Tabu
HEALTH

Medicii de familie se pregătesc să taxeze consultațiile

Sistemul de sănătate stă să se prăbușească după ce și medicina de familie se află la un pas de colaps național. Asta pentru că medicii de familie nu mai pot, financiar vorbind, să-și țină cabinetele deschise deoarece Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat plățile integrale pentru luna octombrie și nici pentru decembrie nu sunt șanse.

Situația cabinetelor de medicină de familie a devenit critică. Medicii nu mai au bani să-și plătească facturile la utilități, chiriile, consumabilele și nici salariile angajaților. Mulți nu mai au cu ce să cumpere nici măcar tipizate. Prin urmare, nu mai pot elibera pacienților rețete compensate. Le-a ajuns cuțitul la os, motiv pentru care se văd nevoiți să recurgă la măsuri drastice: mulți dintre ei amenință că vor pune lacătul pe ușă, alții se pregătesc să taxeze serviciile medicale care, conform legii, sunt gratuite.

Fiecare cabinet își va stabili propriile tarife

„Vorbim despre o criză națională“, a declarat, pentru „Adevărul“, dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj. Aceeași situație se regăsește și în Mureș, Sibiu, Brașov, Galați, etc. „Am primit săptămâna trecută doar 60% din venituri. Săptămâna viitoare ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, ori noi nu am primit nici măcar pe luna octombrie. Avem de plătit salarii“, a explicat și dr. Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Galați.

Fiecare cabinet își va stabili propriile tarife. „Acestea pot ajunge și până la 100 de lei, în funcție de complexitatea afecțiunii de care suferă pacientul“, a declarat dr. Emiliana Costiug. În zona rurală însă, prețurile ar putea fi mai mici. „Nu este un preț standard, pe țară. Casa de Sănătate decontează undeva la aproximativ 50-55 de lei consultația. Atunci, începând de la acel preț, fiecare medic poate impune un tarif“, a explicat și dr. Mara. „Depinde și de zona în care se află cabinetul. Nu poți cere aceeași sumă care e percepută în centrul orașului dacă tu ai cabinetul într-un sat“. Pacienții vor primi factură și chitanță, iar pe baza acestora se pot duce la Casa de Asigurări de Sănătate să deconteze sumele.

ARTICOLE SIMILARE

De ce ne este mai greu să ne trezim când este frig?

Andreea Damian

Cele opt simptome ale Long Covid pe care puțini oameni le știu

Andreea Damian

Detoxifierea: Curatenia de primavara a organismului (partea 2)

realitatea

Doar 1 din 10 persoane știe că această băutură poate să provoace cancer

Andreea Damian

A mâncat 2.200 de calorii pe zi și a slăbit fără înfometare. Cum a reușit

Andreea Damian

Micul dejun: ce să mănânc dimineața în funcție de nevoile mele

Andreea Damian

Scrie un comentariu