Tabu
CULTURESlider

Insula Kasos ⎢ Trei epave antice, descoperite pe fundul Mării Egee

Numeroase amfore au fost descoperite în timpul unei cercetări arheologice submarine, desfășurată toamna trecută în apropierea insulei Kasos, a anunțat  Ministerul elen al Culturii și Sporturilor. 

Comerț cu amfore

Toamna trecută, o echipă de arheologi greci a descoperit trei cargouri antice pe fundul Mării Egee, în interiorul cărora se aflau mai multe vestigii. 

Cea mai importantă navă descoperită este o epavă romană din secolele II-III d.Hr., în care se aflau depozitate amfore de tipul Dressel 20, fabricate într-un atelier iberic din regiunea Guadalquivir, precum și amfore de tipul Africana I, produse și în prezent în atelierele tunisiene. 

Celelalte două epave sunt vase mult mai vechi. Una dintre acestea, care transporta amforele din nordul Mării Egee, datează din secolul I î.Hr., iar cealaltă, în care se aflau amfore clasice, provenite din orașul grecesc Mende, situat în peninsula Halkidiki, datează din secolul al V-lea î.Hr..

Un sit arheologic submarin

Această campanie arheologică a mobilizat 23 de oameni de știință, care au petrecut, în total, peste 200 de ore în zona de prospecție. Pe lângă navele antice, a mai fost descoperit și un vas din epoca modernă. 

Organizată în perioada septembrie – octombrie 2020, sub direcția cercetătorilor Xanthi Argiris și George Koutsouflakis, operațiunea se înscrie într-o campanie de cercetare lansată în 2019 de Eforatul antichităților submarine. 

Obiectivul său principal vizează identificarea, documentarea și studierea antichităților marine dintr-o zonă importantă pentru comerțul maritim din perioada antică.

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Meghan Markle și-a lansat colecția de haine

Andreea Damian

Cum arată cel mai în vârstă supermodel din lume. Are 92 de ani și pozează pentru marile publicații de modă

Andreea Damian

Meghan Markle are un job nou. E prima slujbă a ducesei după ce a renunțat la titlul regal

Andreea Damian

Michelle Obama, comentariu deplasat la adresa lui Trump. Bărbații divorțați o consideră „insensibilă”

Andreea Damian

Céline Dion, pe afişul unui film romantic în 2023

Andreea Damian

Millennial pink – despre “rozul milenial” si paradoxul unei generatii

realitatea

Scrie un comentariu