și de ce se sărbătorește pe 14 februarie

Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților este, pentru mulți oameni, cea mai romantică zi din an, un prilej pentru cuplurile din întreaga lume să sărbătorească iubirea și să ofere partenerului/partnerei cadouri.

Cine a fost Sfântul Valentin?

Nu se cunosc foarte multe lucruri despre cel care a dat numele acestei zile. Deși este recunoscut oficial de către Biserica Catolică și se știe că a fost o persoană reală care a trăit în secolul al III-lea d.Hr., tot ce se știe cu siguranță despre Sfântul Valentin este numele său și faptul că a fost martirizat și înmormântat pe 14 februarie la periferia Romei.

Unii spun că moartea sa a fost cauzată de împăratul Claudius al II-lea, care l-ar fi decapitat pe Sfântul Valentin pentru că a oficiat ceremonii de căsătorie pentru cuplurile creștine. Alții cred că a fost episcop de Terni și că a fost întemnițat, torturat și martirizat la ordinul lui Claudius al II-lea în anul 273 d.Hr. pentru că a căsătorit cupluri pentru ca soții să nu fie nevoiți să plece la război.

O altă poveste spune că Valentin a refuzat să se roage zeilor păgâni și a fost întemnițat. A fost condamnat la moarte, dar prin rugăciunile sale a vindecat-o pe fiica temnicerului care suferea de orbire.

Cum a ajuns 14 februarie o zi a celebrării iubirii

Chaucer, un poet englez din secolul al XIV-lea, face una dintre primele referiri la o zi a Sfântului Valentin așa cum o recunoaștem acum. Se referea la 14 februarie – o zi în care se credea că păsările își caută perechea.

Cea mai veche descriere a acestei date ca o sărbătoare anuală a iubirii apare în Carta Curții Iubirii – un document care ar fi fost emis de Carol al VI-lea al Franței și care descrie festivități fastuoase, inclusiv ospețe, recitaluri de poezie și turniruri. În mijlocul acestor festivități, doamnele prezente auzeau și hotărau asupra disputelor dintre îndrăgostiți.

Astăzi, Sfântul Valentin este o zi în care cuplurile sărbătoresc iubirea oferind cadouri și ieșind la întâlniri. În centrele comerciale sunt organizate târguri și standuri pentru cadouri, iar florăriile se bucură de vânzări mai mari decât într-o zi obișnuită. Valentine’s Day se sărbătorește și în România, deși în cultura tradițională este și o zi a îndrăgostiților a românilor, Dragobetele, sărbărită pe 24 februarie.

 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Aceste clişee ne dor: Dacă ea spune “nu”, asta înseamnă “poate”!

Un site pentru adulți lansează „cel mai murdar porno” pentru a elimina deșeurile de plastic din oceane

Andreea Damian

La 16 ani, Justin Bieber își dă cu părerea despre sex și avorturi

realitatea

Ryan Reynolds face glumițe despre viața lui sexuală

Andreea Damian

Cea mai grasa femeie din Romania e gravida in 8 luni! Cine e tatal

O prezentatoare TV si-a batut invitatul!

Scrie un comentariu