Tabu
Image default
CULTURE

Inima întunericului – Joseph Conrad

Deși la momentul la care am citit cărțulia lui Conrad am decretat că nu mi-a plăcut, acum, după câțiva ani buni, când îmi amintesc unele detalii – și mă mir că mi-au rămas atât de întipărite în minte – îmi dau seama că totuși Inima întunericului este o carte care a lăsat ceva în sufletul meu. O întrebare care și astăzi îmi persistă în minte, care își scoate curioasă semnul de întrebare din sertarul în care memoria mea a așezat-o.

Întâmplarile sunt povestite prin prisma lui Marlow, un căpitan trimis în Africa la o companie belgiană de comerț. Deși sarcină lui e să transporte fildeș pe râu, o altă datorie este să-l readucă pe Kurtz, un comerciant de fildeș, din nou în civilizație… Vedeți voi, Kurtz ăsta devine personajul principal, cam la fel cum Holly Golightly devine eroina cărți lui Truman Capote. Kurtz are o reputație de om crud, neînduplecat, satanic si demn de orice dispreț. Åži totuși, când Marlow întâlnește oameni care l-au cunoscut (vărul lui, un jurnalist și pe logadnica lui), are impresia că fiecare vorbește despre alt om decât cel pe care l-a cunoscut în junglă. Inima întunericului rămâne o carte despre dualitatea umană și despre cum suntem percepuți de cei din jurul nostru, despre impresiile pe care un om este capabil să le răspândească.

Revenind la întrebarea despre care vă spuneam mai sus, îmi stăruie în minte imaginea logodnicei lui Kurtz pe care o deseneaza Conrad. Într-o cameră întunecată, toată lumina părea că se concentrează pe fruntea aceste femei frumoase, care îl iubea pe negustorul demonic. Mai mult din curiozitate, decât pentru a-și exprima condoleanțele îndureratei logodnice, Marlow vrea sa o cunoasca pe cea care putea iubi un asemenea om. Åži astfel mă întreb și eu (și sunt sigură că si voi uneori) cum poate fi un om rău iubit de cineva? O fi și el ca și Kurtz, altfel decât ce cunoaștem noi, altfel decât ni s-a arătat nouă? Cum poți să crezi că un om pe care îl știi rău poate fi și bun, și cum de există cineva pe lume, poate la fel de pur și luminos ca și logodnica lui Kurtz, care vede binele din el?

Mai multe recenzii la http://www.tomatacuscufita.com/

ARTICOLE SIMILARE

Grand Palais Paris ⎪ Expoziția de fotografie „Negru și Alb”

Ciocîrlan

Filmul care va reprezenta România în cursa pentru premiile Oscar 2023

Andreea Damian

Jason Momoa şi-a ras barba şi mustaţa pentru a promova reciclarea

Andreea Damian

Andreea Bocelli

realitatea

Controversă: noul film Disney – Aladdin fetișizează Orientul Mijlociu și-l transformă într-o glumă?

realitatea

Adrian Green, pur şi simplu om

Scrie un comentariu