Tabu
CULTURE Slider

Mucurile de țigară aruncate afectează dezvoltarea plantelor

țigară

Trilioane de mucuri de ţigară ajung în fiecare an în mediul înconjurător şi reprezintă un risc pentru dezvoltarea plantelor, sugerează un studiu efectuat în Marea Britanie.

Studiul oamenilor de știință de la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, Anglia, a constatat că un muc de țigară poate reduce germinarea sau dezvoltarea plantelor. Resturile de la țigări aruncate pe jos sunt un poluant nedeclarat, dar larg răspândit. Majoritatea chiștoacelor conţin un filtru fabricat din fibre de acetat de celuloză, un tip de bioplastic, dar şi plastifianţi.

Prezenţa mucurilor de ţigară în sol reduce succesul germinării şi lungimea tulpinilor de trifoi cu 27%, respectiv 28%, se arată în concluziile studiului publicat în jurnalul Ecotoxicology and Environmental Safety. La iarbă, succesul germinării a fost redus cu 10%, iar lungimea tulpinilor a scăzut cu 13%.

Mai multe orașe de coastă au interzis anul trecut utilizarea paielor de plastic. Cu toate acestea, poluantul numărul 1 al oceanelor este chiștocul de ţigară, cel în dreptul căruia pentru moment nu există reglementări. Filtrele de ţigări nu aduc beneficii pentru sănătate, ele fiind doar un instrument de marketing care ușurează fumatul.

Un studiu al cercetătorilor de la The Ohio State University Comprehensive Cancer Center, Statele Unite, demonstrează că ţigările cu filtru sunt chiar mai dăunătoare decât cele fără filtru, întrucât găurile de ventilare ale filtrului provoacă arderea mai lentă a tutunului și la o temperatură mai scăzută, ceea ce determină inducerea unei cantităţi mai mari de substanţe toxice în fum. În plus, filtrul blochează o parte din nicotină, iar orificiile prin care intră aer contribuie la diluarea fumului, așa că, pentru a simţi nicotina, unii fumători trag mai des și mai profund din ţigară. Astfel ţigările cu filtru contribuie la creșterea semnificativă a riscului de cancer.

Circa 4,5 trilioane de mucuri de ţigară sunt aruncate anual, potrivit BBC. Deși este dificil să se determine cantitatea de chiștoace aruncate, estimările provin din cele 5,6 miliarde de țigarete fabricate în fiecare an, majoritatea fiind aruncate iresponsabil pe jos.

 

ARTICOLE SIMILARE

Adevărul despre mâncarea expirată: datele de pe ambalaje generează munți de deșeuri

Andreea Damian

Sotul MIHAELEI RADULESCU a fost condamnat la inchisoare

Fotografie Sorin Onisor – Despre oameni si batranete

realitatea

Barack Obama îți arată playlistul lui de vara aceasta

Andreea Damian

Cui nu-i e frică de părul lung?

realitatea

Victoria Lopyreva, ambasadoarea FIFA World Cup 2018, este noua iubită a lui Putin

Andreea Damian

1 comentariu

johnneil 28 July 2019 at 11:27

Daca se dovedeste ca un anumit produs este nociv, si are repercusiuni majore pentru mediu si omenire de ce se mai fabrica si se comercializeaza?
Sa existe amenzi atat de mari incat fabricantul sa fie nevoit sa schimbe cu alt produs, sa scumpeasca sau sa inchida pravalia.

Răspunde

Scrie un comentariu