Tabu
Image default
CULTURESlider

Ministerul Agriculturii nu mai are nicio scuză, Comisia Europeană ne-a dat lege să verificăm dublul standard al alimentelor

Conform unui regulament adoptat joi de Comisia Europeană, companiile care aplică dublu standard pentru produsele din Est şi Vest vor putea fi amendate cu cel puţin 4 la sută din cifra de afaceri anuală.

Comisia Europeană lansase miercuri în dezbatere publică un pachet legislativ intitulat „Noi avantaje pentru consumatori”, care prevede între altele că „UE interzice practicile de comercializare a produselor cu dublu standard de calitate care induc în eroare consumatorii”.

Practic, începând cu luna viitoare, Comisia Europeană va furniza tuturor statelor membre metodologia prin care să poată fi verificate toate companiile care aplică dublu standard pentru produse.

„Într-o lume globalizată în care marile societăţi comerciale au un avantaj imens în faţa consumatorilor individuali, trebuie să echilibrăm balanţa. Sancţiunile mai severe legate de cifra de afaceri anuală a companiilor vor oferi în sfârşit autorităţilor de protecţie a consumatorilor mijloace pentru a-i pedepsi aspru pe cei care trişează. A trişa nu poate fi rentabil”, a precizat comisarul european Věra Jourová, responsabil pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen.

Jourova a mai spus că industria alimentară şi statele membre din vest au opus rezistenţă împotriva noilor măsuri. „Oamenii din industria alimentară sunt nervoşi … unii consideră că problemele legate de dublul standard al alimentelor nu sunt serioase, colegii de la comerţ şi industrii cred chiar că nu trebuie să deschidem această cutie a Pandorei însă eu sunt de părere că am reuşit să găsim o rezolvare rezonabilă pentru toate părţile. Nu sunt pentru crearea unei legislaţii speciale atunci când există altfel de soluţii aplicabile imediat însă am primit răspunsuri clare de la statele membre din est care vor să vadă această lege publicată”, a mai declarat ea.

Produsele care vor avea reţete diferite în funcţie de zonă dar acelaşi nume şi vor fi distribuite de acelaşi brand vor putea fi vândute doar dacă companiile care le produc vor putea demonstra că există o diferenţă între gusturile consumatorilor dintr-o anumită parte a Europei faţă de ceilalţi. Industria alimentară a insitat timp de ani de zile că diferenţele între produse ale aceleiaşi companii se explică prin prisma diferenţelor culturale fără să admită că de fapt costurile mai mici de producţie sunt motivul principal pentru dublul standard al calităţii produselor respective.

Autorităţile române au descoperit anul trecut doar un singur produs neconform – miere importată din Franţa, care depăşea cu 50% limita normală a unui coeficient enzimatic, fără a fi periculoasa pentru consum. Acesta a fost rezultatul verificării standardelor duble ale produselor aplicate de către multinaţionale în calitatea produselor vândute în estul şi vestul Europei.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Ruruale (MADR ) a prelevat în acest sens 175 de probe de produse din carne, peşte, lactate, fructe-legume, miere şi pastă de roşii, produse provenite din comerţul intra­comunitar, de la 11 hipermarketuri din ţară. Însă la noi comparaţia nu s-a făcut ca în restul ţărilor. Românii nu au comparat produsele de la noi cu cele din ţările vestice pentru că, nu aveam competenţa legală – după cum zicea ministrul Agriculturii – Petre Daea. Cumva, Ungaria, Cehia, Slovenia, Croaţia, toate au reuşit să compare produsele respective fără această competenţa legală care lipsea ţărilor din est şi să publice studii comparative ale produselor vândute în est faţă de vest. Începând de luna viitoare, Comisia Europeană ne oferă această competenţă legală de care ne plângeam că nu avem parte, să vedem ce se va face în România cu ea.

ARTICOLE SIMILARE

Coșmarul naționalei de fotbal feminin: jucătoarele prind lotul dacă fac sex cu șefii din federație

Andreea Damian

SULEYMAN MAGNIFICUL – serial fabulos la Kanal D, de AZI! A rupt Turcia in doua!

HBO Max a comandat o parodie animată despre familia regală britanică

Andreea Damian

Ducii de Cambridge au un nou membru în familie

Andreea Damian

Foamea ne afectează capacitatea de a lua decizii

Andreea Damian

ROMANUL de 21 ani care va fi executat in Malaezia

Scrie un comentariu