Tabu
HEALTHlifestyle

Mituri despre varice desființate de chirurgul Rafael Halpern: când este mai bine să te operezi dacă vrei să rămâi însărcinată

Rafael Halpern, medic primar chirurgie vasculară, a desființat câteva mituri legate de apariția varicelor. Medicul, care o bogată experiență în chirurgia varicelor, spune că cele mai afectate sunt femeile și a explicat de ce acestea se confruntă cu astfel de probleme mai ales în timpul sarcinii.

Rafael Halpern s-a format la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” (Fundeni), și s-a specializat la Chaim Sheba Medical Center (Tel Aviv, Israel) și la Frimley Park Hospital (Frimley, Marea Britanie).

Aș vrea să trecem în revistă câteva mituri despre varice. Aș începe prin a vă întreba dacă este adevărat că varicele apar doar la femei?

NU este adevărat. Varicele apar mai des la femei, însă nici bărbații nu sunt ocoliți de această boală. Este adevărat însă că prevalența la femei este mai mare. Sarcina poate determina în mare măsură apariția și dezvoltarea varicelor.

Este adevărat că varicele apar la persoanele în vârstă?

NU este adevărat. De foarte multe ori varicele apar la femeile de 30-40 de ani care au născut și la bărbații de 40-45 de ani care fac eforturi intense cum ar fi ridicare de greutăți, poziție ortostatică prelungită. Uneori aceste persoane lasă varicele netratate și ajung la vârste înaintate cu această boală. Tratamentul varicelor la persoanele în vârstă este mult mai dificil, deoarece acele persoane pot avea mai multe boli asociate, ridicând riscul intervenției chirurgicale.

De ce apar varicele în timpul sarcinii?

În timpul sarcinii există mai multe mecanisme care pot determina apariția sau progresia varicelor. De exemplu, modificările hormonale. În sarcină, factorii hormonali sunt principalii responsabili pentru dilatația venoasă. Acest lucru este dovedit de faptul că aproximativ 70-80% din paciente dezvoltă varice în primul trimestru al sarcinii, când uterul este puțin dilatat și nu poate produce efecte hemodinamice care să ducă la dilatarea venelor. 20-25% din paciente dezvoltă varice în al doilea trimetru al sarcinii și doar 1-5% din paciente în al treilea. Un alt factor este creșterea volumului sangvin în organismul mamei. În timpul sarcinii volumul sangvin al mamei crește cu aproximativ 45%, permițând hrănirea adecvată a fătului. Datorită creșterii volumului sangvin și sistemul vascular își crește volumul, cel mai predispus la dilatare fiind sistemul venos. Compresia uterului pe principalele vene din abdomen (venă cava și venele iliace). În trimestrul al treilea datorită măririi de dimensiuni ale uterului, acesta comprimă vena cava și venele iliace determinând creșterea presiunii sângelui în venele picioarelor.

Este adevărat că dacă o femeie are varice dinainte de a rămâne însărcinată este mai bine să se opereze după ce naște, pentru că oricum varicele vor apărea și se vor accentua în timpul sarcinii?

Dacă o femeie are varice și planifică să rămână însărcinată, este bine ca înainte de a rămâne însărcinată să se opereze de varice.

De ce?

Pentru că în timpul sarcinii prezența varicelor neoperate pot duce la apariția unor complicații nedorite precum trombozele venoase și ruptura varicelor. Trombozele venoase pot apărea datorită statusului procoagulant al sângelui matern, dar și datorită stagnării sângelui la nivelul varicozităților. Așadar, recomand cu tărie ca orice femeie cu varice care dorește să rămână însărcinată să își opereze varicele înaintea apariției sarcinii, chiar dacă după sarcină pot apărea alte varicozități. De asemenea, recomand tuturor pacientelor, ca în timpul sarcinii să poarte ciorapi elastici pentru prevenirea varicelor, chiar dacă nu au varice vizibile. În cazul în care aveți antecedente de tromboză venoasă sau un defect genetic procoagulant va trebui la sfatul medicului să urmați un tratament cu heparină sau heparine cu greutate moleculară mică. Intervențiile chirurgicale pentru varice la femeile însărcinate se practică în rare cazuri în care apar trombi flotanți din sistemul venos superficial, în sistemul venos profund sau în prezența altor complicații. Intervențiile chirurgicale în aceste cazuri sunt minime și au drept scop inalturarea riscurilor imediate, urmând că în perioada post sarcina să se efectueze cură chirurgicală definitivă a varicelor.

Este adevărat că anticoncepționalele și fumatul produc apariția varicelor?

