Tabu
CULTURESlider

Mucurile de țigară aruncate afectează dezvoltarea plantelor

Trilioane de mucuri de ţigară ajung în fiecare an în mediul înconjurător şi reprezintă un risc pentru dezvoltarea plantelor, sugerează un studiu efectuat în Marea Britanie.

Studiul oamenilor de știință de la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, Anglia, a constatat că un muc de țigară poate reduce germinarea sau dezvoltarea plantelor. Resturile de la țigări aruncate pe jos sunt un poluant nedeclarat, dar larg răspândit. Majoritatea chiștoacelor conţin un filtru fabricat din fibre de acetat de celuloză, un tip de bioplastic, dar şi plastifianţi.

Prezenţa mucurilor de ţigară în sol reduce succesul germinării şi lungimea tulpinilor de trifoi cu 27%, respectiv 28%, se arată în concluziile studiului publicat în jurnalul Ecotoxicology and Environmental Safety. La iarbă, succesul germinării a fost redus cu 10%, iar lungimea tulpinilor a scăzut cu 13%.

Mai multe orașe de coastă au interzis anul trecut utilizarea paielor de plastic. Cu toate acestea, poluantul numărul 1 al oceanelor este chiștocul de ţigară, cel în dreptul căruia pentru moment nu există reglementări. Filtrele de ţigări nu aduc beneficii pentru sănătate, ele fiind doar un instrument de marketing care ușurează fumatul.

Un studiu al cercetătorilor de la The Ohio State University Comprehensive Cancer Center, Statele Unite, demonstrează că ţigările cu filtru sunt chiar mai dăunătoare decât cele fără filtru, întrucât găurile de ventilare ale filtrului provoacă arderea mai lentă a tutunului și la o temperatură mai scăzută, ceea ce determină inducerea unei cantităţi mai mari de substanţe toxice în fum. În plus, filtrul blochează o parte din nicotină, iar orificiile prin care intră aer contribuie la diluarea fumului, așa că, pentru a simţi nicotina, unii fumători trag mai des și mai profund din ţigară. Astfel ţigările cu filtru contribuie la creșterea semnificativă a riscului de cancer.

Circa 4,5 trilioane de mucuri de ţigară sunt aruncate anual, potrivit BBC. Deși este dificil să se determine cantitatea de chiștoace aruncate, estimările provin din cele 5,6 miliarde de țigarete fabricate în fiecare an, majoritatea fiind aruncate iresponsabil pe jos.

 

ARTICOLE SIMILARE

Céline Dion părăsește scena dintr-un motiv foarte dureros

Andreea Damian

Jucăria care a cucerit rapid și copiii din România produce cancer și infertilitate

Andreea Damian

Acum s-a aflat adevăratul motiv! De ce a renunțat Adela Popescu la telenovele

Andreea Damian

Reguli de acces şi conduită la concertul susţinut de Mariza

Tabu Tabu

Ştiaţi care sunt cele mai proaste filme din toate timpurile?

realitatea

CREATIVE FASHION FESTIVAL in Centrul Vechi

1 comentariu

Scrie un comentariu