Tabu
Image default
HEALTHSlider

Știai că există 4 modele de îmbătrânire? Cum îți afli vârsta biologică

Astăzi oamenii din întreaga lume trăiesc mai mult. Până în 2050, populația lumii de 60 de ani și mai mult va număra 2 miliarde, spun cercetătorii. Există însă un lucru mai important despre cum să rămâi sănătos și tânăr în același timp.

Știai că îmbătrânim în conformitate cu 4 tipuri de vârstă distincte? Există cercetări care spun că există diferite tipuri de îmbătrânire. Procesul de îmbătrânire afectează oamenii în moduri diferite, spun oamenii de știință. Au studiat 106 persoane sănătoase de la 29 la 75 de ani.

Aceste date au inclus analize de sânge, identificarea substanţelor inflamatorii, microbiom, material genetic, proteine şi produşi de metabolism (metaboliţi). Urmărind modul cum s-au modificat aceste date de-a lungul timpului, echipa a identificat aproximativ 600 de aşa-numiţi markeri ai îmbătrânirii – valori care indică ce capacitate funcţională are un anumit ţesut şi prin care este estimată „vârsta biologică” a acestuia.

Concluzia la care au ajuns a fost că tipurile de îmbătrânire sunt motivul pentru care oamenii îmbătrânesc diferit.

Când îmbătrânești, este posibil să fii nevoit să te confrunți cu diferite probleme de sănătate, dar din nou, diferite persoane se confruntă cu probleme diferite. Până în prezent, cercetătorii au descoperit 4 căi diferite: metabolice, imune, ficat și rinichi. Dar ei spun că ar putea fi și mai multe.

Oamenii de știință au împărtășit studiul că fiecare „vârstă” afectează diferite părți ale corpului și declanșează diferite probleme de sănătate. Spre exemplu, persoanele la care procesul de îmbătrânire afectează mai întâi sistemul imunitar au acumulat mai mulţi markeri de inflamaţie în timp, iar cei care sunt mai expuşi îmbătrânirii din punct de vedere metabolic au acumulat mai mult zahăr în sânge, ceea ce indica faptul că organismele lor metabolizează glucoza mai puţin eficient.

Poți încetini procesul de îmbătrânire dacă știi în ce categorie de încadrezi. Un ageotip nu este doar un diagnostic. Poate ajuta oamenii să minimalizeze factorii de risc pentru sănătate, spun cercetătorii. Dacă știți cu ce probleme vă veți confrunta în viitor, puteți începe să lucrați la ele în avans. Deci, practic, corpul poate rămâne mai tânăr mai mult timp.

Procesul este simplu. Mai întâi trebuie să vă dați seama în ce model de îmbătrânire vă încadrați și apoi puteți începe să vă schimbați obiceiurile. Lucrul interesant este că s-ar putea să amânați îmbătrânirea, nu doar să o încetiniți.

ARTICOLE SIMILARE

Ce este mișcarea NoFap (abținere de la masturbare) și de ce Fapstronauții au devenit numeroși

Dora Constantinovici

SUNSTAR GUM de acum disponibil in lantul magazinelor din Romania!

realitatea

Și-a pus sau nu Madonna implanturi în posterior? Vedeta răspunde speculațiilor

Andreea Damian

Moda de vară: cum să îmbraci costumul de baie atunci când nu stai la plajă

Andreea Damian

Top trei destinatii departe de urban, dar numai bune de vizitat!

realitatea

Miere aromatizată cu uleiuri esențiale | Cum se utilizează remediile care combină apiterapia și aromaterapia

Andreea Damian

Scrie un comentariu