Anticoncepționalele și fumatul determină creșterea riscului formării trombozelor, adică a a cheagurilor de sânge, în special la nivelul venelor, dar nu se cunoaște momentan rolul lor în apariția varicelor. Folosirea anticoncepționalelor la femeile cu trombofilie, pacientele cu o tendința înnăscută a sângelui de a forma cheaguri mai des decât în mod obișnuit, crește mult riscul apariției trombozelor. Fumatul pe de altă parte, are un rol important în creșterea riscului apariției aterosclerozei, bolii coronariene ischemice, arteriopatiei membrelor inferioare, accidentului vascular cerebral și a riscului apariției cancerului. Așadar recomandarea mea este: EVITAREA FUMATULUI ȘI FOLOSIREA ANTICONCEPȚIONALELOR DOAR CU AVIZUL MEDICULUI.

Mai mult, înaintea oricărei intervenții chirurgicale trebuie avertizat medicul chirurg dacă luați anticoncepționale, pentru că există un risc crescut de tromboză postoperatorie în aceste cazuri, indiferent cât de mică ar fi intervenția chirurgicală.

Are rost să tratăm varicele dacă tor reapar?

Cariile dentare trebuie tratate chiar dacă pot apărea altele, pentru a nu apărea abcesul dentar. La fel și în cazul vericelor. Tratamentul varicelor este mai mult decât o problemă estetică. Varicele se tratează în special pentru prevenirea apariției complicațiilor acestora, și anume: prevenirea apariției trombozelor varicoase, prevenirea rupturii varicelor, prevenirea apariției dermitei de stază, coloratia și indurația pielii din treimea inferioară a gambei, prevenirea apariției ulcerului venos, o rană care nu se mai vindecă. Tratarea varicelor complicate este mult mai grea și uneori recumerarea nu se face în totalitate. Așadar, chiar dacă uneori varicele por reapărea, ele se tratează pentru prevenirea apariției unor complicații grave.

Există creme care pot trata varicele?

În general cremele ameliorează simptomele varicelor, reducând senzația de oboseală, a picioarelor grele și durere. Ciorapii de compresie pot reduce de asemenea simptomele varicelor, însă singurul tratament curativ rămâne tratamentul interventional. Actualmente există o mare varietate de metode de tratament interventional: prin stripping clasic sau inversant, flebectomii, injectare cu agenți sclerozanti, metode de termoablatie cu laser sau radiofrecvență, metada CHIVA. Toate metodele intervenționale au drept scop scoaterea din circulație a venelor stricate

Cum putem preveni apariția varicelor?

Evitați statul în picioare sau la birou timp îndelungat, apariția obezității, tocurile înalte, expunerea îndelungată la soare, băile fierbinți, saună. Evitați masajele anticelulitice sau traumatismele pe traiectul principalelor vene, a venei safene mari și a veni safene mici, dar și săriturile, echitația, gimnastică aerobică și bineînțeles anticoncepționalele.

În timpul statului în picioare sau la birou un timp îndelungat sau în timpul unei călătorii de lungă durata cu avionul, trenul sau mașînă trebuie să faceți cel puțîn din 2 în 2 ore următoarele mișcări: mișcări ale gambelor (mișcări de “bicicletă”), mișcări de flexie și extensie a piciorului, mișcări de ridicare și coborâre pe vârfuri. Să faceți dus cu apă rece la nivelul gambelor de jos în sus. Să stați cu membrele inferioare ridicate la 30 de grade în timpul nopții și în perioadele de repaus. Să practicați mersul pe bicicletă și înotul

Este adevărat că vasele sparte evoluează spre varice?

Vasele sparte sau venectaziile pot ascunde o insuficiență venoasă cronică, însă de cele mai multe ori acestea apar datorită unor modificări hormonale, fără a exista vene mari principale stricate, adică cu reflux. De cele mai multe ori vasele sparte, venectaziile, nu prezintă un pericol real pentru sănătate, ele reprezentând doar o problemă estetică. De cele mai multe ori vasele sparte sunt singurele manifestări ale bolii venoase și nu evoluează spre varice.

Este adevărat că trebuie neapărat să tratăm vasele sparte?

Dacă tratamentul varicelor este obligatoriu pentru a preveni apariția complicațiilor, vasele sparte pot fi tratate sau nu, în funcție de dorința fiecărei paciente. Vasele sparte sunt doar o problemă estetică, nepunând în pericol sănătatea pacientei respective. Așadar tratamentul vaselor sparte este facultativ, în funcție de dorința pacientei.

ARTICOLE SIMILARE

Look regal cu GUARDS ROYAL BOX

SHARON OSBOURNE a facut o operatie dura de teama cancerului!

2008 – an revoluționar pentru look-ul vedetelor

realitatea

Ce înseamnă dacă ți se văd tendoanele de la mână

Andreea Damian

Întâlnirile culturale Club A 42 de ani– ediția a 11-a

realitatea

Femeile stau mai mult timp în fața calculatorului decât cu soții lor

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu