Tabu
Image default
lifestyle

Magritte, fotograful

Expozitia “Fidelitatea imaginilor. René Magritte si fotografia”, deschisa de curand la Muzeul National de Arta din Bucuresti, dezvaluie o latura mai putin cunoscuta a pictorului belgian, aceea de fotograf. René Magritte (1898-1967), care la inceputul anilor ’30 scria pe una din lucrarile sale “Ceci n’est pas une pipe" (“Aceasta nu este o pipa”), este cunoscut in istoria artei ca unul dintre cei mai importanti artisti suprarealisti.

Putini stiu insa ca multe din lucrarile sale de pictura au avut ca sursa de inspiratie fotografiile pe care le-a realizat in perioada 1928-1955. Cele 60 de instantanee, expuse la Muzeul National de Arta pana pe 19 iulie, ii prezinta pe apropiatii artistului, majoritatea scriitori suprarealisti – Louis Scutenaire, Paul Nougé, Marcel Mariën, Paul Colinet, Irène Hamoir – pe sotia Georgette si fratele sau Paul. Insa fotografiile sunt importante nu doar pentru ca introduc privitorul in intimitatea pictorului, ci si pentru ca ele tradeaza conceptul pe care l-a folosit in intreaga lui creatie: acela conform caruia ceea ce e redat intr-o imagine nu este acel obiect, ci reprezentarea lui.

Folosind subiecte si obiecte din viata de zi cu zi, Magritte le-a dat o noua semnificatie in picturile si fotografiile lui, creand imagini care si astazi amuza si intriga, influenteaza arta si industria publicitara. Cum a ajuns René Magritte sa devina unul dintre parintii artei contemporane, ce anume sta in spatele misterului ce strabate toata opera lui, aflati din numarul urmator al revistei MONEY EXPRESS  . (Oana Pulpa)

ARTICOLE SIMILARE

Daruieste frumusete cu seturile cadou Dove si Dove Men + Care

Charlize Theron: “Sunt mai frumoasă decât Kirsten Stewart!”

SPLAT BLACKWOOD: pasta de dinți neagră cu efect de albire!

Plăcinta cu ananas, desertul-vedetă al acestei veri

Andreea Damian

“Atemschaukel”, Herta Muller și Nobelul

realitatea

Angelina Jolie, criză de isterie

realitatea

Scrie un comentariu