Tabu
HEALTH

Ce riscuri uriaşe îşi asumă femeile care nasc acasă în România

În jur de 800 de femei aduc pe lume copii lunar la domiciliu în România, în ciuda faptului că procedura nu este reglementată, iar profesioniştii care le asistă pe gravide comit o ilegalitate.

Recent, o femeie în vârstă de 32 ani din municipiul Roman a născut acasă, refuzând asistenţa medicală atât pentru ea, cât şi pentru făt. Având în vedere faptul că viața mamei și cea a nou-născutului ar fi putut fi puse în pericol, dispecerul 112 a trimis la fața locului un echipaj de poliție. După patru ore de negocieri, familia a permis accesul în locuință cadrelor medicale, care au îndepărtat placenta și au tăiat cordonul ombilical.

Toate femeile însărcinate doresc să aducă copiii pe lume cât mai uşor. La nivel mondial, au apărut în ultimele decenii oportunităţi şi spaţii neconvenţionale diverse pentru uşurarea naşterilor. 

Moda naşterilor acasă este răspândită în Occident. În ţări precum Olanda, Irlanda, Franţa sau Germania naşterile la domiciuliu sunt legale şi reglementate clar. În statele scandinave, nu doar că e legal, dar este şi recomandat de specialişti, în condiţiile în care sistemul este foarte bine pus la punct. 

În România sunt înregistraţi în jur de 16.000 de nou-născuţi lunar, iar naşterea în condiţii optime este garantată doar într-o instituţie spitalicească. 
 
Cu toate acestea, aproximativ 5% dintre gravidele românce aleg să nască acasă, potrivit unei statistici întocmite la nivel naţional. Este vorba de naşteri programate, nu cele accidentale cauzate, de exemplu, de întârziarea ambulanţei. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani în localităţi din vestul țării.

Neavând infrastructura necesară, femeile din România care aleg să nască acasă se expun unor riscuri mari şi pun în pericol şi viaţa fătului, spun specialiștii.

„Este un risc prea mare să-ţi asumi să naşti acasă în România. Cel mai mare risc este ca craniul fetal să nu se degaje, să se blocheze, umerii fătului se pot bloca. La scurt timp după naştere poate să existe o retenţie de placentă, o sângerare majoră, uterul nu se contractă în mod corespunzător. Infecţiile ce pot deriva din procedurile făcute acasă sunt foarte periculoase. Poate exista la făt o boală hemoragică nedepistată la timp, netratată, hemoragia cerebrală din cursul unei naşteri forţate. Nu cunosc profesionişti români care să asiste naşteri la domiciliu. Nu vreau să mă pronunţ, dar cred că doar oameni care nu sunt conştienţi de pericole acceptă astfel de slujbe. Oameni care nu au o solidă experienţă în spate şi cărora nu le este frică de accidente“, a declarat Camelia Irimia, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Moaşelor.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Covid-19: acest simptom particular ar indica o imunitate „prea puternică”

Andreea Damian

Cinci semne că ai fost infectat cu virusul West Nile

Andreea Damian

Comoara toamnei: dovleacul. Beneficii spectaculoase pentru corp

Andreea Damian

15 plante de apartament care alungă energiile negative, aduc prosperitate și sănătate

Andreea Damian

Ce exerciții te ajută să obții brațe tonifiate ca ale lui Meghan Markle

Andreea Damian

De ce suntem nervoși și obosiți după ce se schimbă ora

Andreea Damian

Scrie un comentariu