Tabu
Image default
HEALTHSlider

Importanta interventiei precoce in autism

“Povestea noastra a inceput cu cativa ani in urma, cand mergand cu fiul meu la un medic, pentru o simpla consultatie, am primit o veste care mi-a marcat viata: copilul meu nu era ca ceilalti copii. Pentru mine a fost greu, a cazut ca un trasnet care mi-a schimbat viata. Totul s-a naruit intr-o clipa…”

Povestile parintilor cu autism nu incep cu “a fost odata”, ci cu un tumult de emotii puternice si suferinta “totul s-a naruit intr-o clipa, toate planurile, toate visele s-au destramat”.

Ce faci cand iti strigi copilul si pare ca nu te aude? Cand il vezi cum se chinuie si nu reuseste sa comunice, sa exprime ceea ce isi doreste? Ce parte se frange atunci cand iti vezi copilul intr-un colt al camerei invartind rotile unei masini o zi intreaga?

Il duci la un control medical riguros, pentru ca nu exista niciun dubiu: interventia precoce in autism le ofera copiilor un viitor mai bun.

In cazul copiilor cu autism, se intampla destul de des ca in primul an de viata acestia sa se dezvolte normal, ca un copil tipic, ulterior acestia incep sa piarda din achiziti, sa aiba dificultati in a invata lucruri noi si sa aiba comportamente care atrag atentia: apar comportamentele de autostimulare, selectivitatea alimentelor, chiar si a persoanelor cu care acestia intra in contact.

Astfel, treptat, creierul acestor copii isi pierde din functii si face sa fie dificil procesul de invatare si cognitie. Apare un decalaj intre varsta copilului si capacitatile sale, abilitatile sociale si de limbaj. Instalarea simptomelor autiste duce la aparitia unor comportamente care il ajuta pe copil in situatiile de stres sau in care nu reuseste sa se descurce.

Avand in vedere aceste lucruri, copilul are nevoie de o structura care sa il ajute sa faca fata cerintelor sociale si care sa-l ajute sa isi recupereze pierderile. Terapia ABA aduce acel proces structurat de invatare de care copilul are atata nevoie.

De ce este importanta interventia la o varsta frageda?

In primul rand, inceperea terapiei la o varsta frageda ii ofera copilului posibilitatea de a dobandi abilitati functionale mult mai rapid, de a-i imbunatati comportamentul si limbajul, implicit de a reduce riscul frecventei comportamentelor stereotipale. Creierul unui copil mic este mult mai maleabil, iar sansele de succes sunt mult mai mari.

In al doilea rand, terapia il ajuta pe copil si in ceea ce priveste socializare, includerea lui in grupuri unde se realizeaza programe de generalizare si invatarea incidentala sunt de mare folos inca de la o varsta mica a copilului. Interactiunea cu semenii ii imbunatatesc copilului abilitatile si limbajul social.

Si nu in ultimul rand, este dovedit in multe studii stiintifice faptul ca interventia precoce si abordarea holista a diagnosticului de autism pot opri evolutia noilor simptome.

Copiii cu autism care primesc interventie terapeutica la o varsta frageda au sanse mai mari de recuperare, o sansa mai mare la viata, la a trai independent, de a se intergra pe piata muncii si de a cladi relatii sanatoase de prietenie si atasament.

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA)

Contact: 0753 055 852

[email protected]

ARTICOLE SIMILARE

Dana Budeanu a ajuns în Daily Mail! Cum au prezentat-o jurnaliștii britanici

Andreea Damian

Harrison Ford intră în universul Marvel. În ce film va juca actorul

Andreea Damian

Meghan și Harry, la un pas de moarte. Piloții avionului care îi transporta au evitat o tragedie

Andreea Damian

Taylor Swift spune că i s-a interzis să cânte la American Music Awards

Andreea Damian

Stilul prințului Philip: garderoba fără cusur a unui gentleman

Andreea Damian

Cărțile tipărite îi ajută pe părinți și pe copii să interacționeze mai mult

Andreea Damian

Scrie un comentariu