Tabu
LIFESTYLESlider

De ce ne place mirosul de ploaie și pământ umed atât de mult

Totul miroase. În fiecare zi, suntem înconjurați de sute de parfumuri – unele ne plac mai mult decât altele. Cu toate acestea, există anumite arome care ne fac, fără îndoială, plăcere tuturor.

Mirosul ploii și al pământului umed poate provoca un sentiment de plăcere incontestabil. Ce provoacă acest tip de plăcere pe care o experimentăm când încep să cadă primele picături de ploaie și totul devine proaspăt și umed? De fapt, unii oameni de știință sunt de părere că oamenii au moștenit afecțiunea lor pentru mirosul de ploaie de la strămoșii care se bazau pe vremea ploiasă pentru supraviețuire. Dar de ce ne place atât de mult mirosul de ploaie? Iată câteva explicații științifice!

„Mirosim” cu capul

Unii susțin că simțul mirosului, creierul și memoria sunt legate. Probabil că ni s-a întâmplat tuturor: ați mers pe stradă și brusc ați fost copleșiți de o anumită aromă. Fără să ne gândim la asta, ne vin în minte scene din copilăria noastră. Mirosul poate fi uneori dificil de distins – cum ar fi mirosul verii, de exemplu, sau mai precis, de lenjerie, cafea și pământ umed.

Oamenii de știință și neurologii care investighează această legătură au explicat ce este această amintire neașteptată. Deși poate părea un fel de magie, de fapt nu este. Are o explicație științifică – anatomia creierului nostru leagă simțul mirosului, starea de spirit și emoțiile noastre.

Când vine vorba de percepția mirosului, este implicat bulbul olfactiv, o structură neuronală situată în partea din față a creierului și este considerată primară, deoarece se crede că a fost prezentă în creierul primelor mamifere.

De ce ploaia și pământul umed miros atât de bine?

Cu siguranță, acest lucru trebuie să ni se fi întâmplat de mai multe ori. După câteva zile de căldură extremă, apar mult doriții nori, cerul se întunecă și vine ploaia, aducând odată cu el mirosul de sol umed, de piatră și iarbă. Mintea noastră este apoi inundată de o serie de gânduri pozitive legate de acel sentiment de ușurare.

Dacă legăm această senzație de funcția primară atribuită simțului mirosului – care este actul de a detecta elemente de care corpul nostru are nevoie pentru a se întreține și de a le distinge de cele care pot fi dăunătoare – teoria susținută de oamenii de știință începe să aibă sens. Potrivit acestui fapt, strămoșii noștri stabiliseră o puternică legătură pozitivă cu mirosul de ploaie, deoarece a indicat sfârșitul sezonului uscat, ceea ce a sporit șansele de supraviețuire.

Petrichor, un cuvânt magic

Există mai multe mirosuri asociate cu precipitațiile pe care oamenii le găsesc plăcute. Unul dintre aceste mirosuri, numit petrichor, este prezent atunci când plouă după o perioadă lungă de timp. Termenul petrichor a fost inventat în 1964 de către doi oameni de știință australieni care studiau mirosurile vremii umede și este derivat dintr-o pereche de reacții chimice.

Unele plante secretă uleiuri în perioadele uscate, iar în momentul în care plouă, aceste uleiuri sunt eliberate în aer. A doua reacție care cauzeaza apariția mirosului de ploaie apare atunci când sunt eliberate substanțe chimice produse de bacterii prezente în sol, cunoscute sub numele de actinomicite. Acești compuși aromatici se combină pentru a crea un parfum plăcut când picăturile de ploaie ating solul.

Un parfum produs de bacterii

Această aromă specială este produsă atunci când anumite uleiuri din aer sunt combinate cu o altă substanță: geosmin. Această substanță este produsă de un grup de bacterii și de ciuperci care trăiesc în sol, care sunt perceptibile numai atunci când pământul este umed. Aceste organisme secretă compusul atunci când produc spori. Apoi, prin forța ploii care aterizează pe sol, sporii sunt trimiși în aer, care vor duce apoi mirosul în nasul nostru.

Studiile au arătat că simțul mirosului nostru este extrem de sensibil la geosmin. Unii oameni îl pot detecta chiar și la concentrații foarte scăzute. Acest lucru explică de ce putem mirosi acel parfum, chiar și atunci când nu plouă, deși este posibil să plouă în zonele apropiate. Dacă vântul este suficient de puternic, poate transporta acest parfum în locuri unde nu plouă. Producția de geosmină este, de asemenea, legată de conservarea vieții.

ARTICOLE SIMILARE

7 reguli atunci când porți un costum pe care orice bărbat ar trebui să le urmeze

Tabu Tabu

Numărul femeilor care fac depresii crește de la an la an

realitatea

Regimul care a ajutat-o pe Elle Macpherson să scape de oboseala cronică

Andreea Damian

Michelangelo, street artist avant la lettre pe străzile din Florența

Ciocîrlan

La 21 de ani, Kylie Jenner este cea mai tânără miliardară

Andreea Damian

A fost 7 ani iubita lui Mircea Badea! Uite cum arata acum

Scrie un comentariu