Tabu
LIFESTYLESlider

Jocurile pe calculator – o joaca serioasa

Se stie ca tehnologia a cunoscut, in ultimii ani, o dezvoltare si la noi in tara. Poate nu a evoluat la fel de mult ca in alte state de pe Glob, dar a facut-o suficient, incat sa ii faca pe liceenii de la profilurile de matematica-informatica sa viseze la o cariera in domeniul IT. Si nu numai pe liceeni.

De ce jocurile pe calculator si nu alte domenii?

Sunt destul de multe motivele pentru care tinerii aleg sa activeze in acest domeniu.

  • Se castiga foarte bine, chiar si la noi in tara. Da, spre deosebire de alte meserii care necesita cunostinte similare (de exemplu, cea de profesor de informatica), programatorii de jocuri pe computer au salarii care le permit sa traiasca mai mult decat decent in Romania, fiindca, de multe ori, ajung sa depaseasca suma de 1000 €/luna. (Compania de cercetare e pietei de jocuri video si pe calculator, Newzoo, a declarat ca aceasta industrie este una de 99.6 miliarde de dolari, la nivel mondial.)
  • Sunt pasionati de IT. Intr-adevar, foarte multi tineri din ziua de azi sunt atrasi de acest segment de munca, fiindca sunt pur si simplu pe aceeasi lungime de unda cu „regulile jocului”. Le place programarea – ale carei baze le au, poate, din liceu – pentru ca implica o gandire logica, algoritmica, organizata.
  • Este o meserie cautata. Tehnologia tine de prezent si de viitor. Iar orice tine de tehnologie se axeaza, deci, pe „astazi” si pe „maine”. Daca in urma cu zeci de ani aceasta meserie parea desprinsa din filmele SF, acum ea este cat se poate de fireasca si se pare ca va ramane asa o vreme destul de indelungata de-acum incolo. In plus, intr-o tara ca Romania, in care structurile de stat nu sunt atat de bine puse la punct, este avantajos sa lucrezi intr-o companie privata multinationala sau chiar nationala. Si este un fapt cunoscut ca, de multe ori, studentii la facultatile de profil sunt recrutati de aceste firme chiar din anii de studentie. (Comparativ cu cei de la Drept, de pilda, care isi gasesc mai greu un loc de munca.)

Joc si controversa…

Jocurile pe calculator au devenit o joaca atat de serioasa, incat au aparut si controverse in ceea ce le priveste.

Se pare ca anumiti producatori de jocuri sunt foarte atenti la societatea actuala si isi realizeaza produsul, reflectand realitati mai putin frumoase, cum ar fi violenta. Multe astfel de jocuri au ajuns sa fie refuzate de parinti, care au observat ca odraslele lor au devenit mai agresive din cauza ca jocurile lor preferate erau cu batai sau cu impuscaturi.

Pe de alta parte, discutabila este si ideea manipularii care pare ca se ascunde in spatele anumitor jocuri. Specialistii in domeniu, dar si oamenii simpli au inceput sa se intrebe daca nu cumva multe dintre aceste jocuri sunt realizate pentru a da dependenta si pentru a indeparta omul de realitatea de zi cu zi. Oare chiar acesta sa fie scopul unora dintre jocurile pe computer? Sau asta se intampla doar daca le luam prea in serios?

Oricum ar fi, aceasta activitate are, ca toate celelalte, si partile ei pozitive, pe care multi tineri le vad, adesea, deasupra celor controversate, fiindca aleg sa isi exercite meseria in domeniu… 

ARTICOLE SIMILARE

În sfârșit, s-au deșteptat și creatorii de modă și au decis că cei care poartă blană naturală n-au stil

realitatea

Zece tendințe de frumusețe coreeană de încercat în 2021

Andreea Damian

Alimentul la care Nea Mărin a renunţat de 20 de ani şi pare că a întinerit

Andreea Damian

Usher s-a căsătorit la Las Vegas, imediat după spectacolul de la Super Bowl

Andreea Damian

Lily Allen și-a lansat propriul vibrator și încurajează femeile să vorbească despre plăcere

Andreea Damian

Mihaela Radulescu o pune la punct pe Iulia Albu: “Nu pot sa contrazic un critic de asemenea anvergura”

Scrie un comentariu